Πετρέλαιο θέρμανσης 2021: Το κόστος της θέρμανσης τρομάζει τα νοικοκυριά – Ποσά και δικαιούχοι

Πετρέλαιο θέρμανσης 2021: Τα νοικοκυριά βρίσκονται σε κλοιό εκρηκτικών διεθνών ανατιμήσεων στην ενέργεια. Σε 10 ημέρες, ανοίγει επισήμως η περίοδος θέρμανσης και θα πρέπει να πληρώσουν 35% ακριβότερο το πετρέλαιο θέρμανσης.

Επιβάρυνση αναμένεται να γνωρίσουν τα νοικοκυριά που θα επιλέξουν να θερμάνουν το φετινό χειμώνα τα σπίτια τους με πετρέλαιο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις και με βάση την πορεία εξέλιξης των τιμών το πετρέλαιο θέρμανσης θα είναι ακριβότερο από πέρυσι κατά περίπου 40%. Έτσι, η μέση τιμή διαμορφώνεται περίπου 1,05 με 1,10 ευρώ το λίτρο.

Πετρέλαιο θέρμανσης 2021: Πετρέλαιο θέρμανσης 2021: Επίδομα θέρμανσης

Την ίδια ώρα, αυξημένη κατά 20% θα είναι φέτος η βάση υπολογισμού του επιδόματος θέρμανσης. Η αύξηση αυτή δεν θα μεταφραστεί με αλλαγή των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων ώστε να πάρουν περισσότερα άτομα το ίδιο επίδομα που δόθηκε τον προηγούμενο χρόνο αλλά με αύξηση του βασικού επιδόματος που σήμερα ανέρχεται σε 220 ευρώ και μπορεί να κυμανθεί από 80 έως 650 ευρώ ανάλογα τον αριθμό των τέκνων και τον ειδικό συντελεστή που ισχύει για τον οικισμό της κύριας κατοικίας του δικαιούχου.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η βάση υπολογισμού των 220 ευρώ μπορεί να αυξηθεί κατά 44 ευρώ και να διαμορφωθεί στα 264 ευρώ.

Η αύξηση κατά 20% αναμένεται να εφαρμοστεί και στα κατώτερα και ανώτερα όρια επιδόματος για να διαμορφωθούν τελικά στα 96 και 780 ευρώ αντίστοιχα. Για να είναι κάποιος δικαιούχος του επιδόματος θέρμανσης, θα πρέπει να προμηθευτεί πετρέλαιο αξίας διπλάσιας από το ύψος της επιδότησης που θα λάβει.

Σύμφωνα με την ισχύουσα υπουργική απόφαση, τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια έχουν καθοριστεί ως εξής:

Άγαμος: Έως 12.000 €
Έγγαμος: Έως 20.000 € συν 2.000 € για κάθε παιδί
Μονογονεϊκή: Έως 22.000 € συν 2.000 €
Ακίνητη περιουσία: Έως 130.000 € (άγαμοι) – 250.000 € (έγγαμοι)

«Καλπάζει» και η τιμή του φυσικού αερίου – Η ελληνική πρόταση για ευρωπαϊκή λύση

Η τρελή κούρσα του φυσικού αερίου είναι πρωτοφανής. Ήδη, η τιμή του είναι αυξημένη κατά 136% σε σχέση με πέρσι, προκαλώντας ντόμινο ανατιμήσεων και στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού αυξήθηκε από τα 150 στα 180 εκατ. ευρώ το κονδύλι για την επιδότηση των λογαριασμών του ηλεκτρικού, ενώ θέμα ημερών είναι και η Υπουργική Απόφαση για την επιδότηση των νοικοκυριών για φυσικό αέριο.

«Δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει κάθε χώρα ξεχωριστά. Θα πρέπει να πάρουμε συγκεκριμένα μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο» δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Η Ελλάδα ετοιμάζεται και γι’ αυτήν τη «μάχη», με «όπλο» την ισχυρή ανάκαμψη, που εκτιμάται στο 6,1% φέτος και συνολικά στο 10,6% στη διετία 2021- 2022. Αυτή η υπερανάπτυξη είναι, άλλωστε, που επέτρεψε τη λήψη μέτρων στήριξης σχεδόν 43 δισ. ευρώ, για την πανδημία.