Ο «σεισμικός μαραθώνιος» συνεχίζεται στις Κυκλάδες, με έναν νέο ισχυρό σεισμό 5 Ρίχτερ να σημειώνεται στις 03:14 ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό. Η δόνηση ήταν ισχυρή και έγινε αισθητή στις Κυκλάδες, ενώ υπήρχαν αναφορές και για την Αθήνα.
Ο καθηγητής σεισμολογίας και εκπρόσωπος επιτροπών σεισμικού και ηφαιστειακού κινδύνου Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε για την έντονη σεισμική ακολουθία μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης.
«Τις τελευταίες ημέρες υπήρξε μια μικρή μετακίνηση της σεισμικότητας προς την Αμοργό. Οι μετακινήσεις αυτές είναι συχνές και τις έχουμε δει και σε άλλες περιπτώσεις».
«Το πρώτο πόρισμα είναι πως η κατάσταση είναι σταθερή. Ενώ στην αρχή είχαμε μια μικρή ύφεση στα 3άρια, τώρα ξαναέχουμε τον ίδιο περίπου ρυθμό. Παραμένει ωστόσο μια από τις πιο δύσκολες ακολουθίες που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια στον ελληνικό χώρο», σημείωσε.
«Το κεφάλι μας δεν θα ησυχάσει τόσο εύκολα γιατί δυστυχώς η διάρκεια αυτών των ακολουθιών ακόμα και στην απλή περίπτωση της σμηνοσειράς είναι εβδομάδες και σε κάποιες περιπτώσεις και μήνες. Δεν υπάρχει κανένα μαγικό κουμπί να κλείσουμε την φύση και να ησυχάσουμε αύριο, μεθαύριο. Θα πρέπει να κινηθούμε με βάση την υπόθεση ότι μπορεί για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα να συνεχίσουμε να έχουμε μια ανάλογη κατάσταση. Αυτό δεν μπορεί να γίνεται για παράδειγμα 7 χρόνια».
Στη συνέχεια τόνισε πως κανείς δεν είπε στους κατοίκους να φύγουν αλλά δεν μπορεί να τους πει ο ίδιος και να γυρίσουν «γιατί το ψυχολογικό θέμα είναι τελείως υποκειμενικό». Πάντως επισήμανε πως «είναι όσο ασφαλείς ήταν και πριν ξεκινήσει η ακολουθία».
Αναφορικά με τα σενάρια, ο κ. Παπαζάχος συνέχισε λέγοντας πως έχουν γίνει εκτιμήσεις για το τι θα μπορούσε να προκαλέσει ένας σεισμός 6,5 Ρίχτερ «και οι ζημιές είναι περιορισμένες. Ειδικά στα σύγχρονα κτίρια».
Για το εάν θα παραταθούν και άλλο τα μέτρα είπε θα γίνει συνεδρίαση το Σάββατο, ενώ επισήμανε «λόγοι για να μπει κάποιος στα σχολεία της Σαντορίνης λόγω ακαταλληλότητας, δεν υπάρχουν».
Από την 1η Φεβρουαρίου ως σήμερα, έχουν καταγραφτεί στην περιοχή των Κυκλάδων πάνω από 1.100 σεισμοί, ο ισχυρότερος από τους οποίους ήταν μεγέθους 5,3 βαθμών