«Περίπατο» το lockdown: Θεοφάνεια χωρίς μέτρα και.. Θεία Κοινωνία – Εικόνες που θα πληρώσουμε

Εικόνες που δεν θυμίζουν σε τίποτα καθεστώς αυστηρού lockdown αντικρίζουμε από το πρωί της Τετάρτης σε πολλές τις εκκλησίες της χώρας. Εξαδάκτυλος: Πολύ ανησυχητικές οι εικόνες.

Eκατοντάδες πιστοί συρρέουν σε ναούς της χώρας, προκειμένου να πάρουν τον αγιασμό. Ωστόσο ο συνωστισμός που παρατηρείται δεν συνάδει σε τίποτα με το αυστηρό lockdown που υπάρχει.

Πρόκειται για εικόνες που, όπως μας έχει διδάξει το παρελθόν, θα τις πληρώσουμε τις επόμενες ημέρες, διότι ο κορονοϊός «χτυπάει» εύκολα και ύπουλα.

Για να είμαστε, όμως, δίκαιοι υπάρχουν και οι -λίγες- εξαιρέσεις. Δηλαδή, ναοί που τα μέτρα τηρήθηκαν ευλαβικά…

Κοσμοσυρροή στη Μητρόπολη Καλαμαριάς

Δεκάδες είναι τα άτομα που περιμένουν από νωρίς το πρωί έξω από τη Μητρόπολη Καλαμαριάς για να πάρουν τον αγιασμό.

Πολλοί από τους πιστούς που θέλουν να κοινωνήσουν περιμένουν έξω από τον ιερό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, και η είσοδος τους επιτρέπεται μόνο αφότου αποχωρήσουν από το ναό κάποιοι άλλοι.

Κατά την αναμονή ωστόσο οι αποστάσεις ασφαλείας και εδώ σε μερικές περιπτώσεις δεν τηρούνται.

Ουρές πιστών στον Άγιο Δημήτριο για αγιασμό

Χωρίς πιστούς πραγματοποιήθηκε η λειτουργεία για τα Θεοφάνεια στον Άγιο Δημήτριο της Θεσσαλονίκης.

Εν τούτοις, μετά το το τέλος της λειτουργείας, περι τις 07:00 το πρωί, πλήθος πιστών συγκεντρώθηκε έξω από το ναό, προκειμένου να εισέλθει σε αυτόν, να ανάψει κεράκι, να προσκυνήσει και να πάρει αγιασμό.

Οι ανεπίσημες εκτιμήσεις έκαναν λόγο ότι βρίσκονταν περί τα 150 άτομα που περίμεναν ανά πεντάδες να εισέλθουν στην εκκλησία.

Πάντως, η παρουσία της Αστυνομίας έξω από τον ναό ήταν έντονη.

Ιερέας βγήκε στην πόρτα για να δώσει Θεία Κοινωνία

Μπορεί να μέτρα για τα Θεοφάνεια να είναι αυστηρά ωστόσο κάποιοι συνεχίζουν να εφαρμόζουν τα δικά τους, όπως δείχνουν και οι εικόνες από την Πάτρα.

Κι αυτό γιατί όπως θα δείτε στις φωτογραφίες, ο Ιεράς της Αγίας Τριάδας στην Πάτρα, μετά τη Θεία Λειτουργία προσέφερε τη Θεία Κοινωνία στους πιστούς στην είσοδο του Ναού.

Όπως λέγεται ο σκοπός ήταν να αποφευχθεί ο συνωστισμός στο εσωτερικό του Ναού, ωστόσο δεν μπορεί να σημειώθεί πως αυτό είναι κάτι που απαγορεύεται καθώς μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερο συνωστισμό.

Δείτε την εικόνα του tempo24.news

Αντιδράσεις για αστυνομικό που έβγαλε τη μάσκα για να φιλήσει τον ιερέα (vid)

Από τις 6:00 το πρωί της Τετάρτης έχουν συγκεντρωθεί πιστοί έξω από τις εκκλησίες για τον αγιασμό.

Ο κόσμος φαίνεται να τηρεί τα μέτρα, αν και σε πολλές περιοχές παρατηρείται… κοσμοσυρροή

Οι πιστοί πηγαίνουν να ανάψουν ένα κερί ή κάθονται για λίγα λεπτά μέσα και μετά φεύγουν.

