Βυθισμένη σε πολιτική κρίση παραμένει το Περού μετά την παύση, τη σύλληψη και την προφυλάκιση του προκατόχου της Ντίνας Μπολουάρτε, Πέδρο Καστίγιο, στις 7 Δεκεμβρίου. Μέλη του κοινοβουλίου κατέθεσαν χθες Τετάρτη 25/1 πρόταση ψηφίσματος που καλεί να παυθεί η πρόεδρος εξαιτίας της «μόνιμης ηθικής ανικανότητάς της». Στις διαδηλώσεις και ταραχές έκτοτε έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 47 άνθρωποι.
Η πρόταση που κατατέθηκε, το περιεχόμενο της οποίας έμαθε το Reuters, φέρει τις υπογραφές 28 μελών του Κογκρέσου που ανήκουν στην αριστερά και τάσσονται υπέρ του Καστίγιο. Απαιτούνταν η υπογραφή του 20% των μελών του Σώματος (με άλλα λόγια 26) για να είναι εφικτή η υποβολή της. Για να προχωρήσει η διαδικασία πρέπει να εγκριθεί από 52 μέλη του Κοινοβουλίου, προτού να διεξαχθεί συζήτηση και ψηφοφορία στην ολομέλεια του Κογκρέσου. Για να παυθεί η αρχηγός του κράτους απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων.
«Ποτέ πριν στην ιστορία του Περού μια κυβέρνηση δεν σκότωσε μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, έναν μήνα στην εξουσία, πάνω από σαράντα διαδηλωτές», αναφέρεται στο κείμενο, που κατηγορεί την πρόεδρο Μπολουάρτε πως επέτρεψε κατάχρηση εξουσίας και δυσανάλογη χρήση βίας, μεταξύ άλλων. Η προεδρία δεν απάντησε όταν το Reuters ζήτησε σχόλιο.
Η Μπολουάρτε κατηγορεί τον Καστίγιο, που έχει προφυλακιστεί, πως προκάλεσε την πόλωση στη χώρα τους 17 μήνες που έμεινε στην εξουσία και ότι αποπειράθηκε «πραξικόπημα» προτού το Κογκρέσο τον απομακρύνει από το αξίωμα. Λέει πως επέδειξε «ανευθυνότητα». H πρότασή για ανακωχή έπεσε στο κενό. Η πρόεδρος διατείνεται πως διακινητές ναρκωτικών και άλλοι «υποκινούν» τη βία.
Το γραφείο του Συνήγορου του Λαού (πρόκειται για ανεξάρτητη δημόσια αρχή αρμόδια για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων) έκανε γνωστό χθες ότι ακόμη ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στην πόλη Κούσκο, ενώ 90 δρόμοι είναι αποκλεισμένοι. λόγο για 90 αποκλεισμένους δρόμους.