Πετρέλαιο θέρμανσης: Ώρα πληρωμής – Πότε θα φανούν τα χρήματα

Λίγες ημέρες απομένουν στους πιθανούς δικαιούχους για να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για το επίδομα θέρμανσης και να λάβουν το αντίστοιχο ποσό στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς έως τις 22 Δεκεμβρίου.

Οι αιτήσεις μέσα από την πλατφόρμα myΘέρμανση ξεπέρασαν τις 830.000 και στον πρώτο «γύρο» πληρωμών θα εξοφληθούν όσοι δικαιούχοι αιτηθούν το επίδομα έως και την ερχόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα μέχρι την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου. Η εξόφληση του επιδόματος θα γίνει σε τρεις δόσεις.

Επίδομα θέρμανσης: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης μπορούν να κάνουν μόνο όσοι χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης, μπλε κηροζίνη, φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα, πέλετ και θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης.

Τα ποσά και οι ημερομηνίες για το επίδομα θέρμανσης

Εύρος επιδόματος: 100 ευρώ έως 1.000 ευρώ

Αφορά: Κύρια κατοικία (ιδιόκτητη, μισθωμένη, δωρεάν παραχωρούμενη)

Προθεσμία αιτήσεων: Έως Παρασκευή 8/12

1η πληρωμή: Παρασκευή 22/12

Αγορά καυσίμου: 13/10 έως 30/11

2η πληρωμή: Έως 29/2/2024

Αγορά καυσίμου: Έως 31/1/2024

3η πληρωμή: Έως 30/4/2024

Αγορά καυσίμου: Έως 31/3/2024

Η διαδικασία για τις αιτήσεις

Επιλέγω αν διαμένω σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία

Επιλέγω αν είμαι ιδιοκτήτης ή ένοικος οπότε συμπληρώνω τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη

Επιλέγω είδος καυσίμου

Συμπληρώνω τον Αριθμό παροχής ρεύματος

Επιλέγω οικισμό

Συμπληρώνω τα τμ της κατοικίας

Συμπληρώνω τον IBAN στο myAADΕ

Καυσόξυλα: Η παγωνιά αύξησε τη ζήτηση

Να αγοράσουν τα καυσόξυλα του χειμώνα τώρα που οι τιμές είναι σε λογικά επίπεδα πριν έρθουν τα κρύα συμβουλεύουν οι επαγγελματίες του κλάδου τους καταναλωτές που έχουν στραφεί σε αυτό το είδος θέρμανσης.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στο Newsbomb.gr ο κ. Ζαχαρίας Αρβανίτης, ιδιοκτήτης καταστήματος με καυσόξυλα στην περιοχή του Μαρκόπουλου: «Οι τιμές στο πεύκο είναι 110 ευρώ το κυβικό, στην οξιά 120 ευρώ, 130 στον δρυ και 140 ευρώ στην Ελιά. Πέρσι οι τιμές ήταν 130 το πεύκο, 150 η ελιά και 140 ο δρυς άρα είναι μειωμένες. Ωστόσο θα πρέπει να σημειώσουμε ότι όλο το παιχνίδι στην αγορά καυσόξυλων παίζεται στις κατηγορίες “στοιβαχτό” και “χύδην”. Άλλη τιμή είναι στην μια κατηγορία και άλλη στην άλλη. Μπορεί να μπεις σε ένα μαγαζί και να σου πουν πχ ότι έχει 120 ευρώ η οξιά και να μην καθαρό κυβικό αλλά με κενά».

Και προσθέτει: «Αν και ο κλάδος μας επηρεάζεται από την ενέργεια δεν έχουμε φέτος αυξήσεις στις τιμές και αυτό είναι προς όφελος του καταναλωτή. Βέβαια αν υπάρξει κακοκαιρία και αρχίσουν να ανεβαίνουν ξαφνικά οι τιμές κανείς δεν μπορεί να το ξέρει. Η ζήτηση όμως μέχρι στιγμής δεν είναι αυξημένες αφού στην ουσία μια μέρα κρύο είχαμε.

Τέλος θα πρέπει να επισημάνουμε ότι επειδή ούτε πέρσι έκανε βαρύ χειμώνα πολλοί πελάτες μας δεν έχουν κάψει τα περσινά τους ξύλα και φέτος απλά θα συμπληρώνουν. Έχουν απόθεμα».

Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Δημητριάδης που διατηρεί επιχείρηση με πέλλετ – καυσόξυλα, στην περιοχή της Άνοιξης ανέφερε στο Newsbomb.gr: «Οι τιμές έχουν ως εξής:

  • Πεύκο: 70 ευρώ το κυβικό
  • Οξιά και Δρυς: 120 ευρώ το κυβικό
  • Ελιά: 140 ευρώ το κυβικό

Οι τιμές σε σχέση με πέρσι είναι χαμηλότερες. Πέρσι πουλούσαμε 150 το κυβικό. Αυτό οφείλεται γιατί πέρσι ακρίβυναν το πετρέλαιο και ο κόσμος στράφηκε στα ξύλα και τα πέλετς. Φέτος έριξαν τις τιμές γιατί δεν υπήρχε ζήτηση».

Συμπληρώνει επίσης ότι: «Με τα πρώτα κρύα αυξήθηκε η ζήτηση όχι όμως και οι τιμές. Θεωρώ επίσης ότι οι τιμές δεν θα αυξηθούν όλο το χειμώνα.

Όσον αφορά τη ζήτηση τα τελευταία χρόνια στα καυσόξυλα δεν έχει παρουσιάσει αύξηση».