Πέτη Πέρκα στο newsique: «Δυστυχώς η κυβέρνηση έχει αρχίσει να πιστεύει τα ψέματα της»

Την ανησυχία της γιατί μια ανάλγητη, όπως λέει, κυβέρνηση οδηγεί για μια ακόμη φορά τη χώρα στα βράχια και τον λαό στην εξαθλίωση με χαρακτηριστική έλλειψη ενσυναίσθησης, αφού συγχαίρει τον εαυτό της  γι’ αυτήν την αποτυχία εκφράζει η Πέτη Πέρκα. Στην συνέντευξή της στο newsique.gr η αναπληρώτρια τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επισημαίνει πως όλα τα επιχειρήματα που οδήγησαν τη ΝΔ στην κυβέρνηση έχουν καταρρεύσει με πάταγο.

Για την αστυνομοκρατία προειδοποιεί πως «η ιστορία μάς διδάσκει ότι όπου υπάρχει καταστολή αντί για δημοκρατία σίγουρα δεν υπάρχει ευημερία και ανάλογα με τις αντικειμενικές συνθήκες μία κοινωνική έκρηξη είναι πιθανή». Για την κυρία Πέρκα η ενασχόληση των μελών με τάσεις δεν αποτελεί εσωστρεφή λειτουργία ενώ κι ο εσωτερικός διάλογος είναι η ανάσα για ένα κόμμα.

Κυρία Πέρκα, η κυβέρνηση επιμένει πως τα έχει πάει πολύ καλά στη διαχείριση της πανδημίας. Και συγκρίνει την κατάσταση στη χώρα μας με τα ευρωπαϊκά δεδομένα….

Δυστυχώς η κυβέρνηση έχει αρχίσει να πιστεύει τα ψέματα της. Η χώρα μας, σύμφωνα με έρευνα του BLOOMBERG, βρίσκεται στη 50 η θέση από 53 χώρες στη διαχείριση της πανδημίας. Επίσης έχει καταγράψει αρνητικές πρωτιές σε ό,τι αφορά τους θανάτους ανά 100.000 κατοίκους. Σε κάθε περίπτωση, τους 5.000 θανάτους σε δυο μήνες δεν το λες και επιτυχία. Και όλες αυτές οι «επιτυχίες» με σκληρό lockdown και αντίστοιχες επιπτώσεις στον τομέα της οικονομίας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στο δεύτερο κύμα της πανδημίας η κυβέρνηση απέτυχε και στον τομέα της δημόσιας υγείας και στην οικονομία και την κοινωνική συνοχή. Υπάρχουν σοβαρές πολιτικές ευθύνες για την απώλεια ελέγχου και τη δραματική εξέλιξη της πανδημίας. Εάν όμως θέλει η κυβέρνηση να συγκρινόμαστε με τις ευρωπαϊκές χώρες, ας φροντίσει να μη χρησιμοποιεί την πανδημία ως πρόσχημα για να ενισχύει συγκεκριμένα συμφέροντα ή για την παραβίαση των δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών.

 

Τι άλλο θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ και δεν το έκανε;

Το πρώτο και σπουδαιότερο θα ήταν η ουσιαστική στήριξη του ΕΣΥ. Η εμμονή της ΝΔ στη νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία ότι και στον τομέα της υγείας ο «πανέξυπνος» και «ικανότατος» ιδιωτικός τομέας θα τα καταφέρει καλύτερα, είχε ως αποτέλεσμα να μην έχει κάνει καμιά ΜΕΘ μέχρι την εμφάνιση της πανδημίας και ελάχιστες μετά. Επίσης δεν προχώρησε σε προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον προϋπολογισμό του 2021 προβλέπονται 600 εκ. ευρώ λιγότερα για την υγεία καθώς και το γεγονός ότι τον Σεπτέμβρη του 2020 είχαμε 6000 λιγότερο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό από τον Σεπτέμβρη του 2019. Η ρήση του κ. Πέτσα για… «πεταμένα λεφτά» απαντά στο ερώτημα.

