A group of migrants react to coming ashore after a boat from Senegal, with 85 migrant people on board, arrived at La Restinga port, on the Canary island of El Hierro, on August 19, 2024. The number of migrants reaching the Canary Islands more than doubled in the first 7.5 months of 2024 as Spain's prime minister announced plans to visit west Africa next week. Figures show that 22,304 migrants reached the Atlantic archipelago in the period to August 15, up from 9,864 in the same period a year earlier, interior ministry numbers show. The figure represents a 126-percent increase year on year. (Photo by Jose Antonio SEMPERE / AFP)

Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν ζητήσει άσυλο στην Ισπανία μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου του 2024, σύμφωνα με την CEAR

Συνολικά 100.137 άτομα ζήτησαν άσυλο στην Ισπανία μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με την Ισπανική Επιτροπή Βοήθειας για τους Πρόσφυγες (CEAR).

Η πλειοψηφία των αιτούντων προέρχεται από την Βενεζουέλα (37,8%) και την Κολομβία (25,8%) και ακολουθούν το Περού (6,7%), Μαλί (6,3%) και Σενεγάλη (4,9%). Το 57,1% είναι άνδρες και το 42,9% γυναίκες.

Σύμφωνα μετά στοιχεία μόνο μία σε κάθε δέκα αιτήσεις εγκρίνεται και προσφέρεται άσυλο στον αιτούντα. Συνολικά απορρίφθηκαν 47% αιτήσεις, 13% ήταν θετικές και το 40% εγκρίθηκαν για ανθρωπιστικούς λόγους.

Η CEAR επιμένει στην ανάγκη θέσπισης νόμιμων οδών για να αποφεύγονται οι θάνατοι στις θαλάσσιες διαδρομές αλλά και καλές πρακτικές για όλες τις εθνικότητες στα Κέντρα Υποδοχής και η επιτάχυνση των αιτημάτων όσων βρίσκονται ήδη σε ισπανικό έδαφος.

Μεταναστευτική κρίση στα Κανάρια Νησιά
Εντωμεταξύ συνεχίζουν να καταφθάνουν στα Κανάρια Νησιά, παράτυποι μετανάστες προερχόμενοι από την Αφρική και ο Πέδρο Σάντσεθ διέκοψε τις διακοπές του για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Αυτονομίας των Καναρίων Νησιών με θέμα την μεταναστευτική κρίση του αρχιπελάγους των Καναρίων, λίγες ημέρες πριν την επίσημη περιοδεία του στην Γκάμπια, την Μαυριτανία και την Σενεγάλη, χώρες προέλευσης μεταναστών.

Η αύξηση των αφίξεων μεταναστών και ο κορεσμός των κέντρων υποδοχής στα Κανάρια Νησιά, καθώς και η έλλειψη πολιτικής συμφωνίας για την κατανομή των ανηλίκων μεταναστών στις 17 Αυτονομίες ήταν τα θέματα που συζήτησαν οι δύο πολιτικοί.