Παρέμβαση εισαγγελέα για το «λουκέτο» στο ΟΑΚΑ λόγω προβλημάτων στατικότητας

Την άμεση παρέμβαση του προϊσταμένου της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Αντώνη Ελευθεριάνου προκάλεσε η είδηση του «λουκέτου» στο ΟΑΚΑ λόγω προβλημάτων στατικότητας.

Ο εισαγγελικός λειτουργός παρήγγειλε τη διενέργεια έρευνας στο πλαίσιο της οποίας θα ερευνηθεί μεταξύ άλλων και σε βάθος πέντε ετών το ποιες ήταν οι εισηγήσεις του κατασκευαστή για τη συντήρηση κι αν τηρήθηκαν, το εάν υπήρχαν εισηγήσεις άλλων οργάνων για περιοδική συντήρηση κι αν ναι σε ποιους είχαν υποβληθεί και ποια ήταν η κατάληξή τους, αλλά και το γιατί έγινε η μελέτη που έδειξε τώρα το πρόβλημα στατικότητας και με ποια αφορμή ξεκίνησε αυτή.

Η εισαγγελική έρευνα ανατέθηκε ήδη στον εισαγγελέα Νικόλαο Μαργαρίτη, που καλείται να ερευνήσει αν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα της έκθεσης σε κίνδυνο και της παραβίασης των κανόνων οικοδομικής ασφάλειας.

«Έπεφτε σίδερο 80 κιλών και βάζαμε… βίδες»

Αίσθηση προκαλούν τα όσα αποκαλύπτει ο ολυμπιονίκης Πέτρος Γαλακτόπουλος για τον πρόχειρο τρόπο με τον οποίο εκτελούνταν διάφορες εργασίες συντήρησης στο ΟΑΚΑ τα προηγούμενα χρόνια.

Ο κ. Γαλακτόπουλος είχε αναλάβει πρόεδρος του ΟΑΚΑ το 2011-2012 και παρέμεινε στη θέση περίπου 4,5 χρόνια. «Όταν ανέλαβα την προεδρία του ΟΑΚΑ, ήρθαν οι τεχνικοί και μου είπαν ότι έχει λήξει η σύμβαση ελέγχου του στεγάστρου Καλατράβα», ανέφερε αρχικά.

«Έμπαιναν βίδες στα σίδερα που έπεφταν! Στην στοά Καλατράβα, η γέφυρα στηρίζεται σε μπετά, δεμένα στις άκρες με βίδες. Με τους σεισμούς και με τον αέρα κάποιες βίδες «έκοβαν». Κάποια ημέρα κρέμασε και έμεινε 60 πόντους από το έδαφος, από εκεί που περνούσε ο κόσμος!», είπε ο κ. Γαλακτόπουλος.

Όπως συμπλήρωσε, «Πήγαν οι τεχνικοί του ΟΑΚΑ, έβαλαν σίδερα και έγινε διόρθωση. Όλες οι βίδες είναι σκουριασμένες. Ξεκίνησα και έκανα κάθε 15 ημέρες έγγραφα στον τότε Υφυπουργό Αθλητισμού ότι πρέπει να γίνει συντήρηση. Η εταιρεία που το έφτιαξε, για να το συντηρήσει ζήτησε 17 εκατομμύρια. Ήταν περίοδος μνημονίων τότε και δεν υπήρχαν χρήματα να διατεθούν».

«Το ΟΑΚΑ με τα οικονομικά που είχε, προσπαθούσε να βάζει βίδες και ότι μπορούσε, γινόταν συντήρηση με το προσωπικό του ΟΑΚΑ. Κάθε μήνα έστελνα χαρτί στο υπουργείο και δεν μου απαντούσε κανένας. Σκέψου να έπεφτε κανένα καλώδιο», είπε ο κ. Γαλακτόπουλος μεταξύ άλλων για να καταλήξει: «Έπεσε σίδερο που ήταν τουλάχιτον 80 κιλά και πέφτοντας από 30 μέτρα γινόταν 1,5 τόνος…».

Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή για στέγαστρο Καλατράβα: Προέχει η ασφάλεια των αθλητών, των φιλάθλων και των εργαζομένων

Σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από το ΟΑΚΑ και το πρόβλημα που εμφανίστηκε στο στέγαστρο Καλατράβα τοποθετήθηκε η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή τονίζοντας πως «προέχει η ασφάλεια των αθλητών, των αθλουμένων, των φιλάθλων και των εργαζομένων», ενώ καλεί τις αρμόδιες αρχές «να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και οι μελέτες για τη στατικότητα των κατασκευών Καλατράβα».

Η ανακοίνωση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής:

Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, με αφορμή την απόφαση για αναστολή κάθε αθλητικής και πολιτιστικής δραστηριότητας στο Κεντρικό Στάδιο του ΟΑΚΑ και στο Ποδηλατοδρόμιο για θέματα στατικότητας των Στεγάστρων Καλατράβα, δηλώνει τα εξής:

– Πάγια θέση της είναι, ότι εκτός από την δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα και για τη συντήρηση τους προκειμένου να διατηρούνται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση και να φιλοξενούν με ασφάλεια τους αθλητές και τις αθλήτριες. Παράλληλα να εξοπλίζονται με σύγχρονο εξοπλισμό ανάλογα με τις απαιτήσεις και την εξέλιξη του κάθε αθλήματος.

-Συμφωνεί με την απόφαση του Υπουργού Αθλητισμού, καθώς προέχει η ασφάλεια των αθλητών, των αθλουμένων, των φιλάθλων και των εργαζομένων στους χώρους και για κανένα λόγο ή σκοπό δεν πρέπει να διακινδυνεύεται.

-Ζητά να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και οι μελέτες για τη στατικότητα των κατασκευών Καλατράβα, προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα και οι εργασίες αποκατάστασης – σε περίπτωση που απαιτούνται – για την ομαλή και ασφαλή λειτουργία του ΟΑΚΑ.

-Επισημαίνει ότι το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών ήταν και παραμένει η καρδιά του ελληνικού αθλητισμού και έτσι πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί για τους χιλιάδες αθλητές και αθλούμενους που το χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση.