ΠΑΣΟΚ: «Μισθός κατώτερος των πραγματικών αναγκών των εργαζομένων»

Σκληρή επίθεση εξαπέλυσε το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, με αφορμή τις ανακοινώσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Σε δηλωσή του ο υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του κινήματος Παύλος Χρηστίδης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι όρισε ερήμην των εργαζομένων τον νέο κατώτατο μισθό. Ωστόσο, υποστήριξε πώς η σκληρή κοινωνικοοικονομική πραγματικότητα που η ίδια δημιούργησε αποκαλύπτει την αλήθεια: υψηλές ώρες εργασίας, χαμηλή αγοραστική δύναμη, δυσβάσταχτο κόστος στέγασης, πενιχρές αυξήσεις, ελλιπής εργασιακή προστασία. Ψίχουλα στους πολλούς, πλούτος στους λίγους.

Η δήλωση Χρηστίδη

Στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη που αποθεώνει εαυτόν και αποφάσισε σήμερα, ερήμην των εργαζομένων, τον νέο κατώτατο μισθό που θα ισχύσει από 01/04/2025 και αφορά περίπου 580.000 μισθωτούς (το 22% του συνόλου), οφείλουμε να θυμίσουμε την σκληρή κοινωνική και οικονομική καθημερινότητα που η ίδια έχει προκαλέσει. Ιδού, λοιπόν :

-Οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα είναι πρωταθλητές Ευρώπης σε ώρες απασχόλησης (39,8 εβδομαδιαίως έναντι μέσου όρου Ε.Ε. 36 ώρες) ενώ η αγοραστική τους δύναμη ξεπερνά μόνο εκείνη των πολιτών της Βουλγαρίας. Εργαζόμαστε πολύ, αμειβόμαστε ελάχιστα! Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση υπόσχεται αναστροφή του brain drain. Κι ενώ η Ε.Ε. συστήνει την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων ως θεραπεία των χαμηλών μισθών, στη χώρα μας με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης μόλις 3 στους 10 εργαζόμενους καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις.

–Το κόστος στέγασης στην Ελλάδα είναι το υψηλότερο στην Ε.Ε. (35,2% του διαθέσιμου εισοδήματος έναντι μέσου όρου στην Ε.Ε. 19,7%), ενώ ταυτόχρονα πάνω από το 31% του πληθυσμού των πόλεων πληρώνει άνω του 40% του εισοδήματός του για στέγαση.

-Η σημερινή πενιχρή αύξηση του κατώτατου μισθού θα απορροφηθεί από τη φορολογική κλίμακα που παραμένει χωρίς τιμαριθμοποίηση από το 2019 ενώ, όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, ο φόρος του εισοδήματος αυξήθηκε 4 φορές περισσότερο από τη μέση αύξηση των μισθών κατά το διάστημα 2019-2023.

-Η χώρα μας είναι ουραγός στις ποιοτικές θέσεις εργασίας, τα εργατικά ατυχήματα βαίνουν κάθε χρόνο αυξανόμενα, ενώ η χώρα μας εξακολουθεί να μην καταγράφει τις επαγγελματικές ασθένειες και τους θανάτους από επαγγελματική νόσο. Η υγεία και η ασφάλεια στην εργασία αγνοείται.

-Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση στο ποσοστό των νοικοκυριών που καθυστερούν πληρωμές ενοικίων και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (ρεύμα, νερό, τηλέφωνο) με τεράστια διαφορά από τη δεύτερη Βουλγαρία (47,3% έναντι 18,8%).

-Στη χώρα μας η ψαλίδα ανάμεσα στους μισθούς και τα κέρδη συνεχώς διευρύνεται, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Το μερίδιο των μισθών στην Ελλάδα είναι το δεύτερο χαμηλότερο στην ΕΕ, ενώ το μερίδιο των κερδών μεγεθύνεται συστηματικά, φτάνοντας να είναι το τρίτο υψηλότερο ανάμεσα στα κράτη μέλη.

Επειδή, «εθνικόν είναι το αληθές», κι εμείς αυτό υπηρετούμε, το αληθές – όσο κι αν η πραγματικότητα διαστρεβλώνεται συστηματικά από την εκτός πραγματικότητας κυβέρνηση των δήθεν αρίστων – είναι τούτο: ψίχουλα στους πολλούς και πολλά στους λίγους και ισχυρούς, αυτή είναι η πολιτική του κ. Μητσοτάκη.

Η δική μας δέσμευση είναι ξεκάθαρη: ο κατώτατος μισθός θα προσδιορίζεται από τους κοινωνικούς εταίρους και την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.), προκειμένου να είναι επαρκής και να διασφαλίζει την αξιοπρεπή διαβίωση των εργαζομένων, οι προστατευτικές ρυθμίσεις του συλλογικού εργατικού δικαίου που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει υπονομεύσει, θα αποκατασταθούν. Γιατί αποδεδειγμένα αυτή είναι η διαδικασία που στηρίζει την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, την κοινωνία και την οικονομία.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Γυναίκα λήστεψε 97χρονο σε ζαχαροπλαστείο στου Ζωγράφου
29 Μαρτίου, 2025
Τύρναβος: Δύο συλλήψεις για διακίνηση ηρωίνης μέσω του ΚΤΕΛ
29 Μαρτίου, 2025
Θεσσαλονίκη: 30χρονος μπήκε σε διαμέρισμα ηλικιωμένης προσποιούμενος τον συντηρητή ανελκυστήρων και έκλεψε 200.000 ευρώ
29 Μαρτίου, 2025
Στη δημοσιότητα δόθηκαν τα στοιχεία του προπονητή που κατηγορείται για ασέλγεια σε ανήλικη αθλήτρια στην Κέρκυρα
29 Μαρτίου, 2025
Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ εγκληματική οργάνωση για διαρρήξεις – Τοποθετούσαν GPS στα οχήματα των υποψήφιων θυμάτων τους
29 Μαρτίου, 2025
Σερβία: Φοιτητές κινητοποιούνται ενάντια στην «προπαγάνδα» από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ
29 Μαρτίου, 2025
Στο Ισραήλ αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Στο τραπέζι διμερείς σχέσεις και εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
29 Μαρτίου, 2025
Εργατικό ατύχημα: 65χρονος έπεσε από σκαλωσιά 5 μέτρων σε ξενοδοχείο στα Χανιά – Συνελήφθη ο υπεύθυνος του εργοταξίου
29 Μαρτίου, 2025
Νότης Σφακιανάκης: Οι δύο προϋποθέσεις που φέρεται να έθεσε για να επιστρέψει στις πίστες
29 Μαρτίου, 2025
Αγίου Ανάργυροι: 20χρονος «θώπευσε στα οπίσθια» 5χρονη μέσα από τα κάγκελα νηπιαγωγείου
29 Μαρτίου, 2025