Πάσχα στο χωριό: Απόφαση-ανατροπή προ των πυλών – Η ημερομηνία ορόσημο

Η προσεχτική και σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα με ενεργοποίηση της ατομικής ευθύνης αποτελεί τη βασική στρατηγική της κυβέρνησης, καθώς αναγνωρίζεται η κόπωση των πολιτών, που οδηγεί σε μη τήρηση των μέτρων.

Το πώς θα προχωρήσει το κυβερνητικό σχέδιο για την περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών μέχρι το Πάσχα θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων ημερών.

Τα σημεία «κλειδιά» που λαμβάνονται υπόψιν είναι η διασπορά σε όλη την επικράτεια η οποία δείχνει σημάδια σταθεροποίησης μεν αλλά κρατούνται σε υψηλά επίπεδα, η ασφυκτική πίεση που ασκείται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, τόσο με τις εισαγωγές απλών περιστατικών COVID όσο και με τους διασωληνωμένους οι οποίοι μόλις χθες έσπασαν νέο αρνητικό ρεκόρ από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Από την άλλη πλευρά σημαντικό ρόλο στην απόφαση θα παίξει και η κόπωση των πολιτών, οι οποίο βρίσκονται σε ένα συνεχόμενο εγκλεισμό για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και με την ίδια την κυβέρνηση να κάνει λόγο για σταδιακό άνοιγμα μέσω των «βαλβίδων εκτόνωσης».

Απόφαση-ανατροπή προ των πυλών

Αν και όλα έδειχναν ότι φέτος θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό, η απόφαση που θα ανατρέψει τα πάντα είναι στο τραπέζι.

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στο Μαξίμου για το θέμα του Πάσχα. Αρχίζουν να επικρατούν δεύτερες σκέψεις, παρά την πρόθεση να ανοίξουν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

Όπως φαίνεται η παραμονή των κρουσμάτων σε υψηλά επίπεδα, η πίεση στο σύστημα υγείας και η ανάγκη να ανοίξουν τα σχολεία αμέσως μετά το Πάσχα προκάλεσαν δισταγμούς.

Επομένως, είναι πολύ πιθανό το «Πάσχα στο χωριό» να μην το δούμε για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Οι σκέψεις της Επιτροπής για τις μετακινήσεις το Πάσχα

«Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που θα το δούμε στην επιτροπή, δεν μπορούμε να το προκαταβάλουμε», είπε ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.

Τόνισε, επίσης, πως δεν έχει γίνει συγκεκριμένη συζήτηση ακόμη για το θέμα.

Παράλληλα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης είπε ότι «ή θα αφήσουμε αυτή την κατάσταση να συνεχιστεί και το Πάσχα, όπου στην ουσία, στα αστικά κέντρα, το ένα σπίτι θα καλέσει το άλλο, ή τρεις οικογένειες μαζί σε κλειστούς χώρους θα βρεθούν να φάνε, ή θα επιτρέψουμε την -ας το πούμε- αραίωση των αστικών κέντρων και να επιτρέψουμε στον κόσμο να πάει στα εξοχικά του, στα χωριά του, όπου κατά κανόνα θα ζήσει ένα Πάσχα σε εξωτερικό χώρο και να τον προτρέψουμε, πηγαίνοντας εκεί, να επιδείξει μια συμπεριφορά ασφαλέστερη με self test και, βεβαίως, με μεγάλη προσοχή».

Η ημερομηνία ορόσημο

Όπως και να έχει, όλα θα ξεκαθαρίσουν την ερχόμενη εβδομάδα και πιο συγκεκριμένα την προσεχή Παρασκευή.