Παράνομη επαναπροώθηση προσφύγων με τη συμμετοχή του Λιμενικού: «Οχι Τουρκία, όχι Τουρκία, όχι!»

Σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής εμπόδισε την πορεία της βάρκας και εγκατέλειψε 34 πρόσφυγες, οι οποίοι στη συνέχεια συνελήφθησαν από την τουρκική ακτοφυλακή που περίμενε σε κοντινό σημείο.

Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, υπάρχουν δύο βίντεο (τα οποία έχει διάθεσή της η εφημερίδα), όπου στο πρώτο διακρίνεται σκάφος του Λιμενικού να βρίσκεται πολύ κοντά στη φουσκωτή βάρκα με τους πρόσφυγες και να πραγματοποιεί μανούβρες προσπαθώντας να αναγκάσει τη βάρκα να αλλάξει κατεύθυνση. Σε καμία περίπτωση δεν φαίνεται να υπάρχει οποιαδήποτε προσπάθεια να διασωθούν οι επιβαίνοντες, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν και 14 παιδιά.

Την ίδια ώρα ακούγονται οι πρόσφυγες να φωνάζουν συνεχώς προς το σκάφος στα αγγλικά «Οχι Τουρκία, όχι Τουρκία, όχι!», με τα παιδιά να κλαίνε· το ελληνικό σκάφος αποχωρεί και στη συνέχεια, όπως φαίνεται στο βίντεο, σε πολύ κοντινό σημείο βρίσκεται σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής (Sahik Guvelnik 21), που φέρεται να περιμένει τη βάρκα και να προβαίνει σε συλλήψεις.

Σε δεύτερο βίντεο της ίδιας οργάνωσης, φαίνεται ξεκάθαρα το ελληνικό σκάφος να πλευρίζει τη βάρκα, να κάνει επικίνδυνο ελιγμό, ενώ δύο λιμενικοί απλά παρακολουθούν τους ανησυχούντες πρόσφυγες και στη συνέχεια να αποχωρεί. Με την αποχώρηση οι πρόσφυγες πανηγυρίζουν αρχικά και σηκώνουν ψηλά τα χέρια τους, αλλά μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα βλέπουν έντρομοι το τουρκικό σκάφος να πλησιάζει, με στόχο να τους μαζέψει.

-Ad-