Το δεύτερο κρίσιμο θέμα που δεν έγινε είναι η διεξαγωγή μαζικών δωρεάν τεστ ώστε να υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τη διασπορά του ιού στην κοινότητα ούτως ώστε η επιστημονική επιτροπή να προτείνει τη λήψη ανάλογων μέτρων. Εφόσον βέβαια η πολιτεία ακολουθούσε τις προτάσεις των επιστημόνων, πράγμα για το οποίο διατηρούμε σοβαρές επιφυλάξεις.

Με λίγα λόγια θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν υπήρξε ένα ολιστικό σχέδιο αντιμετώπισης σε όλους τους τομείς όπως για παράδειγμα το άνοιγμα του τουρισμού, των σχολείων, των ΜΜΜ, των εργασιακών χώρων. Η λογική του «βλέποντας και κάνοντας» σε τόσο σοβαρά ζητήματα όπως η αντιμετώπιση της δημόσιας υγείας αναβαθμίζει την κυβερνητική πολιτική από τραγική σε εγκληματική. Η περίπτωση της Θεσσαλονίκης είναι ενδεικτική και τραγική.

 

Υπάρχουν σοβαρές πολιτικές ευθύνες για την απώλεια ελέγχου και τη δραματική εξέλιξη της πανδημίας

 

Στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εξακολουθείτε να εστιάζετε την κριτική σας και στα ζητήματα οικονομίας. Είναι υλοποιήσιμες οι προτάσεις του κόμματός σας για την ενίσχυση επιχειρήσεων και εργαζομένων;

Οι προτάσεις που καταθέσαμε είναι κοστολογημένες και απολύτως ρεαλιστικές καθόσον υπάρχει το μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία του τόπου, άφησε στην επόμενη κυβέρνηση. Συγχρόνως υπάρχει μεγάλη ρευστότητα από την ΕΚΤ και χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας που αίρει τους δημοσιονομικούς περιορισμούς. Είναι καθαρά επιλογή της κυβέρνησης να μην πάρει εμπροσθοβαρή μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας. Η καθυστέρηση στη λήψη μέτρων έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της ύφεσης και βεβαίως το φαινόμενο της χιονοστιβάδας. Όσο η ύφεση βαθαίνει τόσο πιο δύσκολα και τόσο πιο πολλοί πόροι απαιτούνται για την ανάσχεσή της. Όσο οι επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα σωρεύουν χρέη τόσο πιο δύσκολα θα ανακάμψουν.

Εμείς λοιπόν προτείνουμε η επιστρεπτέα προκαταβολή να γίνει μη επιστρεπτέα, το ιδιωτικό χρέος να ρυθμιστεί με διαγραφή τμήματος της κύριας οφειλής, να υπάρχει κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων και για την περίοδο μετά την άρση του lockdown και βεβαίως να αποσυρθεί ο πτωχευτικός νόμος για να μην έχουμε πλειστηριασμούς και αθρόες πτωχεύσεις επιχειρήσεων, επαγγελματιών και νοικοκυριών.

 

Στον κόμμα σας υπάρχει μια αίσθηση πως η κυβέρνηση άνοιξε το λιανεμπόριο για να σταματήσει την παροχή των όποιων οικονομικών μέτρων στήριξης. Κι αυτό μπροστά στις εκτιμήσεις για την ύφεση το πρώτο τρίμηνο του 2021. Τι σάς ανησυχεί περισσότερο;

Θα είναι τραγικό να έχουν μια τέτοια σκέψη. Αυτή τη στιγμή τα δεδομένα είναι: α) Ύφεση 10,5%, β) Άγνωστο πότε θα τελειώσει η πανδημία. Άρα αν συνδέουν τα πενιχρά μέτρα στήριξης με την άρση του lock down, πιθανότατα να έχουμε νέα υψηλή ύφεση το 2021 και νέα έξαρση της πανδημίας. Όλα θέλουν σχέδιο και προσοχή. Ελπίζω να πρυτανεύσει η λογική έστω για μια φορά. Με τις επιλογές της η κυβέρνηση κατάφερε επιχειρήσεις και εργαζόμενοι τον τελευταίο χρόνο να σωρεύσουν χρέη που ξεπερνούν τα 9 δισ. Η καταστροφή της μικρομεσαίας επιχείρησης και η αύξηση της ανεργίας είναι γεγονός. Για να αναστραφεί αυτή η κατάσταση απαιτούνται γενναία μέτρα στήριξης όπως αυτά που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ.

