Η κεντρική ιδέα της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την Πράσινη Μετάβαση δεν απαντάει σε ένα οικολογικό αλλά σε ένα κοινωνικό αίτημα των πολλών για αλλαγή. Ένα αίτημα που απαιτεί οικονομική, κοινωνική, ενεργειακή και περιβαλλοντική δικαιοσύνη, επομένως κάθε στάδιο εξειδίκευσης απαιτεί ανοιχτές διαδικασίες.
Αντιθέτως, όπως σημειώνει στη συνέντευξή του στο newsique o ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Πέτρος Κόκκαλης, η σημερινή κυβέρνηση μοιάζει να έχει αλλεργία σε κάθε διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης τελώντας υπό την ψευδαίσθηση πως γνωρίζει τα πάντα. Το ίδιο εξάλλου πράττει και στον τομέα του τουρισμού, αφού δεν συζητάει και δείχνει ότι δεν χρειάζεται τη γνώμη κανενός εκλεγμένου ή ειδικού, αντιθέτως εργαλειοποιεί την ενημέρωση οδηγώντας σε μία συζήτηση με όρους Όρμπαν ή Ερντογάν. Την ίδια λογική εντοπίζει και στα θέματα ασφάλειας, όπου όποιος τολμήσει να διαφωνήσει με την κυβερνητική εκδοχή του δόγματος «Νόμος και Τάξη», τον περιμένουν τα συντεταγμένα τρίκυκλα του διαδικτύου.
Σε ό,τι αφορά δε το εργασιακό, ο Πέτρος Κόκκαλης τονίζει πως το πόνημα Χατζηδάκη θα επιφέρει πλήγμα στην αγορά και την ποιότητα προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς θεσμοθετούνται πλέον οι πρακτικές των κακών εργοδοτών.
Συνέντευξη στη Βούλα Κεχαγιά
Κύριε Κόκκαλη, μιλάμε για πράσινη ατζέντα και πράσινη ανάπτυξη και αναρωτιέμαι εάν οι πολίτες έχουν συνειδητοποιήσει πόσο αυτές οι πολιτικές επηρεάζουν την καθημερινότητά τους…
Κυρία Κεχαγιά βρισκόμαστε στο τέλος ενός κύκλου που έχει κλείσει. Η πανδημία που προσπαθούμε να νικήσουμε δεν είναι ένα έκτακτο γεγονός, αλλά ήρθε σε σειρά προηγούμενων πανδημιών που αγνοήσαμε γιατί ήταν πιο δύσκολα μεταδιδόμενες και δυστυχώς δεν θα είναι η τελευταία. Κατ’ αντιστοιχία το ίδιο συμβαίνει και με την Κλιματική Αλλαγή, που όλοι παρακολουθούμε να κοστίζει ζωές, να καταστρέφει περιουσίες, μέχρι να φτάσει στην πόρτα μας και να είναι πια αργά.
Σαν ανθρωπότητα, έχουμε να αντιμετωπίσουμε παράλληλα, με την ίδια ένταση, δύο προβλήματα. Το πρώτο αφορά στις συνέπειες της καταστροφής που έχουμε ήδη προκαλέσει στο περιβάλλον και είναι αυτό που ονομάζουμε ανθεκτικότητα και προσαρμογή. Οι πόλεις, η ύπαιθρος, η αγροτική παραγωγή, οι υποδομές μας γενικότερα δεν κατασκευάστηκαν και δεν οργανώθηκαν με τα σημερινά δεδομένα και συχνά δεν αντέχουν κάτω από το βάρος των ακραίων καιρικών φαινομένων. Ομοίως δεν επαρκεί πια η παλιά μας προσέγγιση στην προφύλαξη μας από τις πυρκαγιές, που κάθε χρόνο γίνονται και πιο καταστροφικές ή οι προβλέψεις για τη Δημόσια Υγεία.
Το δεύτερο πρόβλημα είναι αυτό της αντιμετώπισης των αιτιών πίσω από την Κλιματική Αλλαγή. Είναι το σκέλος της Ανάκαμψης, χωρίς να εννοούμε πως θα έρθει να καλύψει απλά «τα σπασμένα». Η Ανάκαμψη, για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφορά στον μετασχηματισμό των κοινωνιών και οικονομιών μας για να μπει ένα φρένο στην απώλεια της βιοποικιλότητας, για να μειωθούν τα αέρια του θερμοκηπίου και η υπερθέρμανση του πλανήτη, για να έχουμε τελικά μία ελπίδα να επιζήσουμε σαν είδος στον πλανήτη.
