«Η χώρα είναι πρωταθλήτρια στην ύφεση και τον αποπληθωρισμό, οι οικονομικές εξελίξεις για το 2021 είναι δυσοίωνες -προβλέπετε ανάπτυξη για φέτος, ενώ το ΚΕΠΕ μιλά για ύφεση 4% το πρώτο εξάμηνο- και εσείς απλά συνεχίζετε τα πανηγύρια», ανέφερε κατά τη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης του Κινήματος Αλλαγής, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς που επισήμανε ότι τον Απρίλιο, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά θα κληθούν να καταβάλουν τους φόρους, η καταβολή των οποίων είχε αναβληθεί ως βασικό συστατικό των μέτρων της κυβέρνησης.
Ενώ αυτά θα συμβαίνουν, όπως είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε έναν προϋπολογισμό με στόχο την επίτευξη πλεονασμάτων.
«Ενώ οι τράπεζες έχουν λάβει ρευστότητα 52 δισ. ευρώ από στοχευμένα προγράμματα της ΕΚΤ για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και μάλιστα με αρνητικό επιτόκιο, δεν τα διοχετεύουν στην αγορά. Προφανώς δεν σας απασχολεί», είπε επίσης ο Νίκος Παππάς και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν την απασχολεί ούτε και το γεγονός «πως από τα δάνεια που δόθηκαν με κρατικές εγγυήσεις, έχουν ωφεληθεί μόνο 16 επιχειρήσεις εστίασης σε όλη τη χώρα».
«Ακούστε την αγωνία των εκπροσώπων της οργανωμένης επιχειρηματικότητας, οι οποίοι προβλέπουν “λουκέτο” σε 200 χιλιάδες επιχειρήσεις», κάλεσε την κυβέρνηση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και παρατήρησε: «Μια επιχείρηση που δεν εντάχθηκε στα μέτρα του ΤΕΠΙΧ και του προγράμματος Covid-19, μπορεί να χρηματοδοτηθεί για ένα πρότζεκτ του ταμείου Ανάκαμψης; Να δούμε ποιους αφορά το Ταμείο, το οποίο περιφέρετε ως “ιερό δισκοπότηρο” της επανάκαμψης της οικονομίας, όταν έχετε παραδεχθεί πως στην καλύτερη περίπτωση θα φέρει 5 δισ. ευρώ μέσα στο 2021, ένα ποσό δηλαδή που δεν μπορεί να αλλάξει την πορεία των πραγμάτων. Προφανώς, τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης θέλετε να τα κρατήσετε για τους “επιβιώσαντες”. Πρόκειται για την εφαρμογή του σχεδίου Πισσαρίδη, του σχεδίου εκκαθάρισης της οικονομίας. Ένα σχέδιο που θεωρεί “ζόμπι” τις ελληνικές επιχειρήσεις, μια αθλιότητα που σας καλούμε να πάρετε πίσω».
Το σχέδιο Ανάκαμψης, υπογράμμισε ο βουλευτής πρέπει να περιλαμβάνει την απευθείας στήριξη των επιχειρήσεων, την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών, την παράταση ενίσχυσης του κόστους ενοικίου των επιχειρήσεων, τη γενναία ρύθμιση του χρέους που δημιουργήθηκε στην πανδημία, την απόσυρση του νέου πτωχευτικού.
Χαρακτήρισε, εξάλλου, αναγκαία την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων υποδομής, τα οποία «έχουν βαλτώσει επί Ν.Δ., διότι μπορούν να ανεβάσουν την παραγωγική δυνατότητα της χώρας». Επί δύο χρόνια δεν έχει γίνει ούτε μία δαπάνη, κατήγγειλε ο Νίκος Παππάς και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οι επιδόσεις της είναι μόνο εξαγγελίες, παλινωδίες, στασιμότητα, «από το μετρό της Θεσσαλονίκης ως την Πατρών-Πύργου και τον ΒΟΑΚ». Καθυστερήσεις, επισήμανε, παρατηρούνται και στα ψηφιακά έργα, που παραδόθηκαν δρομολογημένα ή σε εκτέλεση από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν διαφυγή οικονομικής δραστηριότητας με πολύ σημαντικό αποτύπωμα.
«Αλλάξτε ρότα, διότι κινδυνεύετε, για δεύτερη φορά μέσα σε πάρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα, να ταυτιστείτε ως παράταξη με τις μεγάλες οικονομικές καταστροφές οι οποίες έχουν επισυμβεί στην Ελλάδα μέσα στην τελευταία δεκαετία», είπε ο Νίκος Παππάς.