Παρατεταμένος καύσωνας: Πού θα δείξει 41 βαθμούς – Η πιο δύσκολη μέρα

Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν παρατεταμένο καύσωνα, με τις θερμοκρασίες να φτάνουν μέχρι και τους 41 βαθμούς Κελσίου στη Δυτική Ελλάδα. Ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι μεγάλος, με τις αρχές σε επιφυλακή. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Παναγιώτη Γιαννόπουλο «Το φαινόμενο αυτό αναμένεται να διαρκέσει για αρκετές ημέρες, με την κορύφωση της θερμοκρασίας να προβλέπεται την Κυριακή με 42 βαθμούς σε ορισμένες περιοχές».

«Οι άνεμοι, αν και σήμερα είναι έντονοι σε κάποιες περιοχές, αναμένεται να περιοριστούν από αύριο στα Ανατολικά του Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, με αποτέλεσμα την περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας στην Αθήνα και άλλες περιοχές. Οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν υψηλές, με την Αθήνα να φτάνει τους 39-40 βαθμούς την Κυριακή» πρόσθεσε ο κ. Γιαννόπουλος.

Ο χάρτης επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς δείχνει υψηλό κίνδυνο (πορτοκαλί) σε περιοχές όπως ο Έβρος, η Εύβοια, η Βοιωτία, η Αττική, και η Λακωνία. Οι περιοχές αυτές, μαζί με την Κορινθία και την Αργολίδα, θα βρίσκονται σε υψηλή επικινδυνότητα και τις επόμενες ημέρες, λόγω της συνεχιζόμενης ζέστης και των ανέμων.

Για τουλάχιστον 10 ημέρες η ζέστη θα είναι πολύ έντονη στη χώρα, σύμφωνα με τη μετεωρολόγο της ΕΡΤ Νικολέτα Ζιακοπούλου. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες, έως 41 βαθμοί, θα καταγράφονται στη δυτική Ελλάδα καθώς στα ανατολικά το μελτέμι θα βάζει ένα σχετικό φρένο στην ανοδική πορεία του υδραργύρου. Παράλληλα όμως, με αυτά τα δεδομένα,  ο κίνδυνος πυρκαγιάς θα είναι ιδιαίτερα αυξημένος όλες τις ημέρες.

Πιο αναλυτικά, για σήμερα Πέμπτη περιμένουμε ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις σε Θράκη και ανατολικό Αιγαίο. Οι άνεμοι βόρειοι 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η  θερμοκρασία το μεσημέρι θα φτάσει στα δυτικά και τα βόρεια τους 40 με 41 βαθμούς, έως 37 με 39 στα υπόλοιπα, έως 32 μόνο στο νότιο Αιγαίο.

Στην Αττική περιμένουμε ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι βόρειοι έως 6 μποφόρ με εξασθένηση. Η θερμοκρασία από 27 έως 38 βαθμούς.

Και στην Θεσσαλονίκη θα έχουμε αίθριο καιρό. Οι άνεμοι ασθενείς. Η θερμοκρασία από 24 έως 38 βαθμούς.

Την Παρασκευή περιμένουμε ηλιοφάνεια ίσως με λίγες βροχές στη Θράκη. Οι βοριάδες έως 6 μποφόρ στο Αιγαίο, η θερμοκρασία θα παραμείνει πολύ υψηλή.

Σύμφωνα με το meteo.gr / Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και όπως φαίνεται στον χάρτη της εικόνας που ακολουθεί, η μέγιστη θερμοκρασία καταγράφηκε την Τετάρτη 10 Ιουλίου στη  Ζαχάρω Ηλείας  και  ήταν ίση με 41.6 °C. Επιπλέον, η μέση μέγιστη θερμοκρασία στη χώρα ήταν ίση με 35.0 °C, ενώ 189 από τους 508 ενεργούς σταθμούς (την παρούσα χρονική στιγμή) κατέγραψαν θερμοκρασίες άνω των 37 °C. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι σε 28 μετεωρολογικούς σταθμούς η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 40 °C.

Παρατεταμένος καύσωνας: Στους 41 βαθμούς η θερμοκρασία στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα – Κορύφωση του φαινομένου την Κυριακή, οι οδηγίες των ειδικών

Εντωμεταξύ για την προστασία από τον καύσωνα και τον κίνδυνο πυρκαγιάς, οι πολίτες θα πρέπει να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο, να ενυδατώνονται επαρκώς, και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών. Είναι επίσης σημαντικό να μην ανάβουν φωτιές σε ανοιχτούς χώρους και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε δραστηριότητες που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά.

Ο παρατεταμένος καύσωνας δημιουργεί επιπλέον προκλήσεις για την υγεία και την ασφάλεια, και απαιτεί τη λήψη μέτρων για την προστασία των πολιτών και του περιβάλλοντος και σύμφωνα με όσα ανέφερα ο καθηγητής Πνευμολογίας και Εντατικής Θεραπείας στο ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος ο οποίος μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» του ΕΡΤNews: «Το κύριο που πρέπει να κάνουμε είναι να μειώσουμε την έκθεση στον ήλιο, όταν αυτό δεν είναι άκρως απαραίτητο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να κυκλοφορούμε στις 12 η ώρα το μεσημέρι, εκτός αν αρρωστήσουμε και πρέπει να πάμε στο νοσοκομείο ή η δουλειά μας μας επιβάλλει να είμαστε έξω. Όλες τις υπόλοιπες εργασίες μας, μπορούμε να τις κάνουμε νωρίς το πρωί, τότε που ο ήλιος δεν είναι τόσο δυνατός, τότε που οι θερμοκρασίες είναι πιο ανεκτές και πιο εύκολα διαχειρίσιμες για τον ανθρώπινο οργανισμό».

Επίσης οδηγίες δίνονται στους πολίτες για την προφυλαξή τους από τις υψηλές θερμοκρασίες, από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.