Για «παραδοχή ενός εγκλήματος που απαιτεί κάθαρση» έκανε λόγο στην τοποθέτησή του ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην τοποθέτηση του στη Βουλή για τις παρακολουθήσεις.
«Εντούτοις αυτό καθεαυτό το γεγονός δεν αποτελεί παρά την κορυφή του παγόβουνου μια συγκεκριμένη αντίληψη για την διαχείριση της εξουσίας. Στις ΗΠΑ τα big data ανήκουν στα μεγαθήρια των πολυεθνικών εταιριών. Στην Κίνα ιδιοκτησίας μου δεδομένων αυτών ανήκει στο κράτος και στους μηχανισμούς του κομμουνιστικού κόμματος. Και στις δύο περιπτώσεις κράτος και ιδιωτικές εταιρείες βρίσκουν τρόπους συνεργασίας και μας φακελώνουν. Γνωρίζουν κάθε μας κίνηση, προτίμηση γνωρίζοντας μας καλύτερα και από τη μάνα μας, όπως θα έλεγε κάποιος» περιέγραψε ο κ. Παπανδρέου.
«Η Ελλάδα είχε μία επιλογή είναι κινηθεί ευρωπαϊκά, να θυμίσει ότι είναι γενέτειρα της Δημοκρατίας, να πρωτοπορήσει διεθνώς να πρωτοστατήσει στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή από την άλλη να γίνει η ίδια μέρος του προβλήματος κατατασσόμενη στην κατηγορία κρατών που αυθαιρετούν και αγνοούν την σημασία αυτών των αξιών. Δυστυχώς επέλεξε το δεύτερο με μεγάλη ζημιά για την εικόνα αλλά και την αξιοπιστία της χώρας μας στην Ευρώπη. Τι θα πει ο πρωθυπουργός όταν βρεθεί με ομολόγους του στην Ευρωπαϊκή Ένωση;» ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.
«Το επιχείρημα για την νόμιμης επισύνδεσης κατέρρευσε όταν ο πρωθυπουργός δεν μπόρεσα να μας πει για ποιο λόγο παρακολουθούνταν Νίκος Ανδρουλάκης. Δε μας εξήγησε το λάθος, αν ήταν λάθος, δεν αποτελεί εξήγηση στο γιατί έγινε το λάθος.
Ήταν κάποιοι υπάλληλοι της ΕΥΠ; Όχι. Ήταν μέλη του επιτελικού κράτους που θεωρούσαν ότι έκαναν το σωστό. Δεν αποτελεί μια τυχαία εγκληματική πράξη, ένα λάθος, αλλά αποτελεί το τεκμήριο μιας αντίληψης για τη νομή της εξουσίας. Δυστυχώς για τη Νέα Δημοκρατία η υπόθεση των υποκλοπών αναδεικνύει την διαχρονική αντίληψη της παράταξης αυτής απέναντι στην εξουσία. Το προσωπείο προοδευτισμού και φιλελευθερισμού έπεσε» σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός.