AP

Παραλύει η Γαλλία: Μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού

Οι πολίτες διαδηλώνουν για να σταματήσουν τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό που προωθεί ο Εμανουέλ Μακρόν.

Παραλύει σήμερα η Γαλλία απο μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Τα γαλλικά συνδικάτα διοργανώνουν κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, καθώς η χώρα βιώνει για πολλοστή φορά τις τελευταίες δεκαετίες το «ίδιο έργο», με την κυβέρνηση να επιχειρεί να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης και τους πολίτες να αντιδρούν. Ένα νέο νομοσχέδιο που πρόκειται να περάσει από το κοινοβούλιο θα αυξήσει την επίσημη ηλικία στην οποία οι άνθρωποι μπορούν να σταματήσουν την εργασία τους από τα 62 στα 64 έτη.

Τα δρομολόγια των υπεραστικών και προαστιακών τρένων αναμένεται να επηρεαστούν, πολλά σχολεία και άλλες δημόσιες υπηρεσίες θα κλείσουν ενώ στο αεροδρόμιο Orly στο Παρίσι, μία στις πέντε πτήσεις ακυρώθηκε. Στο μετρό του Παρισιού μόνο οι δύο γραμμές θα λειτουργήσουν κανονικά. Μεγάλες διαδηλώσεις με δεκάδες χιλιάδες πολίτες αναμένονται στο Παρίσι και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας, όπου η αστυνομία θα είναι σε επιφυλακή για περιστατικά βίας.

Σύμφωνα με τις προτάσεις που παρουσιάστηκαν νωρίτερα αυτό το μήνα από την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπόρν, από το 2027, οι Γάλλοι θα πρέπει να εργάζονται 43 χρόνια για να πληρούν τις προϋποθέσεις για πλήρη σύνταξη, σε αντίθεση με τα 42 χρόνια τώρα. Τα νέα μέτρα χαιρετίστηκαν από την κυβέρνηση ως ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση του συνταξιοδοτικού συστήματος της Γαλλίας, η μεταρρύθμιση ωστόσο αποδεικνύεται αντιδημοφιλής στο κοινό. Το 68% δηλώνει αντίθετο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του IFOP αυτήν την εβδομάδα.

Όλα τα συνδικάτα της χώρας – συμπεριλαμβανομένων των λεγόμενων «μεταρρυθμιστικών» συνδικάτων που η κυβέρνηση ήλπιζε να πάρει με το μέρος της καταδίκασαν το μέτρο, όπως και η αριστερή και ακροδεξιά αντιπολίτευση στην Εθνοσυνέλευση. «Την Πέμπτη οι τοίχοι του παλατιού των Ηλυσίων πρέπει να τρέμουν», δήλωσε ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Φαμπιέν Ρουσέλ.

Oι «πονοκέφαλοι» του Μακρόν

Επειδή το κόμμα του δεν έχει πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα αναγκαστεί να βασιστεί στην υποστήριξη των 60 περίπου βουλευτών του συντηρητικού κόμματος των Ρεπουμπλικανών. Τάσσονται κατ’ αρχήν υπέρ της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, ορισμένοι από αυτούς όμως έχουν προειδοποιήσει ότι θα μπορούσαν να την καταψηφίσουν.

Καθώς η κοινοβουλευτική διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες, ο Μακρόν αντιμετωπίζει μία οργανωμένη εκστρατεία αντιπολίτευσης, με περαιτέρω ημέρες κινητοποίησης πιθανώς μέσα τις επόμενες ημέρες. Το χειρότερο αποτέλεσμα για την κυβέρνηση θα ήταν οι κυλιόμενες απεργίες στις μεταφορές, τα νοσοκομεία και τις αποθήκες καυσίμων, εξέλιξη που θα έφερνε τη χώρα σε αδιέξοδο.

Μια πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι το 68% των ανθρώπων ήταν αντίθετο στις μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού συστήματος. Οι πολιτικοί αναλυτές συμφώνησαν ότι η διάθεση της χώρας ήταν δύσκολο να μετρηθεί, επομένως είναι αδύνατο να προβλεφθεί εάν η κλίμακα του κινήματος θα ήταν αρκετή για να αναγκάσει τον πρόεδρο σε άτακτη υποχώρηση, οπως έχει συμβεί πολλές φορές τις τελευταίες δεκαετίες. Εάν συμβεί αυτό, θα μπορούσε να σηματοδοτήσει το τέλος των μεταρρυθμίσεων στη δεύτερη θητεία του Μακρόν.

Από τη μία πλευρά, ο πληθωρισμός, η ενεργειακή κρίση και οι συνεχείς αναφορές για τις κακές δημόσιες υπηρεσίες έχουν κάνει πολλούς ανθρώπους να αισθάνονται ανήσυχοι και οξύθυμοι. Η κακή εικόνα του προέδρου Μακρόν έξω από τις ευημερούσες πόλεις συνέβαλε στην εξέγερση των «κίτρινων γιλέκων» πριν από τέσσερα χρόνια, κίνημα που θα μπορούσε κάλλιστα να επιστρέψει.

Αλλά από την άλλη πλευρά, οι δημοσκόποι έχουν επίσης εντοπίσει ένα αίσθημα παραίτησης μεταξύ πολλών ανθρώπων, οι οποίοι δεν ταυτίζονται πλέον με κοινωνικά κινήματα «παλιάς σχολής», όπως τα συνδικάτα. Πολλοί θα ανησυχούν επίσης πολύ για την απώλεια εισοδήματος μιας ημέρας να κάνει απεργία.

Η πρωθυπουργός επικαλέστηκε την αρχή της «αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών» για να δικαιολογήσει την απόφαση να κάνει τους ανθρώπους να εργάζονται περισσότερο. Σύμφωνα με το γαλλικό σύστημα, πολύ λίγοι άνθρωποι έχουν προσωπικά συνταξιοδοτικά προγράμματα που συνδέονται με επενδύσεις κεφαλαίου. Αντίθετα οι συντάξεις καταβάλλονται από το ίδιο κοινό ταμείο στο οποίο συνεισφέρουν κάθε μήνα οι εργαζόμενοι.

Οι μεταρρυθμίσεις έχουν πυροδοτήσει συγκρίσεις μεταξύ του Μακρόν και της πρώην πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Μάργκαρετ Θάτσερ. Ωστόσο, η κυβέρνηση λέει ότι το σύστημα οδεύει προς την καταστροφή επειδή η αναλογία μεταξύ εργαζομένων και συνταξιούχων μειώνεται ραγδαία. Από τέσσερις εργαζόμενους ανά συνταξιούχο πριν από 50 χρόνια, η αναλογία μειώθηκε σε περίπου 1,7 ανά συνταξιούχο σήμερα και θα μειωθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια.

Σχεδόν όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν λάβει μέτρα για την αύξηση της επίσημης ηλικίας συνταξιοδότησης, με την Ιταλία και τη Γερμανία για παράδειγμα στα 67 έτη και την Ισπανία στα 65 έτη. Στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι επί του παρόντος 66.

Ο πρόεδρος Μακρόν έκανε μια παλαιότερη και πιο φιλόδοξη προσπάθεια να μεταρρυθμίσει το σύστημα στο τέλος του 2019, αλλά υποχώρησε όταν «χτύπησε» ο κορονοϊός. Αυτό το δεύτερο σχέδιο ήταν μέρος του μανιφέστου της επανεκλογής του πέρυσι, βασικό επιχείρημα που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση στη μάχη για την κοινή γνώμη.

Για να μετριάσει τις επιπτώσεις της μεταρρύθμισης, η Ελιζαμπέτ Μπορν υποσχέθηκε ευκολότερους τρόπους πρόωρης συνταξιοδότησης για άτομα σε επικίνδυνες ή σωματικά απαιτητικές εργασίες, μέτρα για την ενθάρρυνση των ηλικιωμένων να επιστρέψουν στο εργατικό δυναμικό και υψηλότερη εγγυημένη ελάχιστη σύνταξη.

Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι το σύστημα δεν είναι τεχνικά ελλειμματικό αυτή τη στιγμή, επομένως δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη δράσης. Λέει ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις εξοικονόμησης κόστους για να κάνουν τους ανθρώπους να εργάζονται περισσότερο, όπως η περικοπή των συντάξεων για τους πιο ευκατάστατους.

Λέει επίσης ότι το κύριο βάρος της μεταρρύθμισης θα βαρύνει τους φτωχότερους. Πρόκειται για άτομα που τείνουν να ξεκινούν την εργασία τους νωρίτερα στη ζωή τους, επομένως έχουν κερδίσει κανονικά το δικαίωμα σε πλήρη σύνταξη μέχρι την ηλικία των 62 ετών. Τώρα θα πρέπει να εργαστούν δύο επιπλέον χρόνια χωρίς πρόσθετο επίδομα.

Αυτή είναι η έβδομη γαλλική συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση από τότε που ο πρόεδρος Φρανσουά Μιτεράν μείωσε την ηλικία συνταξιοδότησης στα 60 έτη το 1982. Κάθε μεταγενέστερη προσπάθεια αναστροφής αυτής της αλλαγής οδήγησε σε μαζική αντιπολίτευση στους δρόμους, αν και στις περισσότερες περιπτώσεις η μεταρρύθμιση στο τέλος ολοκληρώθηκε. Για παράδειγμα, το 2010, ο Νικολά Σαρκοζί αύξησε την ηλικία συνταξιοδότησης στα 62 έτη, παρά τις εβδομάδες διαμαρτυριών.

Πηγή: BBC

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Μητσοτάκης: Κύριο μέλημά μας ήταν να στηρίξουμε τους ασθενέστερους
15 Δεκεμβρίου, 2024
Δύο χωριά στην ουκρανική περιφέρεια Ντονέτσκ κατέλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις
15 Δεκεμβρίου, 2024
Μαρινάκης: Και τα επόμενα χρόνια η κυβέρνηση θα συνεχίσει να αυξάνει τα εισοδήματα των πολιτών και να μειώνει τους φόρους
15 Δεκεμβρίου, 2024
Νέα φρίκη με τον αστυνομικό της Βουλής: «Με νάρκωναν και με βίαζαν ομαδικά», λέει ένας 44χρονος
15 Δεκεμβρίου, 2024
Ανδρουλάκης προς Μητσοτάκη: Έχετε αποτύχει – Το ΠΑΣΟΚ κατέρριψε την προπαγάνδα σας
15 Δεκεμβρίου, 2024
Σεισμός στην Αμοργό
15 Δεκεμβρίου, 2024
79χρονος εντοπίστηκε νεκρός σε καμπίνα πλοίου
15 Δεκεμβρίου, 2024
Ανδρουλάκης: Η οικονομική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας είναι η χαρά των ολιγοπωλίων
15 Δεκεμβρίου, 2024
Σκιάθος: Μητέρα καταγγέλει τον πρώην σύντροφό της για την κακοποίηση της κόρης τους
15 Δεκεμβρίου, 2024
Κουτσούμπας: Ο μέσος μισθός στις μέρες μας είναι χαμηλότερος από το 2011
15 Δεκεμβρίου, 2024