Παράταση του lockdown και δύο «ανοίγματα» από Δευτέρα (25/01)

Παράταση του lockdown για ακόμα μία εβδομάδα αναμένεται να ανακοινώσει την Παρασκευή η κυβέρνηση, μετά την εισήγηση των λοιμωξιολόγων, ωστόσο στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων βρίσκονται δύο μικρά «ανοίγματα» από Δευτέρα (25/01).

Αν και τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται μία σταθεροποίηση στα επιδημιολογικά δεδομένα, με τους νοσηλευόμενους στις ΜΕΘ την Πέμπτη να είναι κάτω από 300 μετά από μήνες, ωστόσο όπως τονίζουν κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι, δεν επιτρέπεται ακόμα κανένας εφησυχασμός, ενώ ένα ταυτόχρονo άνοιγμα πολλών δραστηριοτήτων θα ήταν καταστροφικό.

Όπως έχουν επισημάνει οι ειδικοί, μπορεί ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων να παραμένει χαμηλός, ωστόσο, η χαλάρωση των μέτρων θα μπορούσε να φέρει μια νέα αύξηση κρουσμάτων και ένα τρίτο σαρωτικό κύμα της πανδημίας.

Έτσι, όπως όλα δείχνουν, το lockdown θα πάρει παράταση για ακόμη μία εβδομάδα με τους περιορισμούς στις μετακινήσεις και την απαγόρευση κυκλοφορίας να συνεχίζουν να ισχύουν.

Το χρονοδιάγραμμα για Γυμνάσια – Λύκεια, κυνήγι, μετακινήσεις, εστίαση

Το απόγευμα της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε κυβερνητική σύσκεψη για τα επόμενα βήματα χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, του προέδρου του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά.

Μείζονα προτεραιότητα, όπως έχει άλλωστε πει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αποτελεί για την κυβέρνηση η επαναλειτουργία των Γυμνασίων και των Λυκείων, με την πιθανότερη ημερομηνία για το άνοιγμά τους να αποτελεί η 1η Φεβρουαρίου.

Αύριο, άλλωστε αναμένεται να θέσει το θέμα στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, οι οποίοι, όλα δείχνουν, ότι θα ανάψουν το «πράσινο» φως.

Από Δευτέρα (25/01), σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζονται δύο ακόμα μικρά «ανοίγματα». Να επαναλειτουργήσουν τα πρακτορεία τυχερών παιχνιδιών και να επιτραπεί το κυνήγι, αλλά μόνο εντός νομού.

Ωστόσο, στο φλέγον ζήτημα των μετακινήσεων από νομό σε νομό δεν αναμένεται να έχουμε εξελίξεις αύριο. Σύμφωνα με πληροφορίες του Open TV, η πιο πιθανή ημερομηνία για την άρση της απαγόρευσης υπό όρους είναι η 8η Φεβρουαρίου.

Το συγκεκριμένο σενάριο δεν θα επιτρέπει βέβαια όλες τις μετακινήσεις αλλά με συγκεκριμένη αιτιολογία και μήνυμα SMS.

Το άνοιγμα των μετακινήσεων από νομό σε νομό θα αφορά συγκεκριμένες δραστηριότητες, όπως το ψάρεμα, το κυνήγι και την επίσκεψη σε χιονοδρομικό κέντρο. Το άνοιγμα των χιονοδρομικών άλλωστε αναμένεται να συζητηθεί το επόμενο δεκαήμερο.

Σε ό,τι αφορά στην εστίαση, δε θεωρείται πιθανή η επαναλειτουργία της πριν το τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου.