Πέθανε ο συγγραφέας Μάριο Βίττι

Tην τελευταία του πνοή άφησε ο Μάριο Βίττι, ο ερευνητής της νέας ελληνικής φιλολογίας και ομότιμος καθηγητής της ελληνικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Tuscia στο Βιτέρμπο της Ιταλίας.

Ο κορυφαίος μελετητής της γλώσσας μας, στενός φίλος του Οδυσσέα Ελύτη, του Μίκη Θεοδωράκη και πολλών άλλων λογοτεχνών και καλλιτεχνών, είχε δημοσιεύσει στην Ιταλία το πολυμεταφρασμένο έργο του Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας.

Πρόσφατα, η έδρα νεοελληνικών σπουδών του Πανεπιστημίου της Ρώμης τού είχε αφιερώσει το Παρατηρητήριο του Εργαστηρίου για την Ελληνική Γλώσσα.

Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει στη Ρώμη, σε στενό οικογενειακό κύκλο, όπως ο ίδιος το ήθελε. Θα τον αποχαιρετίσουν οι δυο γιοί του, Μάσιμο και Πάολο και τα πέντε εγγόνια του. Τη σύζυγό του, Αλεξάνδρα, με την οποία μοιράστηκαν 70 χρόνια κοινής ζωής την έχασε πριν από έξι μήνες.

Ποιος ήταν ο Μάριο Βίττι

Ο Μάριο Βίττι γεννήθηκε το 1926 στην Κωνσταντινούπολη. Από την πλευρά της μητέρας του ο Βίττι είναι ελληνικής καταγωγής. Μεγάλωσε μέσα στην ελληνική κοινότητα της Κωνσταντινούπολης και μιλάει και γράφει εξίσου καλά στα ελληνικά και στα ιταλικά.

Λίγο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η οικογένεια μετακόμισε από την Κωνσταντινούπολη στην Ιταλία. Σπούδασε στη Ρώμη όπου ξεκίνησε το έργο του ως ερευνητής της νέας ελληνικής λογοτεχνίας.

Από το 1957 εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο της Νάπολης “L’Orientale”.

Το 1968 διορίστηκε μόνιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Παλέρμο. Υπήρξε επίσης επισκέπτης καθηγητής στα πανεπιστήμια Παρισιού, Γενεύης και Θεσσαλονίκης. Πρόσφατα δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Τοσκάνης. Ο Βίττι ζούσε στη Ρώμη και ήταν ο πρόεδρος της Ιταλικής Ένωσης των Νέων Ελληνικών Σπουδών (Associazione Nazionale di Studi Neogreci).

Ήταν ένας από τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες της Ιταλίας σχετικά με το πλήρες φάσμα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Η Ελληνική λογοτεχνία χρωστά στον Βίττι τη δεύτερη γέννηση του παλαιότερου κειμένου του σύγχρονου Ελληνικού Θεάτρου (ο διάλογος του Νικολάου Σοφιανού), του θρησκευτικού δράματος Ευγένα – (Βενετία 1646) του Θεόδωρου Μοντσελέζε από τη Ζάκυνθο και 2 τόμων κειμένων του Ανδρέα Κάλβου. Ο Βίττι ανακάλυψε και έκανε γνωστό το βιβλίο ενός ανώνυμου Έλληνα συγγραφέα, που δημοσιεύθηκε στη Βραΐλα της Ρουμανίας το 1870, με τίτλο “Η Στρατιωτική ζωή εν Ελλάδι”).

Ο Βίττι μελέτησε τα έργα των Ελύτη και Σεφέρη. Είχε λάβει τιμητικά διδακτορικούς τίτλους από τα πανεπιστήμια Παρισιού, Θεσσαλονίκης και Κύπρου και βραβεύτηκε από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Τουρκία: Συνελήφθησαν 14 άτομα για τη φονική πυρκαγιά στο χιονοδρομικό κέντρο
25 Ιανουαρίου, 2025
Ζαχαράκη: «Ενισχύουμε τη συμμετοχή των γυναικών στη λήψη οικονομικών αποφάσεων»
24 Ιανουαρίου, 2025
ΔΥΠΑ: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις Παρόχων Πιστοποίησης Προσώπων στο νέο πρόγραμμα για 50.000 ανέργους
24 Ιανουαρίου, 2025
«Είχα παραμορφωθεί σε σημείο που δεν με αναγνώριζα» – Συγκλονίζει η Δήμητρα Αλεξανδράκη για το αλλεργικό σοκ
24 Ιανουαρίου, 2025
Τραμπ: Τηλεφώνημα με την πρωθυπουργό της Δανίας για τη Γροιλανδία αποκαλύπτουν οι FT
24 Ιανουαρίου, 2025
Βίντεο ντοκουμέντο από την αιματηρή συμπλοκή ανάμεσα σε ομάδες ανηλίκων στη Μεταμόρφωση
24 Ιανουαρίου, 2025
Η Χαμάς απελευθερώνει πέντε γυναίκες
24 Ιανουαρίου, 2025
Στο νοσοκομείο ο Κώστας Μπάρκας
24 Ιανουαρίου, 2025
Ηράκλειο: Εξαφανίστηκε 8χρονος στο Ατσαλένιο
24 Ιανουαρίου, 2025
Υεμένη: Ο ΟΗΕ ανέστειλε όλες τις μετακινήσεις εργαζομένων του προς τις περιοχές που ελέγχουν οι Χούθι
24 Ιανουαρίου, 2025