Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Νίκος Παππάς, σχολιάζοντας τα «ελλιπή» μέτρα για την οικονομία τα οποία «θα σπάσουν την σπονδυλική στήλη της Ελλάδας».
«Το πιο εύκολο για τις πολιτικές δυνάμεις είναι να κάνουμε δίκη προθέσεων» τόνισε κατά την έναρξη της ομιλίας του στη Βουλή, ο κ. Παππάς και συνέχισε: «Υποδεχόμαστε πολύ θετικά τον τρόπο με τον οποίο τοποθετήθηκε ο κ. Κικίλιας. Εάν είχε κάνει δίκη προθέσεων όταν σήκωσαν το τηλέφωνο ο Ξανθός και ο Πολάκης για να ανταλλάξουν απόψεις, πολλά προβλήματα δεν θα είχαν λυθεί και θα ήθελα να καλέσω και τον κ. Σταϊκούρα να κινείται σε αυτό το μήκος κύματος. Έχουμε διαφορετικές απόψεις, αυτή είναι η ουσία της Δημοκρατίας, αλλά αν αρχίσουμε να κάνουμε δίκη προθέσεων, έχουμε και εμείς πολλά να πούμε».
Στη συνέχεια, αναφερόμενος στο γεγονός πως η κυβέρνηση κατακρίνει την αντιπολίτευση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «εμείς είπαμε ότι η χώρα πήρε τα μέτρα μαζί με άλλες χώρες της Ευρώπης, δεν απαγόρευσε πρώτη την κυκλοφορία και ευτυχώς δεν είμαστε γεωγραφικά σε ένα χώρο στον οποίο κινούνται εκατοντάδες χιλιάδες άτομα την ημέρα. Αυτό γιατί είναι κακό; Δεν βοηθάει αυτή η μελέτη των γεγονότων και των αριθμών στο να εντοπίσουμε που είναι το πραγματικό πρόβλημα; Και το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να εκτοξεύουμε κατηγορίες υπονοόντας ότι κάποιος εύχεται την καταστροφή. Προς θεού, μιλάμε για ανθρώπινες ζωές».
Σχολιάζοντας τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «Έχετε ξεκινήσει μία δημόσια συζήτηση για το αν έχουμε χρήματα ή όχι. Ξέρουμε όλοι τι παραδώσαμε. Μας βάζετε σε πειρασμό να σας πούμε ότι έχετε χρήματα για να δώσετε 11 εκατ. ευρώ σε μέσα Ενημέρωσης, τα οποία θα μοιράσει μία ιδιωτική διαφημιστική εταιρεία, ενώ υπήρχε πλαίσιο και για τη δωρεάν προβολή των σποτ, αλλά και για την ενίσχυση των ΜΜΕ, αν θέλετε να μου πείτε ότι προβλέπετε τη στήριξή τους. Στο πλαίσιο στήριξης, όμως, υπήρχαν αυστηρές προδιαγραφές για τη διαφάνεια, την απασχόληση και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας που θέλετε να παρακάμψετε.Εγώ με τον κ. Ξανθό είχαμε υπογράψει υπουργική απόφαση που έλεγε ότι τα μηνύματα για την πορστασία της δημόσιας υγείας θα είναι δωρεάν. Δυστυχώς πάτε αδιαφανώς και μάλιστα απαλάσσετε και τα κανάλια από τα 21 εκατομμύρια που πρέπει να καταβάλουν για τις άδειες. Δίνετε και 11 εκατομμύρια στον Μορέα και 30 στα ιδιωτικά διαγνωστικά, 73 εκατομμύρια το σύνολο».
Οι 5 προτάσεις
Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε 5 προτάσεις ώστε να στηριχτεί η οικονομία:
- Αυτό που λείπει από το ελληνικό σχέδιο και το οποίο έχουν εντάξει άλλες ευρωπαϊκές χώρες στο σχεδιασμό τους είναι ένα μεγάλο πρόγραμμα εγγυήσεων, το οποίο θα πρέπει να υποχρεωθούν νομοθετικά οι τράπεζες να κάνουν διαθέσιμο στο σύνολο της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Η επιλογή της κυβέρνησης για ένα εγγυοδοτικό ταμείο ενός δισ. ευρώ ή 0,5% είναι εξαιρετικά χαμηλό
- Αναγκαία η συνέχιση υλοποίησης των μεγάλων έργων υποδομής, όπως το μετρό Θεσσαλονίκης, η Πατρών – Πύργου, ο Ε65, ο ΒΟΑΚ και το αεροδρόμιο Καστελλίου, τα οποία είχαν δρομολογηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά «πάγωσαν» με ευθύνη της Ν.Δ., ώστε να δημιουργηθεί απασχόληση, να ενισχυθεί η παραγωγικότητα της οικονομίας και να εισρεύσουν χρήματα διασφαλισμένα από ευρωπαϊκά κονδύλια.
- Να ανακαλέσετε την απόφαση για την άρση προστασίας της α’ κατοικίας από την 1η Μαΐου. Σκεφτείτε έναν άνθρωπο, ο οποίος είναι κλεισμένος στο σπίτι του, καθώς τηρεί όσα του έχουν ζητηθεί, και η σύμβασή του βρίσκεται σε αναστολή, να ξέρει ότι κινδυνεύει η κατοικία του.
- Στρίψτε το τιμόνι σε σχέση με το κουπόνι επιμόρφωσης, που δώσατε αντί βοηθήματος στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιστήμονες. Εκτός από ανάγκη επιβίωσης των ανθρώπων αυτών, επιμένετε σε μια προσβλητική για τους ίδιους απόφαση.
- Οφείλετε να ξαναδείτε τα ζητήματα των απευθείας αναθέσεων που προβλέπονται στις ΠΝΠ, το θέμα των προσλήψεων στην Υγεία που κρίνονται άκρως απαραίτητες, καθώς και τη στήριξη του Τουρισμού, ο οποίος αναμένεται να υποστεί ισχυρές πιέσεις, που θα μπορούσαν να ανασχεθούν -ως ένα βαθμό- από ένα ειδικό πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού.
Κατά το τέλος της ομιλίας του, σημείωσε πως «Μόλις στο 3,5% του ελληνικού ΑΕΠ τα μέτρα της ΝΔ, όταν η Γερμανία κάνει παρεμβάσεις στο 51% του ΑΕΠ της, η Γαλλία στο 22,9%, η Ιταλία στο 21,2%, το Ηνωμένο Βασίλειο στο 17,9%, η Δανία και οι ΗΠΑ στο 12,2%. Τι ακριβώς να περιμένει έτσι η ελληνική επιχειρηματικότητα»;
«Διαφωνούμε με το οικονομικό σχέδιο, θα βάλει την Ελλάδα σε μεγάλη κρίση, θα της σπάσει την σπονδυλική στήλη, στην κυριολεξία και θα κάνουμε πάρα πολλά χρόνια να ανακάμψουμε», κατέληξε ο κ. Παππάς.
►