Παπούα Νέα Γουινέα: «Θάφτηκαν ζωντανοί χιλιάδες άνθρωποι από την κατολίσθηση»

Αδιανόητη τραγωδία στην Παπούα Νέα Γουινέα με χιλιάδες ανθρώπους να καταπλακώνονται από την κατολίσθηση.

Πάνω από 2.000 άνθρωποι καταπλακώθηκαν μέσα στα σπίτια τους όταν πελώρια κατολίσθηση έπληξε απομακρυσμένο χωριό στην Παπούα Νέα Γουινέα, ενημέρωσαν οι αρχές του κράτους του Ειρηνικού Ωκεανού τον ΟΗΕ με επιστολή τους που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Η κατολίσθηση έθαψε ζωντανούς πάνω από 2.000 ανθρώπους και προκάλεσε μεγάλες καταστροφές», σημείωσε το εθνικό κέντρο αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων σε επιστολή του προς την αντιπροσωπεία του ΟΗΕ στην πρωτεύουσα Πορτ Μόρεσμπι.

Σωστικά συνεργεία έχουν αποδυθεί σε «κούρσα με τον χρόνο» για να βρουν επιζώντες, τόνισε νωρίτερα σήμερα αξιωματούχος του ΟΗΕ.

«Έχουν περάσει τρεις ημέρες και πλέον αφότου έγινε η καταστροφή. Έχουμε αποδυθεί σε κούρσα με τον χρόνο, αλλά το ερώτημα είναι κατά πόσον θα μπορέσουμε να βρούμε κόσμο» ζωντανό, σημείωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σερχάν Ακτοπράκ, αξιωματούχος αρμόδιος για ζητήματα μετανάστευσης στην αποστολή του ΟΗΕ στην Πορτ Μόρεσμπι, την πρωτεύουσα της χώρας του νότιου Ειρηνικού.

Χωριό στην πλαγιά λόφου στην επαρχία Ένγκα, στο κεντρικό τμήμα του αρχιπελάγους, σβήστηκε σχεδόν ολόκληρο από τον χάρτη όταν τμήμα του όρους Μουνγκάλο κατέρρευσε τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, περί τις 03:00 (τοπική ώρα· περί τις 20:00 της Πέμπτης ώρα Ελλάδας), θάβοντας δεκάδες σπίτια την ώρα που οι κάτοικοι κοιμούνταν.

Τα σωστικά συνεργία εργάζονται σε επικίνδυνες συνθήκες, κυρίως «εξαιτίας των πτώσεων βράχων», τόνισε ο κ. Ακτοπράκ.

Κάτοικοι περίπου 250 σπιτιών σε μικρή απόσταση από τον τόπο της καταστροφής αποφασίστηκε προληπτικά να απομακρυνθούν εσπευσμένα, πρόσθεσε.

Αρχικά, ανθρωπιστικές οργανώσεις και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών έλεγαν πως φοβούνταν ότι χάθηκαν 100 ως 300 ζωές. Ο απολογισμός πέρασε κατόπιν στους περίπου 670 νεκρούς, όταν τα σωστικά συνεργεία αντιλήφθηκαν πως το χωριό που χτυπήθηκε από την κατολίσθηση είχε πολλούς περισσότερους κατοίκους απ’ ό,τι νόμιζαν, εξήγησε ο κ. Ακτοπράκ. Και σήμερα, οι αρχές ανέφεραν ότι φοβούνται πως θάφτηκαν κάπου δυο χιλιάδες άνθρωποι.

Ως αυτό το στάδιο, οι αρχές έχουν ανασύρει τέσσερα πτώματα από τα συντρίμμια.

«Κανένας δεν μπόρεσε να ξεφύγει»

Βαριά μηχανήματα αναμένονται σήμερα στην πληγείσα περιοχή, αλλά η άφιξή τους καθυστέρησε εξαιτίας βίαιων επεισοδίων μεταξύ φυλών, που ξέσπασαν στον μοναδικό δρόμο μέσω του οποίου μπορούν να φθάσουν εκεί, σύμφωνα με τον κ. Ακτοπράκ.

Τα βίαια επεισόδια πάντως δεν «συνδέονται με την κατολίσθηση», διευκρίνισε.

Δάσκαλος σε γειτονικό χωριό, ο Τζέικομπ Σοουάι, τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως στην περιοχή που επλήγη ζούσαν πάνω από 2.000 άνθρωποι.

«Ο κόσμος είναι συντετριμμένος. Κανένας δεν μπόρεσε να ξεφύγει. Είναι πολύ δύσκολο να συγκεντρωθούν πληροφορίες. Δεν ξέρουμε ποιος πέθανε, επειδή τα μητρώα θάφτηκαν κι αυτά», πρόσθεσε.

Κάτοικοι γειτονικών χωρών βοηθούν να ανασυρθούν πτώματα, ανέφερε ο Νίξον Πακέα, πρόεδρος του εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου στην κοντινή Πορτζέρα.

Αρκετοί χρησιμοποιούν τσάπες και αγροτικά εργαλεία.

«Εξαιτίας του πόσο σκληροί είναι οι βράχοι (…) είναι αρκετά περίπλοκο. Χρειάζονται εκσκαφείς για να απομακρύνουμε τα συντρίμμια», πρόσθεσε.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
«Εκτινάσσονται» οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων μετά από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό
12 Φεβρουαρίου, 2025
KAE Παναθηναϊκός: «Καλούμε την πολιτική ηγεσία να πράξει τα αυτονόητα αναστέλλοντας τη διεξαγωγή της διοργάνωσης του Κυπέλλου Ελλάδας»
12 Φεβρουαρίου, 2025
Η ΕΟΚ όρισε την ίδια ΚΕΔ μετά από έκτακτο ΔΣ πριν το πρώτο τζάμπολ στο Final 8 του Κυπέλλου Ελλάδας
12 Φεβρουαρίου, 2025
Ο Κώστας Παπαζάχος για το καλύτερο και το χειρότερο σενάριο σεισμικών δονήσεων στις Κυκλάδες
12 Φεβρουαρίου, 2025
Λιβύη: Απόπειρα δολοφονίας του Υπουργού Επικρατείας Αντέλ Τζομάα – Νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση
12 Φεβρουαρίου, 2025
Γερμανία: Αναφορές ότι ένοπλος έφηβος απείλησε μαθήτρια – Ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψή του, ασφαλές το κορίτσι
12 Φεβρουαρίου, 2025
Εταιρείες προειδοποιούν για μεγαλύτερες δυσκολίες, εάν οι δασμολογικές απειλές του Τραμπ κλιμακωθούν
12 Φεβρουαρίου, 2025
Εκτροχιασμός εμπορικού τρένου στο Πολύκαστρο – Δεν σημειώθηκε τραυματισμός, κλειστή για περίπου δυο μήνες θα παραμείνει η γραμμή
12 Φεβρουαρίου, 2025
Τρίκαλα: Καταγγελία ζευγαριού για κρυφή κάμερα σε διαμέρισμα βραχυχρόνιας μίσθωσης
12 Φεβρουαρίου, 2025
Ηράκλειο: Μεταβολή της κατηγορίας και μείωση της ποινής για την 42χρονη που πέταξε καυστικό υγρό στον πρώην σύζυγό της
12 Φεβρουαρίου, 2025