Όσα έχουμε να κάνουμε είναι κολοσσιαίας κλίμακας αλλά είναι συγχρόνως μονόδρομος. Αυτό που πρέπει να εξηγήσουμε όλοι στους πολίτες είναι πως υπάρχει εναλλακτική. Πως οι αλλαγές δεν παραπέμπουν σε ένα νοσταλγικό παρελθόν, αγνό και καθάριο, αλλά σε ένα δυναμικό μέλλον με ευκαιρίες για όλους, με μικρότερες ανισότητες, με ενεργειακή και κλιματική δικαιοσύνη, με ανθεκτικές κοινωνικές και υλικές υποδομές. Κι αφότου το εξηγήσουμε, πρέπει να το κάνουμε κιόλας. Πρέπει να γίνει πράξη, με τη συμμετοχή και την εμπλοκή όλων, σε όλα τα στάδια σχεδιασμού και υλοποίησης.
Οι αλλαγές δεν παραπέμπουν σε ένα νοσταλγικό παρελθόν, αγνό και καθάριο, αλλά σε ένα δυναμικό μέλλον με ευκαιρίες για όλους, με μικρότερες ανισότητες, με ενεργειακή και κλιματική δικαιοσύνη
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία παρουσίασε την πρόταση του για το Περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή σε μία εκδήλωση που συμμετείχατε. Ποια είναι η κεντρική ιδέα;
Η κεντρική ιδέα, κ. Κεχαγιά, είναι πως η Πράσινη Μετάβαση δεν απαντάει σε ένα οικολογικό, αλλά σε ένα κοινωνικό αίτημα των πολλών για αλλαγή, ένα αίτημα που απαιτεί οικονομική, κοινωνική, ενεργειακή και περιβαλλοντική δικαιοσύνη, σε βιώσιμες κοινωνίες με ενεργούς πολίτες που θα έχουν τις ευκαιρίες που χρειάζονται για να κυνηγήσουν τη δική τους αυτοπραγμάτωση.
Γι’ αυτό και η Πράσινη Μετάβαση, η υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, ορίζει πως κάθε στάδιο εξειδίκευσής της θα πρέπει να γίνεται με ανοιχτές διαδικασίες, πως θα πρέπει να είναι συμπεριληπτική σε όλα της τα στάδια, διασφαλίζοντας έτσι τον καλό σχεδιασμό και την ιδιοκτησία των πολλών στις μεγάλες αλλαγές.
Η σημερινή κυβέρνηση μοιάζει να έχει αλλεργία σε κάθε διαδικασία διαβούλευσης, τελώντας υπό την ψευδαίσθηση πως μπορεί η ίδια και τα στελέχη της από τα γραφεία τους στην Αθήνα να γνωρίζουν τα πάντα. Θεωρούν πως δεν χρειάζεται διαβούλευση αλλά αρκεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να περάσουν το κάθε νομοθέτημα από τη Βουλή και η κοινωνία θα ακολουθήσει. Είμαστε στο 2021, ο κόσμος μας είναι πολύπλοκος, κανένας πολίτης δεν εντέλλεται και σίγουρα κανείς δεν τα ξέρει όλα.
Εύχομαι ολόψυχα να αποδεχτεί και η ελληνική κυβέρνηση τα αυτονόητα αλλά και την αξία της διαμοίρασης και ανταλλαγής της γνώσης και να καταρτήσει ένα εφαρμόσιμο σχέδιο με πειθώ και όχι ένα σχέδιο γεμάτο κενά, το οποίο όλοι θα αισθάνονται σαν κάτι ξένο ή -ακόμα χειρότερα- σαν κάτι που έρχεται εκβιαστικά από τα πάνω υπό τη μορφή μνημονίου, από τις Βρυξέλλες ή την Αθήνα. Δεν θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα μία τέτοια προσέγγιση. Η πρόσφατη εμπειρία όφειλε να ήταν ένα μάθημα για όλους.
Πώς μπορεί να είναι η Πράσινη Επανάσταση δίκαιη;
Οι δύο βασικές αρχές σε όλη αυτή την Επανάσταση, όπως σωστά τη χαρακτηρίζετε, είναι η αρχή του μη βλάπτειν και η αρχή της συμπερίληψης όλων των πολιτών, η απόφαση και η δέσμευση δηλαδή πως είναι όρος για τις τεράστιες αλλαγές που πρέπει να κάνουμε, το να μην μείνει κανένας πίσω, όπως είχε συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν. Η Πράσινη Μετάβαση θα πετύχει, μόνο αν είναι συμπεριληπτική και δίκαιη.
Στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ λέτε ότι η ανάπτυξη δεν πρέπει να αφορά λίγους και εκλεκτούς. Τι εννοείτε;
Η βίαιη απορρύθμιση των περασμένων δεκαετιών χάριν ενός μοντέλου που έλεγε πως υπάρχει ένα μαγικό χέρι στην αγορά που όλα τα ρυθμίζει, μας έφερε έναν κανιβαλιστικό καπιταλισμό που τρώει τις σάρκες του, καταστρέφοντας την κοινωνία αλλά και την οικονομία.
Είδαμε μέχρι και τον πρόεδρο των ΗΠΑ να μιλάει πλέον για το τέλος του Θατσερισμού και του Ρηγκανισμού, το τέλος του οικοδομήματος της σαμπάνιας, που έλεγε πως αν γεμίσεις το πάνω ποτήρι, αφότου κερδίσουν οι λίγοι, θα φτάσει σιγά-σιγά η ευημερία στους πολλούς. Το μόνο που έφτασε στους πολλούς ήταν η κοινωνική στασιμότητα, ενώ ξεχείλισε η οργή κι αυτό δεν το λέει πια μόνος του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά όποιος δεν έχει συμφέρον να κάνει πως δεν βλέπει.
Η πρόταση είναι περισσότερη Δημοκρατία, περισσότερος διάλογος με την κοινωνία, ανάπτυξη των θεσμών και των κανόνων για όλους, ενδυνάμωση του κράτους στο χώρο της Υγείας και της Παιδείας, με σεβασμό στους πολίτες, στο περιβάλλον και τα όρια του πλανήτη.
Η πρόταση είναι περισσότερη Δημοκρατία, περισσότερος διάλογος με την κοινωνία, ανάπτυξη των θεσμών και των κανόνων για όλους
Το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ταμείο Ανάκαμψης καλύπτει τον όρο της κοινωνικής δικαιοσύνης;
Πώς μπορεί κάποιος να καλύψει αυτό που δεν τον απασχολεί, αυτό που δεν αναγνωρίζει σαν προτεραιότητα; Είναι αδύνατον. Σχεδιάζουν εν κρυπτώ, με λίγους, για ακόμα λιγότερους. Φίλοι της κυβέρνησης εντός και εκτός συνόρων, συμπεριλαμβανομένων του Γερμανού ευρωβουλευτή κ. Φέρμπερ και του Ιδρύματος Καραμανλή, που διοργάνωναν μέχρι και κλειστές ημερίδες ανταλλαγής απόψεων, έχουν δει από 2000 έως 4000 σελίδες από το Εθνικό Σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Στην Ελλάδα, πολίτες, δημοσιογράφοι και πολιτικοί έχουμε δει μόνο τις 400. Γιατί;
Πολύ φοβάμαι πως η Ελλάδα, μετά την πανδημία, θα είναι το τελευταίο καταφύγιο ενός αναποτελεσματικού, καταστροφικού και παρωχημένου νεοφιλελευθερισμού.
Σας κατηγόρησε η ΝΔ με αφορμή μία επισήμανσή σας για τον τουρισμό ότι βάζετε τρικλοποδιές στην εθνική προσπάθεια. Τι τους απαντάτε;
Για να δουλέψει ο τουρισμός εν μέσω πανδημίας, θέλει σκληρή δουλειά από μεριάς της κυβέρνησης. Απαιτεί σχεδιασμό αντί για επικοινωνιακές ντρίπλες και καταφανή ψέματα σε ξένα Μέσα Ενημέρωσης κλιμακώνοντας την ανασφάλεια που όφειλαν να μετριάζουν.
Η κυβέρνηση δεν ακούει και δεν συζητάει γιατί τα έχει όλα καλώς καμωμένα, ξέρει τα πάντα και δεν χρειάζεται τη γνώμη κανενός εκλεγμένου, κανενός ειδικού και σίγουρα κανενός πολίτη. Όποιος τολμήσει να εκφράσει την παραμικρή αντίρρηση ή επιφύλαξη βαφτίζεται αυτομάτως εχθρός και δη της χώρας. Θα ήταν αστείο, αν δεν ήταν τόσο επικίνδυνο για τη Δημοκρατία, όσο και για τα αποτελέσματα της διακυβέρνησης. Το αυτό και σε ό,τι αφορά την Ελευθερία του Τύπου και τον τρόπο που εργαλειοποιούν την Ενημέρωση, σε μία κατηφόρα που μπορεί να συζητηθεί μόνο με όρους Ερντογάν, ή Όρμπαν.
Η κυβέρνηση προχώρησε στην κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τα εργασιακά. Πόσο θα επηρεάσει τους εργαζόμενους και την ποιότητα στην εργασία;
Η οικονομία δεν έχει να ωφεληθεί τίποτα από την επισφάλεια των εργαζομένων. Αντιθέτως, οι αλλαγές Χατζηδάκη-Μητσοτάκη θα επιφέρουν πλήγμα στην αγορά και την ποιότητα προϊόντων και υπηρεσιών, αφού θεσμοθετούνται πλέον οι πρακτικές των κακών εργοδοτών μειώνοντας έτσι τα κόστη λειτουργίας τους έναντι όσων θα επιμείνουν στο δρόμο της αρετής.
