Πέντε χρόνια από την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ

Συμπληρώθηκαν σήμερα πέντε χρόνια από την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Η χώρα εντάχθηκε στη Συμμαχία στις 27 Μαρτίου του 2020 και έγινε τότε το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ.

Η εξέλιξη εκείνη κατέστη δυνατή με τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία υπεγράφη τον Ιούνιο του 2018 και τέθηκε σε ισχύ τον Φεβρουάριο του 2019. Με τη Συμφωνία των Πρεσπών διευθετήθηκε το ζήτημα της ονομασίας και η χώρα μετονομάστηκε σε Βόρεια Μακεδονία. Η επίλυση της διαφοράς της χώρας με την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας αποτελούσε όρο του ΝΑΤΟ για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Η πρώην υπουργός Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας, Ράντμιλα Σεκερίνσκα στα τέλη του περασμένου έτους διορίστηκε Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης πέντε χρόνων από την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Τίμτσο Μουτσούνσκι είχε σήμερα συνάντηση με τους πρέσβεις χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στα Σκόπια.
Σύμφωνα με τον Τίμτσο Μουτσούνσκι, η επέτειος αυτή των πέντε χρόνων φέρνει αισιοδοξία στη Βόρεια Μακεδονία, εμβαθύνει τη συνεργασία και μετατρέπει την περιοχή σε συνώνυμο της σταθερότητας, της ανάπτυξης και της οικονομικής ευημερίας.

«Σήμερα, έχουμε την ευκαιρία, ως κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, να συμβάλουμε στην οικοδόμηση πολιτικής σταθερότητας και ασφάλειας, όχι μόνο για εμάς, αλλά και για την περιοχή και την Ευρώπη, όπου φυσικά ανήκουμε. Μαζί με εσάς, τους συμμάχους μας, χτίζουμε από κοινού το μέλλον μας και μαζί αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή ήπειρος, οι οποίες έχουν επίσης παγκόσμιες επιπτώσεις» σημείωσε ακόμη ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Συνάντηση Μητσοτάκη – Χέρτσογκ: Σημαντική η εταιρική σχέση Ελλάδας και Ισραήλ
30 Μαρτίου, 2025
Μπάγερν Μονάχου: Φεύγει το καλοκαίρι ο Μίλερ
30 Μαρτίου, 2025
Hayate: «Προσφέραμε κάποιου είδους ψυχαγωγικό σόου, δεν δέχομαι ότι έκανα έγκλημα», λέει για την υπόθεση κακοποίησης ΑμεΑ
30 Μαρτίου, 2025
Σεισμός στη Μιανμάρ: Πάνω από 1.700 νεκροί – «Αντιμέτωπη με ανθρωπιστική κρίση η χώρα»
30 Μαρτίου, 2025
Χανιά: Ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους ο ένας από τους δύο υγειονομικούς που κατηγορείται για δωροληψία
30 Μαρτίου, 2025
Συνελήφθη 73χρονος για το θανατηφόρο τροχαίο με εγκατάλειψη στα Χανιά
30 Μαρτίου, 2025
Μητρόπολη Φθιώτιδας: Η ανακοίνωση για τον Αρχιμανδρίτη που έβρισε και χτύπησε αστυνομικούς στη Λαμία
30 Μαρτίου, 2025
Ιωάννινα: Αγριογούρουνα κάνουν βόλτες στο αεροδρόμιο και το λιμάνι
30 Μαρτίου, 2025
Κυβερνητικές πηγές: Γιατί ανακοινώθηκαν αυξήσεις μόνο στις Ένοπλες Δυνάμεις
30 Μαρτίου, 2025
Τραμπ: Δεν με νοιάζει καθόλου αν ακριβύνουν τα εισαγόμενα αυτοκίνητα, θα αγοράζει ο κόσμος αμερικάνικα
30 Μαρτίου, 2025