Παπαζάχος: Τα τρία ρήγματα στην Ελλάδα που μπορούν να δώσουν σεισμό μεγέθους 7,7 Ρίχτερ

Σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία για την παγκόσμια σεισμική δραστηριότητα, ο καθηγητής Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαζάχος, επανέφερε στο προσκήνιο το ζήτημα της σεισμικής επικινδυνότητας στην Ελλάδα, εστιάζοντας σε τρία συγκεκριμένα ρήγματα τα οποία, όπως τόνισε, μπορούν να δώσουν σεισμούς μεγέθους έως και 7,7 Ρίχτερ.

Με αφορμή τον φονικό σεισμό των 7,7 βαθμών που έπληξε πρόσφατα τη Μιανμάρ, προκαλώντας εκατοντάδες θανάτους και καταστροφές σε ευρεία έκταση, ο καθηγητής Παπαζάχος προειδοποίησε ότι αντίστοιχα φαινόμενα δεν αποκλείονται και στον ελληνικό χώρο, εφόσον υπάρχουν γεωτεκτονικά περιβάλλοντα που ευνοούν την εκδήλωση τέτοιου μεγέθους σεισμών.




Η πρώτη και σημαντικότερη περιοχή που ανέφερε είναι το Εξωτερικό Ελληνικό Τόξο. Πρόκειται για μια σεισμικά ενεργή ζώνη που ξεκινά από τα ανοιχτά της Κεφαλονιάς και εκτείνεται νοτιοανατολικά, περνώντας νότια από την Πελοπόννησο, την Κρήτη και φτάνοντας μέχρι το Καστελόριζο. Σε αυτή τη ζώνη, η αφρικανική πλάκα καταδύεται κάτω από την ευρασιατική, δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες για σεισμούς με μεγάλη ένταση και ενεργειακή απελευθέρωση.

Η δεύτερη περιοχή υψηλής σεισμικής επικινδυνότητας αφορά την τάφρο του Βορείου Αιγαίου, η οποία συνδέεται με το μεγάλο ρήγμα της Ανατολίας που διατρέχει τη βόρεια Τουρκία. Το συγκεκριμένο ρήγμα έχει ιστορικά δώσει σεισμούς με τεράστια ένταση, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έχουν πλήξει την ευρύτερη περιοχή της Κωνσταντινούπολης. Το γεγονός ότι αυτό το ρήγμα επεκτείνεται μέσα στο ελληνικό θαλάσσιο χώρο, κοντά στη Σαμοθράκη και τη Λήμνο, προκαλεί εύλογη ανησυχία.

Η τρίτη περιοχή που ανέδειξε ο καθηγητής Παπαζάχος είναι η περιοχή της Αμοργού, η οποία το 1956 γνώρισε έναν από τους ισχυρότερους σεισμούς στη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού κράτους, με μέγεθος 7,5 Ρίχτερ. Ο συγκεκριμένος σεισμός, αν και θαλάσσιος, είχε προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές και τσουνάμι. Όπως εξήγησε ο καθηγητής, η επικινδυνότητα παραμένει, ιδίως σε περιοχές με μεγάλα μήκη ρηγμάτων και υψηλό σεισμικό δυναμικό.

Ο Παπαζάχος υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να μην αντιμετωπίζεται το θέμα των σεισμών μόνο με όρους φόβου ή κινδυνολογίας, αλλά με βάση την επιστημονική γνώση και την πρόληψη. «Η Ελλάδα είναι σεισμογενής χώρα και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ. Όπως και το γεγονός ότι έχουμε υποδομές που σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένες για ακραία σενάρια», σημείωσε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάγκη αναθεώρησης του αντισεισμικού κανονισμού για παλιά κτίρια και στην ενίσχυση της πολιτικής προστασίας. «Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πότε θα γίνει ο επόμενος μεγάλος σεισμός, αλλά γνωρίζουμε ότι κάποτε θα γίνει. Άρα, οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι», είπε χαρακτηριστικά.

Η παρέμβαση του καθηγητή έρχεται σε μια περίοδο όπου η σεισμική δραστηριότητα παγκοσμίως βρίσκεται σε έξαρση, ενώ οι εικόνες καταστροφής από χώρες όπως η Μιανμάρ, η Τουρκία ή το Μαρόκο υπενθυμίζουν με δραματικό τρόπο την ανάγκη για διαρκή επαγρύπνηση.

Τέλος, ο Κώστας Παπαζάχος τόνισε ότι η γνώση και η εκπαίδευση του κοινού είναι εξίσου σημαντικές με τα τεχνικά μέτρα αντισεισμικής προστασίας. «Η γνώση σώζει ζωές. Και αυτό είναι κάτι που η κοινωνία μας πρέπει να το αντιληφθεί ως προτεραιότητα», κατέληξε.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Θεσσαλονίκη: Οπαδικό επεισόδιο στον Εύοσμο – Τρεις συλλήψεις
1 Απριλίου, 2025
«Έβρεξε» προβλήματα σε Κυκλάδες και Κρήτη: Έπεσε νερό δύο μηνών – 112 στους κατοίκους της Δωδεκανήσου
1 Απριλίου, 2025
Γ. Φλωρίδης: Τέλος στη χρονική παραγραφή υπουργικών αδικημάτων – «Φρένο» στην παρένθετη μητρότητα για τα ζευγάρια ανδρών
1 Απριλίου, 2025
Ποια στάση κρατούν οι Ευρωπαίοι πολίτες απέναντι στους δασμούς του Τραμπ – Δημοσκόπηση σε επτά χώρες
1 Απριλίου, 2025
Ζαχαράκη: 49.000 μαθητές παρακολούθησαν τις ψηφιακές τάξεις τον Μάρτιο
1 Απριλίου, 2025
Δένδιας: Oυδεμία συσχέτιση μεταξύ του δυστυχήματος στα Τέμπη και της μεταφοράς στρατιωτικού υλικού ή καυσίμων για τις Ένοπλες Δυνάμεις
1 Απριλίου, 2025
Δύο ημέρες με την McLaren σε OPAP Arena και Σύνταγμα – Όλες οι αντιδράσεις που προκάλεσε το μονοθέσιο σε ένα βίντεο
1 Απριλίου, 2025
Χαλκίδα-Κομοτηνή: 5 χρόνια κάθειρξη σε μεταπωλητές πειρατικών συνδρομών
1 Απριλίου, 2025
Συμμορία «ξάφριζε» σπίτια και επιχειρήσεις
1 Απριλίου, 2025
Φλωρίδης για Τέμπη: Δεν υπάρχει στοιχείο στην υπόθεση αυτήν που να έχει κρυφτεί
1 Απριλίου, 2025