Παρά την υπόθεση Τραμπ, η Ουάσινγκτον παραμένει «στρατηγικός εταίρος» για το Κίεβο

Η παραπομπή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που φέρεται να εκβίασε τον Ουκρανό ομόλογό του, είναι μια «εσωτερική υπόθεση» των ΗΠΑ, εκτίμησε σήμερα η ουκρανική προεδρία, υπογραμμίζοντας πως η Ουάσινγκτον παραμένει ένας «στρατηγικός εταίρος» για το Κίεβο.

«Η Ουκρανία δεν αναμιγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ιουλία Μέντελ, εκπρόσωπος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ένας στρατηγικός εταίρος για εμάς και είμαστε ευτυχείς που ενισχύουμε τις σχέσεις μας διευρύνοντας τη συνεργασία σε διάφορους τομείς», συνέχισε.

Οι σχέσεις ανάμεσα στον Ζελένσκι, που ανέλαβε καθήκοντα τον Μάιο, και τον Λευκό Οίκο βρίσκονται στο κέντρο των κατηγοριών για τις οποίες ο Αμερικανός πρόεδρος, στη διάρκεια μιας ιστορικής ψηφοφορίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, παραπέμφθηκε σε δίκη στη Γερουσία.

Αγωνιώντας να διατηρήσει την υποστήριξη της Ουάσινγκτον, που θεωρείται κρίσιμη για τη χώρα του που βρίσκεται σε σύγκρουση με τη Ρωσία, ο Ζελένσκι προσπαθεί να μην προσβάλει ούτε τον Τραμπ ούτε τους αντιπάλους του.

Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου κυριαρχούν οι Δημοκρατικοί, τάχθηκε υπέρ της «παραπομπής» του δισεκατομμυριούχου για «κατάχρηση εξουσίας» για προσωπικούς πολιτικούς σκοπούς. Επαφίεται τώρα στη Γερουσία, όπου κυριαρχούν οι Ρεπουμπλικανοί, να κρίνει τον Ντόναλντ Τραμπ, τον Ιανουάριο.

Κατηγορείται κυρίως ότι ζήτησε από την Ουκρανία να διεξαγάγει έρευνα για έναν από τους πιθανούς αντιπάλους του στις προεδρικές εκλογές του 2020, τον Τζο Μπάιντεν και τον γιο του τελευταίου, τον Χάντερ, ο οποίος ήταν μέλος του εποπτικού συμβουλίου ενός ουκρανικού ομίλου, και ότι έθεσε ως προϋπόθεση για τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας περίπου 400 εκατ. δολαρίων προς το Κίεβο τη διεξαγωγή της έρευνας αυτής.

-Ad-