Στον Αγιο Πολύκαρπο Θεσσαλονίκης, μετά την τέλεση της Λειτουργίας, ‘ενας ιερέας βγήκε έξω από το ναό και προχώρησε σε αγιασμό των αστυνομικών.

Μία, αρχικά, ωραία στιγμή, στη συνέχεια, όμως, μια αστυνομικός κατέβασε τη μάσκα της, προκειμένου να φιλήσει το χέρι του ιερέα, εικόνα που σχολιάστηκε αρνητικά.

Ένταση σε ναό – Ντου της αστυνομίας στο προαύλιο (εικόνες)

Μικρής έκτασης ένταση με κάποιους πιστούς προκλήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου Πατρών όταν αστυνομικοί βρέθηκαν στο σημείο και ζήτησαν να απομακρυνθούν απο το προαύλιο.

Μέσα στον Ναό υπήρχαν τα προβλεπόμενα από την παλαιότερη ΚΥΑ 25 άτομα και έξω από αυτόν κάποιες δεκάδες.

Περιμετρικά, με αποστάσεις. Ωστόσο η εντολή που είχαν οι αστυνομικοί ήταν να απομακρύνονται άπαντες από τον περίβολο.

Οι πιστοί βγήκαν έξω απο τον περίβολο του Ναού και περίμεναν στα πεζοδρόμια. Υπήρξαν έντονες διαμαρτυρίες, ωστόσο κανείς δεν έφυγε από το σημείο, μέχρι το πέρας της θείας λειτουργίας. Δείτε τις εικόνες του flamis.gr…

Και αγιασμός και Θεία Κοινωνία στην Μητρόπολη Πειραιώς

Νωρίς το πρωί μπορεί οι πιστοί να ήταν λιγοστοί στην Μητρόπολη Πειραιά για την πρωινή λειτουργία των Θεοφανείων αλλά πριν από λίγο αυξήθηκαν αισθητά προκειμένου να πάρουν αγιασμό αλλά και να κοινωνήσουν.

Οι εικόνες μέσα από την εκκλησία με μικρά παιδιά, ηλικιωμένους, κάποιους μάλιστα χωρίς μάσκα προκάλεσαν αίσθηση. Αυτή την ώρα ο Μητροπολίτης Πειραιά τελεί τον αγιασμό των υδάτων μέσα στην εκκλησία.

«Βούλιαξε» από πιστούς ο Άγιος Δημήτριος

Ατελείωτες ουρές σχηματίζουν οι πιστοί στον Άγιο Δημήτριο στο Μπραχάμι προκειμένου να πάρουν αγιασμό μετά την λειτουργία των Θεοφανείων.

Είναι η πρώτη εικόνα τόσο μεγάλου συνωστισμού που παρατηρείται σήμερα και μάλιστα δεν έλειψαν και οι εντάσεις από πιστούς που διαμαρτυρήθηκαν όταν είδαν τους δημοσιογράφους οι οποίοι απάντησαν ότι απλά κάνουν την δουλειά τους. «Να πάτε στα λεωφορεία να τραβήξετε», είπε κάποια πιστή και κάποιος άλλος απευθύνθηκε στους δημοσιογράφους με… γαλλικά.

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για Θεοφάνεια: Η Εκκλησία τηρεί τα μέτρα, δείτε τι συμβαίνει στις πλατείες

Κατηγορηματικός ότι η Εκκλησία τηρεί τα μέτρα και στα Θεοφάνεια εμφανίστηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε δήλωσή του το πρωί της Τετάρτης.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το αν μίλησε με τον πρωθυπουργό ο Αρχιεπίσκοπος αναρωτήθηκε αν πρεπει να κοίταμε πίσω η μπροστά προσθέτοντας ότι μίλησαν για αυτά που πέρασαν και για αυτά που περιμένουμε.

Σε δεύτερη ερώτηση για τα μέτρα και αν θα πρεπε να τα τηρούμε περισσότερο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος απάντησε: «σε μένα τα λέτε αυτά ; Κοιτάξτε γυρω σας τι μέτρα εχει λάβει η εκκλησία και μετα πηγαίντε στις παραλίες και στις πλατείες».