Την ύφεση που γιγαντώθηκε από την άρνηση της κυβέρνησης να στηρίξει την οικονομία είναι άδικο να την πληρώσουν ακόμα μια φορά τα ίδια κοινωνικά στρώματα. Αξίζει να σημειώσω ότι η ύφεση ξεκίνησε ήδη από το τελευταίο τρίμηνο του 2019 και το πρώτο του 2020 δηλαδή πριν την εμφάνιση της πανδημίας. Η ανησυχία μας λοιπόν έγκειται στο γεγονός ότι μια ανάλγητη κυβέρνηση οδηγεί, για μια ακόμη φορά, τη χώρα στα βράχια και τον λαό στην εξαθλίωση και επιπλέον με χαρακτηριστική έλλειψη εν συναίσθησης συγχαίρει τον εαυτό της για αυτήν της την αποτυχία.

 

Η καταστροφή της μικρομεσαίας επιχείρησης και η αύξηση της ανεργίας είναι γεγονός

 

Σας ακούμε να ανησυχείτε και για τον εμβολιασμό. Και πάλι όμως η κυβέρνηση αντιτείνει πως όλα γίνονται με βάση τις συμφωνίες της ΕΕ…

Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού γρήγορα. Και βεβαίως ανησυχούμε αφού σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στο σύνολο των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού σε σύνολο 100 κατοίκων. Ακούσαμε για 2 εκατ. εμβόλια τον μήνα, που έγιναν 80.000, για 1018 εμβολιαστικά κέντρα που έγιναν… τα ήδη επιβαρυμένα νοσοκομεία. Η σωστή διαχείριση της εμβολιαστικής διαδικασίας, ο επαρκής αριθμός εμβολίων και ο χρόνος εμβολιασμού είναι κρίσιμες παράμετροι για τη δημόσια υγεία. Δυστυχώς τίποτα από αυτά δεν έχει εξασφαλίσει η κυβέρνηση. Εύλογα λοιπόν ανησυχούμε και η επίκληση της Ευρώπης δεν αποτελεί δικαιολογία.

Με τις εκατόμβες νεκρών κανείς δεν μπορεί να μιλάει για επιτυχία. Εμείς λέμε να αναλάβει πρωτοβουλίες η κυβέρνηση και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρωτοβουλίες για την άρση του καθεστώτος της «πατέντας» στα εμβόλια κατά του SARS-CoV-2, με σκοπό τη μαζική παραγωγή και γρήγορη διάθεσή τους στις χώρες της Ευρώπης και όλου του κόσμου.

 

Το θέμα που προκύπτει για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία πάντως, είναι εάν ο κ. Μητσοτάκης επιδιώξει εκλογές, κατά πόσο θα έχετε διανύσει την απαιτούμενη απόσταση για να καλύψετε την δημοσκοπική διαφορά…

Η εκλογική διαδικασία «ανοίγει» την πολιτική ατζέντα. Επομένως οι πολίτες καλούνται να πάρουν αποφάσεις που αφορούν στη ζωή και το μέλλον τους, συγκρίνοντας πολιτικά σχέδια, πολιτικές διαφοροποιήσεις, πολιτικές που εφαρμόστηκαν στο πρόσφατο παρελθόν. Όσο και να παραποιούν τα ΜΜΕ την πραγματικότητα, αυτή είναι εκεί. Ως πολιτικό κόμμα που ερχόμαστε από μακριά, που δώσαμε παραδείγματα ύφους και ήθους την περίοδο της διακυβέρνησης μας, που με νούμερα και αποδείξεις υπηρετήσαμε τα συμφέροντα των πολλών και όχι της ολιγαρχίας του πλούτου, που βγάλαμε τη χώρα από το τούνελ της ύφεσης και των μνημονίων στα οποία άλλοι μας βάλανε, που ξέρουμε να κάνουμε και την
αυτοκριτική μας για όσα λάθη ή παραλείψεις… θεωρούμε ότι όταν ανοίξει ο προεκλογικός διάλογος θα κερδίσουμε την εμπιστοσύνη μεγάλης μερίδας του ελληνικού λαού.

