Παράταση σκληρού lockdown και… άνοιγμα στις 11/1

Με αγωνία παρακολουθεί η κυβέρνηση τα επιδημιολογικά δεδομένα μετά την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων κατά τη διάρκεια των γιορτών.

Μέρα με τη μέρα αξιολογεί την κατάσταση με την προσδοκία η εικόνα να μην είναι τέτοια που να απαγορεύσει την λήξη του αυστηρού lockdown σε όλη την επικράτεια, στις 11 Ιανουαρίου.

Σήμερα αναμένεται να υπάρχει μια σαφή εικόνα από την καταπάτηση των μέτρων τα Χριστούγεννα, ενώ θα ληφθούν αποφάσεις για την παράταση ή όχι της καραντίνας σε «κόκκινες περιοχές», όπως η Δυτική Αττική και η Κοζάνη.

Επιστροφή στα θρανία για ποιους μαθητές και πότε…

Την επιστροφή σε μερική κανονικότητα σηματοδοτεί η επιστροφή στα θρανία στις 11 Ιανουαρίου των μαθητών του δημοτικού και του νηπιαγωγείου.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως έκανε δεκτή την εισήγηση των λοιμωξιολόγων, και το κουδούνι θα χτυπήσει ξανά για τους μικρούς μαθητές.

Όσο για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (γυμνάσια-λύκεια), θα ξεκινήσει στις 8 Ιανουρίου με τηλεκπαίδευση, ενώ η διά ζώσης επαναλειτουργία των γυμνασίων και των λυκείων θα εξεταστεί ως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, κι αφού υπάρξει καθαρή εικόνα και από τη χαλάρωση των μέτρων την Πρωτοχρονιά. Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, οι έφηβοι μαθητές είναι πιο… «άτακτοι» στην τήρηση των μέτρων σε σύγκριση με τα παιδιά του δημοτικού.

«Στοίχημα» το άνοιγμα καταστημάτων στις 11/1

Η επιδίωξη της κυβέρνησης είναι μετά τις 11 Ιανουαρίου να ανοίξουν ξανά τα καταστήματα για πωλήσεις με τη μέθοδο του click away, και μετά τις 18 και με τη μέθοδο του click in shop.

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ευχήν έργον θα ήταν για την κυβέρνηση να ανοίξουν ξανά και τα κομμωτήρια, οι υπηρεσίες περιποίησης νυχιών, τα βιβλιοπωλεία και τα ΚΤΕΟ.

Καταλύτης στην λήψη της τελικής απόφασης θα είναι και πάλι τα επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς οι λοιμωξιολόγοι έχουν εντοπίσει ότι με το click away υπήρξε αύξηση των κρουσμάτων σε ποσοστό 7 με 8%.

Σε κάθε περίπτωση εστίαση και καφέ θα ανοίξουν τελευταία, και πάντως αυτό δεν αναμένεται να γίνει πριν την άνοιξη.

Ανησυχία για την Αττική…

Το τρίπτυχο: αριθμός κρουσμάτων, πίεση στο σύστημα υγείας (διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ και νοσηλευόμενοι) και αριθμός θανάτων είναι αυτό που κρίνει τον κυβερνητικό σχεδιασμό για επιστροφή άμεσα σε μερική κανονικότητα.

Στόχος πάντα να φτάσουμε με ασφάλεια στον εμβολιασμό ενός σημαντικού αριθμού πολιτών, ικανού να ανακόψει την διασπορά της πανδημίας.

Ειδικότερα η εικόνα της Αττικής είναι αυτή που προβληματίζει ιδιαίτερα, καθώς βρίσκεται στο «κόκκινο» και αν χειροτερέψει περαιτέρω θα θέσει σε κίνδυνο τον γενικότερο σχεδιασμό της κυβέρνησης.