Ο κ. Ιερώνυμος τόνισε οτι σήμερα έχουμε μια μεγάλη μέρα και πρέπει να προβληματιστούμε με την γνώση της ιστορίας σημειώνοντας ότι «και η ιστορία μας λεει οτι κανει κύκλους η ζωή. Μέσα σε αυτούς τους κύκλους ζούμε και εμείς.

Εξαδάκτυλος: Πολύ ανησυχητικές οι εικόνες.

ια τις εικόνες συνωστισμού έξω από τις εκκλησίες και το πού στρέφεται η προσοχή των ειδικών σχετικά με τα επιδημιολογικά δεδομένα μίλησε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος μέλος της επιτροπής των ειδικών και πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, στον ΣΚΑΪ.

«Πάρα πολύ ανησυχητικές» χαρακτήρισε τις εικόνες αυτές ο κ. Εξαδάκτυλος και τόνισε ότι «δεν βρισκόμαστε σε σημείο που επιτρέπεται να νιώσουμε ότι ο κίνδυνος έχει φύγει. Είμαστε σε ένα πολύ επικίνδυνο σημείο. Θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, για να επανέλθουμε σε μια εν μέρει κανονικότητα».

Επεσήμανε, επίσης, ότι η μη τήρηση των μέτρων έχει επιπτώσεις.

Κρίσιμες είναι οι επόμενες 15 μέρες για την εξέλιξη της πανδημίας. Από τη Δευτέρα, εφόσον, ανοίγουν τα σχολεία θα λήξει και το «σκληρό» lockdown, όπως ανέφερε. Ωστόσο, αύριο ή μεθαύριο θα αποφασιστεί οριστικά τι θα γίνει τη Δευτέρα.

Για ένα lockdown τύπου Μαρτίου ο κ. Εξαδάκτυλος είπε ότι ελπίζει να μη χρειαστεί και ότι θα ήταν χρήσιμο αν είχε γίνει στην αρχή. «Η πορεία θα μας δείξει προς τα πού θα πάμε.»

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, είπε ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχει εισήγηση να ξεκινήσουν τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί.» Οι ειδικοί δεν αισθάνονται ασφάλεια να ανοίξουν περισσότερες δραστηριότητες, όπως ανέφερε.

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς, ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε ότι θα πρέπει να ξανασχεδιαστεί το πλάνο που ορίζει τον μάξιμουμ αριθμό. «Η χώρα διαθέτει 20.000 ιατρεία που παραμένουν αναξιοποίητα. Οι εμβολιασμοί μέχρι στιγμής εξελίσσονται με ένα ρυθμό που χρειάζεται βελτίωση. Είναι εφικτό να εμβολιάζεται ο κόσμος στα ιατρεία, ειδικά αν το εμβόλιο μπορεί να διατηρηθεί σε απλό ψυγείο, όπως εκείνο της Moderna.»

Πηγές: grtimes.gr, flamis.gr, tempo24.news, newsit.gr

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Σουηδία: Δεν θα μας εκφοβίσουν οι προκλήσεις της Μόσχας
22 Νοεμβρίου, 2024
Προϋπολογισμός: 16 ερωτήσεις και απαντήσεις για την οικονομία
22 Νοεμβρίου, 2024
Αεροδρόμια: Άνοδος 8,9% στην επιβατική κίνηση στο δεκάμηνο
22 Νοεμβρίου, 2024
Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να βάλει φραγμό στα σχέδια της διαπλοκής
22 Νοεμβρίου, 2024
Πολάκης: Τη Δευτέρα θα ξεκινήσουμε την αντεπίθεση
22 Νοεμβρίου, 2024
Κρατούμενος στις φυλακές Χανίων έκρυβε ναρκωτικά στο κελί του
22 Νοεμβρίου, 2024
Ξέσπασε ο Κουσουλός: Ρε δεν ντρέπεστε;
22 Νοεμβρίου, 2024
Αλέξης Τσίπρας: Η λατρεία της εικόνας διείσδυσε και στην πλευρά της προόδου
22 Νοεμβρίου, 2024
Συνάντηση Στυλιανίδη με τον Τούρκο υπουργό Μεταφορών στην Κωνσταντινούπολη
22 Νοεμβρίου, 2024
Ζελένσκι: Ο Πούτιν πρέπει να νιώσει τις πραγματικές συνέπειες των πράξεών του
22 Νοεμβρίου, 2024