ΠΑΣΟΚ: Κάτι δεν πάει καλά με τη διεύρυνση… – «Βρήκα το όνομά μου σε λίστα χωρίς να γνωρίζω τι και πώς», λέει ο Πατεντάλης

Ο συγγραφέας δηλώνει ότι δεν γνώριζε για τη συμμετοχή του στην Επιτροπή Διεύρυνσης και ξεκαθαρίζει πως οι πολιτικές συζητήσεις δεν σημαίνουν ένταξη.

Εκτός της Επιτροπής Διεύρυνσης του ΠΑΣΟΚ θέτει τον εαυτό του ο συγγραφέας Μιχάλης Πατεντάλης, λιγότερο από ένα εικοσιτετράωρο μετά την ανακοίνωση του ονόματός του ως μέλους της συγκεκριμένης δομής. Με δημόσια δήλωσή του ξεκαθαρίζει ότι δεν είχε ενημερωθεί για τη συμμετοχή του και πως δεν θεωρεί ότι οι επαφές και οι συζητήσεις με πολιτικούς χώρους συνεπάγονται ένταξη σε κομματικό όργανο.

Η Ανακοίνωση του Μιχάλη Πατεντάλη:

«Μια νύχτα ξαφνικά

Έτσι, μια νύχτα ξαφνικά, βρίσκω το όνομά μου να φιγουράρει σε μια λίστα διεύρυνσης και σε μια συντονιστική επιτροπή που, μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν γνωρίζω καν τι και πώς συντονίζει. Και δεν φτάνει μόνο αυτό, αλλά παρουσιάζομαι και ως πρόεδρος των Ελληνοκυπρίων συγγραφέων Γερμανίας.

Η αλήθεια είναι πως έχω έναν φίλο ζωγράφο, τον Γλαύκο Κουμίδη από την Κύπρο, αλλά απ’ όσο γνωρίζω αυτό δεν σε κάνει αυτομάτως Ελληνοκύπριο.

Η αλήθεια είναι επίσης πως είμαι συγγραφέας, πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων Γερμανίας και, από το 2026, μέλος του Συμβουλίου Πολιτισμού και Λογοτεχνίας στην πόλη του Ντίσελντορφ.

Πραγματικότητα είναι επίσης πως η ιδεολογική μου προσέγγιση προέρχεται από την Αριστερά, που αγωνίζεται για την ισότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη και τη δίκαιη ανακατανομή του πλούτου που παράγει μια κοινωνία. Αν κάποιος πιστεύει πως υπάρχει, μέχρι αυτή την ώρα, κάποιο κόμμα που να πιστεύει και να υπηρετεί πραγματικά αυτές τις αξίες, ας με ενημερώσει — εμένα και το σαράντα τοις εκατό των αναποφάσιστων Ελλήνων. Θα είμαι ο πρώτος που θα το στηρίξω.

Εν κατακλείδι, η αγωνία μου για μια Ελλάδα δημοκρατική, που σέβεται τους πολίτες της και νοιάζεται για τα πραγματικά τους προβλήματα, καθώς και η συμμετοχή μου σε διάφορες συζητήσεις προοδευτικών κομμάτων για το πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό πράξη, δεν με καθιστούν αυτομάτως μέλος κάποιας συντονιστικής οργάνωσης.

Παρεμπιπτόντως: πίνω καφέ και στα Εξάρχεια…

Μιχάλης Πατένταλης

Συγγραφέας»