Πέθανε ο Αντώνης Παπαδόπουλος

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 64 ετών, χθες Πέμπτη 26 Μαρτίου, ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, Αντώνης Παπαδόπουλος, μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο, αφήνοντας ορφανό έναν θεσμό που αποτέλεσε για τον ίδιο έργο ζωής.

Γεννημένος το 1956 στην Αθήνα, ο Αντώνη Παπαδόπουλος σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου στην Ακαδημία του Κιέβου. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, μάλιστα, σκηνοθέτησε θεατρικές παραστάσεις, στις οποίες συμμετείχε και ως ηθοποιός, ενώ έκανε, παράλληλα, έξι ταινίες μικρού μήκους.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, δίδαξε στη σχολή κινηματογράφου Χατζίκου. Στενή υπήρξε και η συνεργασία του με τη δημόσια τηλεόραση, για την οποία γύρισε αρκετά ντοκιμαντέρ.

Από το 1985 συμμετείχε ενεργά στην πρωτοβουλία υποστήριξης του Φεστιβάλ Δράμας ως κύριου φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στην Ελλάδα, το οποίο κατάφερε να καθιερώσει ως σημαντικό κινηματογραφικό θεσμό και μάλιστα με διεθνή αναγνώριση. Ανέλαβε την καλλιτεχνική του διεύθυνση το 1999 και παρέμεινε στο τιμόνι του μέχρι το τέλος της ζωής του.

Από το 2003 ήταν μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, ενώ διετέλεσε επίσης μέλος της κριτικής επιτροπής των Κρατικών Βραβείων Ποιότητας Κινηματογράφου του υπουργείου Πολιτισμού από το 1999 έως το 2009 και από το 2005 έως το 2006 συνεργάστηκε με το ΥΠΠΟΑ ως Ειδικός Σύμβουλος Κινηματογραφίας.

Στις 14 Ιανουαρίου, η Εταιρεία Ελλήνων σκηνοθετών βράβευσε τον Αντώνη Παπαδόπουλο για τη σημαντική προσφορά του στον κινηματογράφο και στον χώρο του πολιτισμού.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Το Newsique.gr συμμετέχει στην 24ωρη απεργία της ΕΣΗΕΑ
11 Μαρτίου, 2025
Κουτσούμπας: Ό,τι κι αν κάνει η κυβέρνηση, η δίκαιη λαϊκή οργή δεν μπορεί να «νοθευτεί»
10 Μαρτίου, 2025
Κατρίνης: Η Τουρκία δεν μπορεί να είναι μέρος του ευρωπαϊκού αμυντικού μηχανισμού
10 Μαρτίου, 2025
Ματ Ντέιμον για «Οδύσσεια»: «Τα γυρίσματα πάνε πολύ καλά»
10 Μαρτίου, 2025
Εθνική Ελλάδος: Με Καρέτσα οι κλήσεις του Γιοβάνοβιτς για τα playoffs του Nations League
10 Μαρτίου, 2025
Κρεμλίνο: «Κενές οι κατηγορίες της Δύσης περί ρωσικής δολιοφθοράς στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ»
10 Μαρτίου, 2025
ΕΛ.ΑΣ: 265 συλλήψεις για ενδοοικογενειακή βία την τελευταία εβδομάδα
10 Μαρτίου, 2025
Μακρόν: «Απροκάλυπτες ρωσικές προσπάθειες αποσταθεροποίησης της Μολδαβίας»
10 Μαρτίου, 2025
Κανάκης για Οικονόμου: «Δεν έχει ειπωθεί πιο απάνθρωπο σχόλιο απέναντι στους ανθρώπους με αναπηρία»
10 Μαρτίου, 2025
Στις 18 Μαρτίου η συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών για τα εξοπλιστικά
10 Μαρτίου, 2025