Ο κ. Χατζηδάκης είχε επιμείνει μετ’ επιτάσεως για το πόσο «πράσινο» ήταν και το προηγούμενο νομοθέτημά του, όσο ήταν στο υπουργείο Περιβάλλοντος, ένα νόμο που έχει ήδη καταδικαστεί σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις του για τις εξορύξεις και τις περιοχές Natura ενώ έχει ανακοινωθεί ευρύτερη έρευνα για τις υπόλοιπες προβλέψεις του.
Το ίδιο σίγουρος είναι και σήμερα για το νέο του πόνημα, που έχει ήδη καταδικαστεί από τον κόσμο της εργασίας αλλά και την Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής. Το είπαμε, δεν ακούνε κανέναν, δεν συζητάνε με κανέναν κι όποιος μιλήσει είναι εχθρός… της χώρας.
Όποιος τολμήσει να διαφωνήσει με αυτή την εκδοχή του δόγματος νόμου και τάξης, τον περιμένουν τα συντεταγμένα τρίκυκλα του διαδικτύου, που κάποτε πρέπει να μας πουν πώς συντηρούν όλες αυτές τις μονταζιέρες «Αλήθειας», με τίνος χρήματα και οδηγίες.
Η εγκληματικότητα βρίσκεται σε έξαρση. Μαφιόζικες εκτελέσεις, ανασφάλεια στα ίδια τα σπίτια των πολιτών και η κυβέρνηση θεωρεί ότι όλα γίνονται σωστά…
Η δεξιά διαχρονικά υπόσχεται Νόμο και Τάξη και το έκανε και στις τελευταίες εκλογές. Στην πράξη, έφεραν τη διάλυση της λειτουργίας και της αποτελεσματικότητας της ΕΛΑΣ δια της στρατιωτικοποίησης. Τρέμουν οι πολίτες μην έρθουν σε επαφή με την αστυνομία, την ώρα που ξεσαλώνει το έγκλημα. Ο δε υπουργός μάζεψε σε έναν φάκελο όσα όφειλε να επιλύσει γύρω από το οργανωμένο έγκλημα στη χώρα και τα παρέδωσε στον εισαγγελέα, ο οποίος φυσικά του τον επέστρεψε. Αν ο κ. Χρυσοχοΐδης δεν αντιλαμβάνεται το αντικείμενο ευθύνης του και ψάχνει λύσεις έξω από το αρμόδιο υπουργείο του οποίου ηγείται, ίσως πρέπει να παραδώσει την παραίτησή του στον Πρωθυπουργό, αντί για τον εν λόγω φάκελο στον εισαγγελέα.
Για την κυβέρνηση της ΝΔ, όποια κι αν ήταν η ερώτηση, η απάντηση πολύ συχνά ήταν η αστυνομική βία, ειδικά σε ό,τι αφορά τους νέους. Την τελευταία διετία έχουμε δει την καταστρατήγηση του οικογενειακού ασύλου, τη διάλυση ειρηνικών συγκεντρώσεων που δεν ήταν της αρεσκείας τους με αντλίες νερού και χημικά, όπως τη μεγάλη ειρηνική συγκέντρωση έξω από το Εφετείο Αθηνών για την καταδίκη της ΧΑ, το κλείσιμο αυτοδιαχειριζόμενων χώρων πολιτισμού χωρίς κανένα διάλογο ή εξήγηση, το bullying σε εφήβους και τις οικογένειες τους γιατί είδαν τη λάθος ταινία, την κατάργηση του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων, ενώ κόντεψε να καεί προάστιο της Αθήνας γιατί ανασυσταθείσες δυνάμεις της ΕΛΑΣ είχαν εντολές αντιπαράθεσης με τους πολίτες αντί υποστήριξης στην υπόθεση της πανδημίας.
Είπαμε, η κυβέρνηση τα έχει όλα καλώς καμωμένα, ξέρει τα πάντα και δεν χρειάζεται να μιλάει με κανέναν. Κι όποιος τολμήσει να διαφωνήσει με αυτή την εκδοχή του δόγματος νόμου και τάξης, τον περιμένουν τα συντεταγμένα τρίκυκλα του διαδικτύου, που κάποτε πρέπει να μας πουν πώς συντηρούν όλες αυτές τις μονταζιέρες «Αλήθειας», με τίνος χρήματα και οδηγίες.
*Ο Πέτρος Κόκκαλης είναι ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