«Ο κ. Μητσοτάκης έχει καταδικάσει τον εαυτό του να είναι… 2 δισ. ευρώ πίσω από εμάς, εγκαταλείποντας εθνική θέση για τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος, το γενικευμένο ντου στο κράτος και οι ακραίες πολιτικές θα αποκαλυφθούν τόσο με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ όσο και με την κατάθεση του προϋπολογισμού», είπε ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά.
Ο κ. Παππάς αναφέρθηκε στο «γενικευμένο ντου στο κράτος» που κάνει η Νέα Δημοκρατία από τις πρώτες ημέρες διακυβέρνησης Μητσοτάκη, καθώς και την θεμελίωση ακραίων πολιτικών, όπως η «κατάπτυστη τροπολογία» για την κατάργηση των αιτιολογημένων απολύσεων. Όπως υπογράμμισε, σε μία πιθανή περίοδο ύφεσης, οι επιχειρήσεις θα επιλέγουν την ευκολη λύση της απόλυσης για μείωση του κόστους τους αντί των ουσιαστικών αναδιαρθρώσεων.
Κεντρικό σημείο της οικονομικής πολιτικής της ΝΔ, όπως είπε, θα είναι η εγκατάλειψη της πολιτικής περιορισμού των πρωτογενών πλεονασμάτων, με τα τελευταία να χρησιμοποιούνται ως μοχλός εφαρμογής αντικοινωνικής πολιτικής, σε αυτή την φάση προώθησης ιδιωτικοποιήσεων. Αντίθετα, όπως θύμισε, η αναπτυξιακή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ βασίστηκε στη δημιουργία υποδομών και δικτύων, που λειτούργησαν ως άμυνα στην κρίση, καθώς και στη διατήρηση του ΑΕΠ σε συγκεκριμένο επίπεδο.
Ο κ. Παππάς τόνισε ότι οι επενδύσεις πρέπει να προχωρήσουν με σεβασμό στο περιβάλλον και «ανήκει σε άλλες εποχές» το αναπτυξιακό πρότυπο «τουρισμός και οικοδομή» που προωθεί η ΝΔ, καθώς η Ελλάδα είναι η δεύτερη σε προσφορά κενών οικημάτων στην Ευρώπη. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε στο μοτίβο αυτό», όπως σημείωσε.
«Τελειώνουν τα ψέματα», είπε χαρακτηριστικά για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, με την κατάθεση του προϋπολογισμού και του μεσοπροθέσμου, καθώς και με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Το οικονομικό σχέδιο Μητσοτάκη θα πρέπει να αποτυπωθεί στο χαρτί και «θα εκπλαγεί το παγκόσμιο οικονομικό σύμπαν» αν δει αναφορές σε ανάπτυξη 4% το 2020. Ο κ. Μητσοτάκης «καταδίκασε τον εαυτό του να είναι 2 δισ. ευρώ πίσω από εμάς», όπως είπε χαρακτηριστικά, καθώς με τον ειδικό καταπιστευματικό λογαριασμό (escrow account) «είχαμε εξασφαλίσει τη μείωση του πλεονάσματος. Αυτό που έκανε ο κ.Μητσοτάκης ήταν εγκατάλειψη εθνικής θέσης». Αντίστοιχα, «τελείωσε η διακήρυξη Μητσοτάκη για περισσότερες και καλοπληρωμένες δουλειές» με την τροπολογία για την κατάργηση της αιτιολογημένης απόλυσης, προσέθεσε.
Ο κ. Παππάς αναφέρθηκε και στο θέμα της ΕΡΤ, για το οποίο προέβλεψε μία «πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση στη Βουλή για τη νέα ηγεσία» της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, στην σχετική ακρόαση, ενώ ανέδειξε ξανά το θέμα της υπερσυγκέντρωσης εξουσιών στο πρόσωπο του Κ. Μητσοτάκη, που αντίστοιχα «διευρύνει το τόξο των ευθυνών του».
Ειδική αναφορά έκανε επίσης στο θέμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, τονίζοντας ότι ο κ. Ράντος πρέπει να ζητήσει την αυτοεξαίρεσή του από την εκδίκαση της προσφυγής της κ. Θάνου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, εφόσον η κόρη του προτείνεται για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ενώ χαρακτήρισε «κορυφαία και κραυγαλέα περίπτωση σύγκρουσης συμφερόντων» το γεγονός ότι ο κ. Μυλωνάκης ήταν ταυτόχρονα και σύμβουλος του κ.Μητσοτάκη και διευθυντής του γραφείου του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ.Κυριτσάκη (προκατόχου της κ. Θάνου), ενώ τώρα τον έκαναν διευθυντή της Βουλής.