Άλλωστε όλα τα επιχειρήματα που έφεραν τη ΝΔ στην κυβέρνηση έχουν καταρρεύσει με πάταγο. Η διάσωση της μεσαίας τάξης έγινε η εξαφάνισή της, η συμφωνία των Πρεσπών από προδοτική έγινε άξια τιμής, το επιτελικό κράτος έγινε πελατειακό, η «αριστεία» πήγε περίπατο και στη θέση της εμφανίστηκαν στελέχη σε κρίσιμους τομείς χωρίς πτυχίο και εξίσωση των κολεγίων με τα ΑΕΙ. Αντί για προσέλκυση επενδύσεων είδαμε φυγή επενδυτών ενώ οι μπουλντόζες στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ χρησιμοποιήθηκαν για κατεδάφιση λίγων αυθαιρέτων και μετά σιωπή.

 

Όσο και να παραποιούν τα ΜΜΕ την πραγματικότητα, αυτή είναι εκεί

 

Καταγγέλλετε την κυβέρνηση για επιβολή της αστυνομοκρατίας παντού. Θεωρείτε ότι αυτή η τακτική της μπορεί να επιφέρει μία κοινωνική έκρηξη κάποια στιγμή;

Αστυνομία παντού. Αστυνομία για την πανδημία, αστυνομία για το προσφυγικό, αστυνομία για την παιδεία, αστυνομία για τον πολιτισμό, αστυνομία για τον σεξισμό… αστυνομία δια πάσαν νόσο. Η κυβέρνηση υλοποιεί την πολιτική της δια της αστυνομικής επιβολής. Ως εκ τούτου έχουμε αθρόες προσλήψεις ειδικών φρουρών, και όχι γιατρών, εκπαιδευτικών, κ.α.

Η ιστορία μάς διδάσκει ότι όπου υπάρχει καταστολή αντί για δημοκρατία, σίγουρα δεν υπάρχει ευημερία και ανάλογα με τις αντικειμενικές συνθήκες μια κοινωνική έκρηξη είναι πολύ πιθανή. Η τελευταία νομοθετική πρωτοβουλία για αστυνομία στα πανεπιστήμια είναι ιδιαιτέρως προκλητική και ακατανόητη. Έχει απέναντι της ολόκληρη την ακαδημαϊκή κοινότητα και σημαντικό τμήμα της νεολαίας. Προφανώς θα υπάρξουν σοβαρές αντιδράσεις.

Προτείνουμε λοιπόν στην κυβέρνηση να εμπιστευτεί τους γιατρούς για την αντιμετώπιση της πανδημίας, να ακολουθήσει τις διεθνείς συνθήκες για το προσφυγικό, να ενισχύσει την έρευνα και την ακαδημαϊκή σκέψη στην παιδεία, να αναβαθμίσει τον πολιτισμό και την κουλτούρα του λαού μας, να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προάσπισή τους.

 

Επέκταση αιγιαλίτιδας ζώνης….

Σε μια ενορχηστρωμένη επίθεση, στον απόηχο της συμφωνίας των Πρεσπών, που αφορούσε στα εθνικά θέματα η ΝΔ ως αντιπολίτευση στηλίτευσε την πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης του Ιονίου στα 12 μίλια. Σήμερα αυτό θαυμάζονται για την επιλογή τους να επεκτείνουν τα χωρικά ύδατα της χώρας προς δυσμάς. Οποία υποκρισία! Μια εθνικά επιζήμια επιλογή, όπως δήλωναν κορυφαία στελέχη της ΝΔ, έγινε επιτυχής ενέργεια προς όφελος των συμφερόντων της χώρας. Μια αλαζονική κυβέρνηση μετρά αποτυχίες και αβλεψίες στα εθνικά θέματα που χειρίστηκε και σώζεται από τις επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης. Καλοδεχούμενες οι κυβιστήσεις της κυβέρνησης περιμένουμε τώρα να έρθουν για κύρωση και οι συμβάσεις με τη Β. Μακεδονία.

