Παραιτήθηκε ο Υπουργός Παιδείας της Ιταλίας

Την παραίτηση του ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας της Ιταλίας, Λορέντσο Φιοραμόντι, μέσω του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Ο λόγος της παραίτησης του, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν πως δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τα κονδύλια αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ που επέμενε ότι χρειαζόταν να διατεθούν από την κυβέρνηση για να βελτιωθούν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια της χώρας.

Η παραίτηση του Φιοραμόντι χαρακτηρίζεται βαρύ πλήγμα για την κυβέρνηση συμμαχίας στην Ιταλία, που μοιάζει να τρεκλίζει καθώς τα κόμματα που την έχουν συγκροτήσει διαφωνούν για μια σειρά ζητημάτων, από τις μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη ως τα δικαιώματα των μεταναστών και των προσφύγων.

Υπογραμμίζει επίσης τα προβλήματα και τις έριδες στο εσωτερικό του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S, «αντισυστημικό»), της παράταξης του Φιοραμόντι, που προσπαθεί να ανασυνταχθεί εν μέσω της εκδήλωσης γενικευμένης δυσαρέσκειας προς τον επικεφαλής του Λουίτζι ντι Μάγιο. Ο Φιοραμόντι δήλωσε στο Ρόιτερς ότι υπέβαλε την «αμετάκλητη παραίτησή του» στον τεχνοκράτη πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, που πάντα θεωρείτο προσκείμενος στο M5S, την 23η Δεκεμβρίου.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, τρεις γερουσιαστές του M5S εγκατέλειψαν τις τάξεις του και εντάχθηκαν στην αντιπολίτευση, η μεγαλύτερη παράταξη της οποίας είναι το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κόμμα Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι. Ο Φιοραμόντι είχε δηλώσει λίγο καιρό αφότου σχηματίστηκε η κυβέρνηση του M5S και του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) τον Σεπτέμβριο ότι θα παραιτείτο εάν οι δαπάνες για την παιδεία δεν αυξάνονταν κατά 3 δισεκατομμύρια ευρώ στον προϋπολογισμό του 2020.

Λίγοι τον είχαν πιστέψει, πολύ περισσότερο καθώς το σχέδιο προϋπολογισμού προχώραγε στο κοινοβούλιο και γινόταν σαφές πως η κυβέρνηση δεν είχε πρόθεση να αυξήσει τους φόρους ή να περικόψει άλλες δαπάνες για να εξασφαλίζει που ζητούσε. Ο κρατικός προϋπολογισμός της Ιταλίας εγκρίθηκε τη Δευτέρα, ενόψει της προθεσμίας της 31ης Δεκεμβρίου. «Δεν θα έπρεπε να εκπλήσσει κανέναν το γεγονός ότι ένας υπουργός κρατάει τον λόγο του», σχολίασε δηκτικά ο Φιοραμόντι κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Ρόιτερς χθες. Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση στο κοινοβούλιο — είναι μέλος της Βουλής.