Παπαευαγγέλου: Παιδιά και έφηβοι το 21% των κρουσμάτων

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, υπογράμμισε πως η ενδοοικογενειακή διασπορά παραμένει το συχνότερο αίτιο μετάδοσης, τονίζοντας πως ο εμβολιασμός παραμένει το πιο ισχυρό όπλο κατά της νόσου.

Για ύφεση της πανδημίας το τελευταίο 15ήμερο και μια σταθερότητα των αριθμών που ανακοινώνονται καθημερινά έκανε λόγο η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό.

Όπως ανέφερε, ο μέσος όρος των τελευταίων επτά ημερών είναι 2.109 κρούσματα, ενώ τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα είναι περίπου 19.000. Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, «Είμαστε σε μεταβατική περίοδο καθώς διαφοροποιήθηκαν οι έλεγχοι. Θα δούμε κατακόρυφη αύξηση των self test, που θα κάνουν οι μαθητές. Παράλληλα θα κάνουν δυο rapid test οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε διάφορους κλάδους ενώ οι ΚΟΜΥ θα κάνουν τεστ σε όσους έχουν συμπτώματα ή σε παιδιά».

Το αυξημένο testing, όπως υπογράμμισε, είναι πολύ πιθανό να φέρει αύξηση κρουσμάτων αλλά παράλληλα και μείωση της θετικότητας. «Από τα 90.000 τεστ, στις αρχές αυτής της εβδομάδας φτάσαμε στα 350.000 τεστ την ημέρα. Είχαμε τετραπλάσιο αριθμό ελέγχων. Ήταν λογικό να μειωθεί η θετικότητα στο 1,5% περίπου», σχολίασε.