Για τους παραβάτες τα πρόστιμα φτάνουν από 2.000 έως και 60.000 ευρώ, ενώ κατά περίπτωση προβλέπεται ακόμα και άρση της άδειας λειτουργίας τους, αν δεν τηρούνται οι κανόνες που έχουν τεθεί στις συμβάσεις.
Με την περίοδο πραγματοποίησης των διαγωνισμών παραχώρησης των ελληνικών παραλιών για εμπορική χρήση να έχει παρέλθει από τις 15 Μαΐου, ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης διευκρινίζει με ερμηνευτική εγκύκλιο τους τρόπους με τους οποίους θα διενεργηθούν φέτος το καλοκαίρι οι έλεγχοι για την τήρηση της νομιμότητας.
Και αυτό, διότι το ένα σκέλος είναι η νομοθέτηση της νέας μορφής παραχωρήσεων των παραλιών. Το άλλο είναι η διενέργεια ελέγχων επί αιγιαλών και παραλιών, η σύνταξη εκθέσεων αυτοψιών – πορισμάτων και επιβολή διοικητικών μέτρων και κυρώσεων στις περιπτώσεις εκείνες που ορίζει ο νόμος πως υπάρχει παράβαση και δεν τηρούνται τα συμφωνηθέντα από τον παραχωρησιούχο επιχειρηματία.
Έτσι, ο υπουργός Οικονομικών διευκρινίζει πως οι έλεγχοι μπορούν να πραγματοποιηθούν με δύο τρόπους:
- Με αυτοψία στον χώρο του αιγιαλού και της παραλίας. Μετά τη διενέργεια της αυτοψίας συντάσσεται επιτόπου πόρισμα – έκθεση αυτοψίας με συνοδευτικό φωτογραφικό υλικό, όταν αυτό είναι εφικτό, το οποίο επιδίδεται ή τοιχοκολλάται αμέσως στον παραχωρησιούχο.
- Στη δεύτερη περίπτωση, ο έλεγχος πραγματοποιείται με εξ αποστάσεως φωτογραφική λήψη του χώρου του αιγιαλού και της παραλίας, ιδίως από drones, που λειτουργούν στον αέρα αυτόνομα ή τηλεκατευθυνόμενα (τηλεπισκόπηση) ή με αξιοποίηση δορυφορικών λήψεων. Στη συνέχεια, η Κτηματική Υπηρεσία λαμβάνει το φωτογραφικό υποστηρικτικό υλικό και βάσει αυτού συντάσσει τα πορίσματα – εκθέσεις αυτοψίας, λαμβάνοντας τα προβλεπόμενα διοικητικά μέτρα και επιβάλλοντας κυρώσεις που περιγράφει ο νόμος. Οι σχετικές πράξεις επιδίδονται με κάθε πρόσφορο μέσο.