 

Η διάσωση της μεσαίας τάξης έγινε η εξαφάνισή της, η συμφωνία των Πρεσπών από προδοτική έγινε άξια τιμής, το επιτελικό κράτος έγινε πελατειακό

 

Ο κόσμος που παρακολουθεί τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και τον στήριξε στις προηγούμενες εκλογές εκφράζει μια ανησυχία για το εάν η ενασχόληση των στελεχών του με τάσεις δημιουργεί εσωστρέφεια και τον απομακρύνει από τον στόχο της προοδευτικής διακυβέρνησης…

Θα έλεγα σε όσους καλόπιστα ανησυχούν ότι μέσα από αντίστοιχες εσωτερικές διεργασίες, ως ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ, εκλέξαμε τον Αλέξη Τσίπρα πρόεδρο του κόμματος, μέσα από τέτοιες συζητήσεις -και μάλιστα πιο έντονες μιας και είχαμε πολλές συνιστώσες- δημιουργήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και κατάφερε να κυβερνήσει και μέσα από τέτοιες προωθητικές δραστηριότητες θα καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να ξανακερδίσει την κυβέρνηση. Η ενασχόληση των μελών με τάσεις δεν αποτελεί εσωστρεφή λειτουργία. Αντιθέτως κινητοποιεί το κόμμα, καταρτίζεται με πολλές συμβολές το πολιτικό σχέδιο για την επόμενη μέρα, αποφασίζονται συλλογικά η αντιπολιτευτική γραμμή και οι παρεμβάσεις του κόμματος στην κοινωνία. Ποτέ ο πλουραλισμός και η δημοκρατία δεν έβλαψε, δεν καθυστέρησε, δεν αποπροσανατόλισε. Τη δημοκρατία που επιθυμούμε για την κοινωνία την εφαρμόζουμε πρώτα στον ίδιο μας τον συλλογικό φορέα. Η ιστορία μάς έχει δικαιώσει.

 

Η ενασχόληση των μελών με τάσεις δεν αποτελεί εσωστρεφή λειτουργία. Ποτέ ο πλουραλισμός και η δημοκρατία δεν έβλαψε, δεν καθυστέρησε, δεν αποπροσανατόλισε.

 

Ο εσωτερικός διάλογος είναι απαραίτητος όταν…

Κατά τη γνώμη μου, ο εσωτερικός διάλογος είναι απαραίτητος πάντα για ένα κόμμα, είναι η ανάσα του. Ο πολιτικός διάλογος εξασφαλίζει τη ζωντάνια, την επαφή με την κοινωνία, τον πλούτο απόψεων και προτάσεων. Εάν λείψει, μιλάμε για έναν αποστειρωμένο σχηματισμό, αποκομμένο από κάθε νέα ιδέα, μακριά από τα καινούρια κάθε φορά επίδικα που αντιμετωπίζει η ίδια η κοινωνία. Εάν σταματήσει ένας οργανισμός να αναπνέει, να αναζωογονείται και να προσαρμόζεται, το τέλος είναι κοντά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η απονεύρωση, η επιβολή του συστήματος και τελικά η διάλυση του ΠΑΣΟΚ. Το ζήτημα είναι να καταφέρνει το ίδιο το κόμμα με τα όργανά του να εξασφαλίζει το πλαίσιο του διαλόγου ώστε να είναι ειλικρινής, συντροφικός, ισότιμος και προωθητικός.

Διαθέτουμε την εμπειρία και την κουλτούρα του πολιτικού διαλόγου. Έχουμε μάθει να συνθέτουμε, να παράγουμε πολιτική, να προτεραιοποιούμε τις παρεμβάσεις μας, να οραματιζόμαστε και να καταστρώνουμε στρατηγικά το σχέδιο για το μέλλον αυτής της χώρας. Ναι, όλα αυτά μέσα από ένα ζωντανό και διαρκή, πολιτικό διάλογο.

*Η Πέτη Πέρκα είναι αναπληρώτρια τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία