Παράταση στην… παράταση: Lockdown έως τον Απρίλιο – Πόσο θα διαρκέσει

Σχεδόν απίθανη θεωρείται από τους ειδικούς η έναρξη της επανεκκίνησης δραστηριοτήτων στις 16 Μαρτίου και όλα δείχνουν ότι τα νέα περιοριστικά μέτρα που έχουν βάψει όλη την Ελλάδα κόκκινη με Αττική, Θεσσαλονίκη και πολλές άλλες περιοχές στο βαθύ κόκκινο να διατηρούνται για κάποιες ημέρες ακόμη ενδεχομένως και ολόκληρο τον Μάρτιο μέχρι τις πρώτες ημέρες του Απριλίου, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο».

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι τις επόμενες ημέρες θα καταγραφεί εκτίναξη του αριθμού των διασωληνωμένων φτάνοντας ακόμη και το επίπεδο του δεύτερου κύματος δηλαδή περισσότεροι από 600.

Παράλληλα ένα ασφαλές όριο κρουσμάτων υπό την αίρεση ότι έχει σταθεροποιηθεί και μειωθεί η πανδημία μέσα στα νοσοκομεία μπορεί να θεωρηθεί αυτό των 1.000 κρουσμάτων που δεν είναι τόσο εύκολο να επιτευχθεί με δεδομένη την ταχεία κυκλοφορία των μεταλλαγμένων στελεχών που έχουν αυξήσει κατά 20 τις μεταδόσεις.

Ετσι το ευρύτερο άνοιγμα κοινωνίας και οικονομίας μετατίθεται από τον Απρίλιο και έπειτα.

Κορύφωση

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ και καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Ινστιτούτου Προηγμένων Σπουδών στην Ιταλία Δημοσθένης Σαρηγιάννης την Καθαρά Δευτέρα η πανδημία θα βρίσκεται στο τωρινό ίσως και ελαφρώς υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με σήμερα.

Το μοντελο διαχείρισης υγειονομικού κινδύνου CORE του ερευνητικού κέντρου Heracles του ΑΠΘ δείχνει κορύφωση του μέσου όρου των κρουσμάτων περί τις 12 του μήνα.

Επομένως έως τις 16 που έχουν ισχύ τα νέα μέτρα δεν θα έχει υπάρξει αποκλιμάκωση. Επιπλέον για να πέσουν τα κρούσματα στα 1.000 χρειάζονται ημέρες και εκτιμάται ότι αυτό θα συμβεί προς το τελος Μαρτίου.

Πληροφορίες: Ελεύθερος Τύπος