Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής αναγνώρισε πως το αρχικό πλάνο εμβολιασμού του πληθυσμού στο 60 με 65% πλέον δεν είναι αρκετό για την επιστροφή στην κανονικότητα καθώς αντιμετωπίζουμε ένα εξαιρετικά μολυσματικό στέλεχος του κορονοϊού, το στέλεχος “Δέλτα”.
Σε ότι αφορά την Τρίτη δόση του εμβολίου ο καθηγητής επισήμανε ότι μέχρι τώρα γνωρίζουμε ότι στα άτομα μεγάλης ηλικίας μετά από 6 μήνες εξασθενεί η αποτελεσματικότητα του και χρειάζεται μια ενισχυτική 3η δόση εμβολίου .
Για τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού και τα όσα τελευταία είδαν το φως της δημοσιότητας ο καθηγητής σχολίασε πως τέτοιου είδους ενέργειες αφορούν πολλούς συνανθρώπους μας και να λαμβάνονται σοβαρά υπ όψιν οι συνέπειες που θα έχουν τέτοιου είδους πράξεις καθώς κινδυνεύει η Δημόσια Υγεία. Δεν υπάρχει λόγος για τέτοιου είδους συμπεριφορές, τα φαινόμενα αυτά πρέπει να εκλείψουν, τόνισε ο κ. Παρασκευής.
Για τη λειτουργία των σχολείων διευκρίνισε ότι σε κάθε τάξη με το πρώτο κρούσμα θα γίνονται εντατικοί έλεγχοι και όλοι θα είναι ενήμεροι από την αρχή. Μάλιστα στα άτομα που θα είναι σε απόσταση μικρότερη του ενάμισι μέτρου, οι έλεγχοι θα γίνονται καθημερινά. Όποτε και θα υπάρχει η δυνατότητα άμεσης διάγνωσης τυχόν κρουσμάτων. Εφέτος αν τα μέτρα τηρηθούν σωστά , τα παιδιά δεν θα κινδυνεύσουν υποστήριξε ο κ. Παρασκευής, καθώς τυχόν συρροές και μεταδόσεις θα διαγνωσθούν άμεσα. Τα παιδιά που θα έχουν βρεθεί θετικά και μολυσματικά διευκρίνισε, δεν θα πηγαίνουν στο σχολείο. Επομένως τα υπόλοιπα παιδιά που θα πηγαίνουν στο σχολείο θα βρίσκονται σε ασφαλές περιβάλλον .
Σε ότι αφορά την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένο και την επίδραση του νέου υψηλού μολυσματικού στελέχους Δέλτα ο κ. Παρασκευής , εκτίμησε ότι το φθινόπωρο και τον χειμώνα είναι πιθανό το Σύστημα Υγείας να δεχθεί νέες πιέσεις. Χρειάζεται για να αποσοβήσουμε τον κίνδυνο, αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, να τηρούνται αλλά και να επικουρούνται, τα μέτρα προστασίας, τόνισε ο κ. Παρασκευής .