«Σε 2-3 χρόνια πιστεύω ότι για κάποιες συγκεκριμένες μορφές καρκίνου, για κάποιες συγκεκριμένες παθολογίες που δεν μπορώ να γνωρίζω ποιες θα είναι, ίσως υπάρξουν 1 ή 2 εμβόλια για ειδικές περιπτώσεις», τόνισε ο διευθυντής Ερευνών στο Ολλανδικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο και καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, Αναστάσης Περράκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.
«Συμμερίζομαι ότι θα υπάρχουν εμβόλια για πολύ συγκεκριμένες παθολογίες. Σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρχει το εμβόλιο για τον καρκίνο. Δεν υπάρχει μια ασθένεια που λέγεται για καρκίνος. Ποτέ δεν θα υπάρξει το εμβόλιο για τον καρκίνο ή θεραπεία για τον καρκίνο. Αυτά μπορώ να σας βεβαιώσω ότι δεν θα υπάρξουν ποτέ», επισήμανε.
«Θα υπάρξουν συγκεκριμένες θεραπείες για συγκεκριμένους καρκίνους, για συγκεκριμένους ασθενείς, οι οποίες θεραπείες θα πολλαπλασιάζονται. Θα δούμε τεράστιες εξελίξεις, ακόμη και σε 2-3 χρόνια από σήμερα αλλά ιδιαίτερα σε ορίζοντα δεκαετίας. Ο σκοπός μας είναι τα επόμενα 10-20 χρόνια ο καρκίνος να είναι μια ασθένεια, όπως ο διαβήτης που θα αντιμετωπίζεται με ήπιες αγωγές, και θα επιτρέπει εξαιρετική ποιότητα ζωής για πολλά χρόνια στους καρκινοπαθείς», εξήγησε ο κ. Περράκης.
«Ο καρκίνος, είναι πολλές και πολύ διαφορετικές ασθένειες, με πολύ διαφορετική πρόβλεψη και πολύ διαφορετική αντιμετώπιση. Για παράδειγμα ο καρκίνος του μαστού, στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, πάνω από 90%, επιτρέπει μια φυσιολογική ζωή για πάρα πολλά χρόνια. Άλλοι καρκίνοι είναι πιο δύσκολοι», σημείωσε.
Πρόσθεσε, δε, ότι ήδη υπάρχουν εμβόλια για συγκεκριμένους καρκίνους, σε κλινικές δοκιμές. Εμβόλια για συγκεκριμένες μορφές καρκίνου, σε αρχικά στάδια κλινικών δοκιμών, οι οποίες προχωράνε. «Οι κλινικές μελέτες για τον καρκίνο είναι σε πραγματικό επίπεδο, πάρα πολλοί ασθενείς επωφελούνται από τις κλινικές δοκιμές της φάσης 3 και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό», είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον ο διευθυντή Ερευνών στο Ολλανδικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο, τα εμβόλια που έχουμε για τον καρκίνο δεν πρέπει να τα συγχέουμε με τα εμβόλια που έχουμε για τις λοιμώξεις. «Το κοινό ανάμεσα σε αυτά τα δυο είναι ότι ενεργοποιούν την άμυνα του οργανισμού, το ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε να αντιμετωπίσει μόνος του ο οργανισμός την ασθένεια. Τα εμβόλια για τις λοιμώξεις είναι προληπτικά, αλλά για τον καρκίνο έχουν μια θεραπευτική σημασία. Έχουν μια θεραπεία που γίνονται μετά τη διάγνωση, με κάποιες συγκεκριμένες παθολογίες», διευκρίνισε.
Ο κ. Περράκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις εταιρείες Biontech και Moderna, λέγοντας που δεν ιδρύθηκαν για να φτιάξουν εμβόλια για τον κορονοϊό, ούτε για ιώσεις, αλλά για τον καρκίνο και είχαν δουλέψει αρκετά χρόνια στον τομέα αυτό.