«Η καρδιά της 9χρονης Τζωρτζίνας ήταν σε άριστη κατάσταση» ανέφερε με σαφήνεια στην κατάθεσή του ο καρδιολόγος της μικρής Γιάννης Παπαγιάννης στην κατάθεσή του στις Αρχές. Την ώρα που η αστυνομία προσπαθεί να ξεδιπλώσει το κουβάρι της υπόθεσης που αφορά τα τρία νεκρά παιδιά από την Πάτρα ο παιδοκαρδιολόγος ξεκαθαρίζει «δεν διαπιστώθηκε η παραμικρή δυσλειτουργία».
«Η καρδιά του συγκεκριμένου παιδιού υπέστη μία πολύ μεγάλη δοκιμασία κατά τη διάρκεια του πρώτου περιστατικού ανακοπής στο Καραμανδάνειο, όπου επί 50 λεπτά βρισκόνταν σε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση» επεσήμανε χαρακτηριστικά όπως μετέδωσε το μεσημέρι της Μεγάλης Τρίτης η εκπομπή του Alpha «Tlive».
«Εντούτοις δεν διαπιστώθηκε η παραμικρή δυσλειτουργία της, γεγονός που συνηγορεί τόσο για τις εξαιθρετικές προσπάθεις των ιατρών όσο και για την άριστη ποιότητα της καρδιάς» συμπλήρωσε ο καρδιολόγος.
Τι είπε για την τοποθέτηση του απινιδωτή
Σύμφωνα με τον γιατρό που είχε αναλάβει την 9χρονη στο Ωνάσειο: «Έγινε πλήρης καρδιολογικός έλεγχος, αποφασίστηκε η τοποθέτηση του απινιδωτή για την αντιμετώπιση τυχόν άγνωστου αιτίου αιφνίδιου θανάτου, το οποίο όμως εμείς κατά τη διάρκεια της νοσηλείας δεν είχε διαγνώσει».
«Η τοποθέτηση του απινιδωτή ήταν επιθυμία των γονέων, παρά την απουσία σαφούς καρδιολογικής διάγνωσης» ξεκαθάρισε ο διευθυντής του καρδιολογικού τμήματος του νοσοκομείου Παίδων του Ωνάσειου.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εκπομπής του Alpha η συσκευή μπήκε και ορίστηκε ένα κατώτερο όριο 60 σφίξεων και ένα ανώτατο όριο 222. Πάνω από αυτό θα σήμαινει «κόκκινος» συναγερμός και ο γιατρός θα ειδοποιούταν με μήνυμα.
Ρούλα Πισπιρίγκου: Τα μηνύματα που έστελνε η μητέρα στον γιατρό
Η καρδιά της Τζωρτζίνας όμως δεν έκανε ποτέ επικίνδυνη ταχυκαρδία και τα μόνα μηνύματα που πήρε ο γιατρός ήταν τα προληπτικά και άλλα πολλά τα οποία έστελνε η μητέρα της 9χρονης, Ρούλα Πισπιρίγκου.
«Μετά την τοποθέτηση του απινιδωτή λάμβανε μονίμως πληροφορίες, κατόπιν ενεργοποιήσής του από την μητέρα, λόγω ανησυχίας για την κατάσταση του παιδιού» τόνισε ο γιατρός. «Σε όλα αυτά τα μηνύματα, δεν κατεγράφη κανένα επεισόδιο αρρυθμίας και τεκμηριώθηκε η καλή λειτουργίας της συσκευής» επεσήμανε.
«Δεν περίμενα να πεθάνει»
«Το παιδί δεν περίμενα να πεθάνει αιφνιδίως από κάποια αρρυθμία διότι δεν κατεγράφη ούτε ταχυαριθμία, ούτε σοβαρή βραδυκαρδία, μη ανταποκρινόμενη στη βηματοδότηση. Η συστολική λειτουργία της καρδιάς επίσης έχει ελεγχθεί στο Ωνάσειο και ήταν φυσιολογική. Ως εκ τούτου οι πιθανές αιτίες του τελικού συμβάντος φαίνεται να είναι έξω καρδιακές» είπε ο καρδιολόγος.
Ο διευθυντής του καρδιολογικού τμήματος του νοσοκομείου Παίδων του Ωνάσειου, Γιάννης Παπαγιάννης μιλώντας στον Alpha όπως μετέδωσε το μεσημέρι της Μεγάλης Τρίτης η εκπομπή Tlive είχε επίσης δηλώσει ότι «το κοριτσάκι δεν παρουσίασε κανένα καρδιολογικό πρόβλημα και ήταν υπό στενή παρακολούθηση μέσω απινιδωτή μέχρι τη στιγμή που η καρδιά του σταμάτησε για ανεξήγητους για αυτόν λόγους.
«Δεν υπήρχε καμία αριθμία, φαινόταν ότι ο ρυθμός της καρδιάς ήταν κανονικός εκτός από τις περιόδους που υπήρχε μία σχετική βραδυκαρδία οπότε ο απινιδωτής λειτουργούσε σαν βηματοδότης» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Κάποια στιγμή όταν πλέον δεν υπάρχει πλέον οξυγόνο γιατί η μικρή είχε πάθει ανακοπή σταματάει να μπορεί να συλλάβει το μυοκάρδιο, δηλαδή δίνει παλμούς αλλά αν δεν υπάρχει οξυγόνο δεν μπορεί να λειτουργήσει η καρδιά» δήλωσε επίσης.