Πάπας Φραγκίσκος: Και οι δύο Αμερικανοί υποψήφιοι είναι κατά της ζωής – Καλεί τους ψηφοφόρους να επιλέξουν το «μικρότερο κακό»

Ο πάπας Φραγκίσκος επέκρινε σήμερα τόσο τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για το σχέδιό του να απελάσει εκατομμύρια μετανάστες όσο και την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις επειδή στηρίζει το δικαίωμα στην άμβλωση.

Όταν ρωτήθηκε για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, μέσα στο αεροπλάνο με το οποίο επιστρέφει από τη Σιγκαπούρη στη Ρώμη, ο πάπας είπε ότι το να μην καλωσορίζεις τους μετανάστες είναι «σοβαρή» αμαρτία ενώ παραλλήλισε την άμβλωση με «δολοφονία».

Ο ποντίφικας είπε ότι οι Καθολικοί στις ΗΠΑ θα πρέπει «να επιλέξουν το μικρότερο κακό» όταν ψηφίσουν τον Νοέμβριο, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Απάντηση του Πάπα Φραγκίσκου σε ερώτηση δημοσιογράφου (στην παπική πτήση) κατά τη διάρκεια επιστροφής από το Αποστολικό του ταξίδι στην Ασία και Ωκεανία.

Ερώτηση: Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μιλήσατε για την υπεράσπιση της αξιοπρέπειας της ζωής. Ενόψει των αμερικανικών εκλογών, τι συμβουλή θα δίνατε σε έναν καθολικό ψηφοφόρο που έχει να αποφασίσει μεταξύ ενός υποψηφίου υπέρ της ζωής και ενός άλλου που θα ήθελε να απελάσει έντεκα εκατομμύρια μετανάστες;

Απάντηση: «Και οι δύο είναι κατά της ζωής, και αυτός που διώχνει τους μετανάστες και αυτός που σκοτώνει μωρά. Δεν είμαι από τις ΗΠΑ, δεν θα πάω να ψηφίσω εκεί. Το να μην δίνεις στους μετανάστες ένα υποδοχή και μια ευκαιρία να εργαστούν είναι αμαρτία, και μάλιστα σοβαρή.

Έχω πάει να λειτουργήσω στα σύνορα, κοντά στην επισκοπή του Ελ Πάσο. Υπήρχαν πολλά παπούτσια μεταναστών, που κατέληξαν άσχημα εκεί. Στην Κεντρική Αμερική υπάρχει ένα ρεύμα μετανάστευσης, πολλές φορές τους φέρονται σαν σκλάβους.

Η μετανάστευση είναι ένα δικαίωμα που υπήρχε ήδη στην Αγία Γραφή, στην Παλαιά Διαθήκη: ο ορφανός, η χήρα και ο ξένος, δηλαδή ο μετανάστης, είναι οι τρεις που πρέπει να διαφυλάξει ο λαός του Ισραήλ. Ας μην το ξεχνάμε αυτό.

Όσον αφορά την άμβλωση, η επιστήμη λέει ότι ένα μήνα μετά τη σύλληψη υπάρχουν όλα τα όργανα ενός ανθρώπινου όντος. Όλα. Το να κάνεις έκτρωση σημαίνει να σκοτώσεις ένα ανθρώπινο ον. Σ’αρέσει η λέξη, δεν σ’αρέσει, αλλά είναι φόνος. Η Εκκλησία δεν είναι κλειστή επειδή δεν επιτρέπει τις αμβλώσεις, η Εκκλησία δεν επιτρέπει τις αμβλώσεις επειδή σκοτώνουν. Είναι φόνος, φόνος.

Το να στέλνεις τους μετανάστες μακριά, να μην τους αφήνεις να αναπτυχθούν, να μην τους αφήνεις να έχουν ζωή, αυτό είναι κακό, αυτό είναι κακία. Το να στέλνεις ένα μωρό μακριά από το στήθος της μητέρας του είναι φόνος. Σε αυτά τα πράγματα πρέπει να μιλήσουμε ξεκάθαρα, χωρίς “όμως”, χωρίς “αλλά”, και τα δύο πράγματα είναι ξεκάθαρα».

Ερώτηση: Μπορούν να υπάρξουν περιστάσεις στις οποίες είναι ηθικά επιτρεπτό να ψηφίσουμε έναν υποψήφιο υπέρ της ζωής;

Απάντηση: «Στην πολιτική ηθική, γενικά λέγεται ότι το να μην ψηφίζεις είναι κακό, όχι καλό. Κάποιος πρέπει να ψηφίσει. Και πρέπει κανείς να επιλέξει το μικρότερο κακό. Ποιο είναι το μικρότερο κακό, αυτή η κυρία ή αυτός ο κύριος; Δεν ξέρω, ο καθένας κατά συνείδηση να σκεφτεί και να κάνει αυτό».