Reuters

Πέθανε ο Βρετανός συγγραφέας Μάρτιν Έιμις

Πέθανε χθες Παρασκευή (19.5.2023) σε ηλικία 73 ετών ο Βρετανός συγγραφέας Μάρτιν Έιμις στο σπίτι του στη Φλόριντα. Τον θάνατό του ανακοίνωσαν η σύζυγός του και οι διοργανωτές των λογοτεχνικών βραβείων Μπούκερ.

«Υπήρξε ένας από τους πιο καταξιωμένους συγγραφείς των τελευταίων 50 ετών» ανέφερε το ίδρυμα του περίβλεπτου βρετανικού βραβείου για τον θάνατο του Μάρτιν Έιμις.

Η σύζυγος του Έιμις, η επίσης συγγραφέας Ιζαμπέλ Φονσέκα, είπε στις εφημερίδες New York Times και Guardian ότι ο συγγραφέας του «Χρήματος» και του «Βέλους του χρόνου» έπασχε από καρκίνο του οισοφάγου.

Ο Έιμις πέθανε την ημέρα που προβλήθηκε στο Φεστιβάλ των Καννών μια ταινία βασισμένη στο βιβλίο του «Ζώνη ενδιαφέροντος», σε σκηνοθεσία του Τζόναθαν Γκλέιζερ.

Γεννημένος το 1949 στην Ουαλία, ο Έιμις σπούδασε αγγλική φιλολογία και κατά τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 έγινε γνωστός για το μαύρο χιούμορ του. Μεταξύ άλλων, έγραψε και ένα βιβλίο για την τραγωδία της 11ης Σεπτεμβρίου, με τίτλο «Το δεύτερο αεροσκάφος», με άρθρα, δοκίμια και ειδήσεις για το θέμα. Έγραψε περίπου 12 μυθιστορήματα και ήταν δύο φορές υποψήφιος για το βραβείο Μπούκερ. Η εφημερίδα Times τον συμπεριέλαβε το 2008 στους πενήντα σημαντικότερους μεταπολεμικούς Βρετανούς συγγραφείς.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