Για μεταναστευτικό και όχι προσφυγικό πρόβλημα μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, επικαλούμενος σχετικά στοιχεία.
«Πλέον πρόκειται για μεταναστευτικό και όχι προσφυγικό πρόβλημα» τόνισε κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση προχωρά σε παρεμβάσεις σε δύο άξονες: στο εσωτερικό και το εξωτερικό.
Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό, επανέλαβε ότι θα ενισχυθεί η φύλαξη των συνόρων, θα κατασκευαστούν κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα για όσους δεν δικαιούνται άσυλο και θα αυξηθούν οι επιστροφές.
Στόχος, όπως τόνισε, είναι περίπου 10.000 επιστροφές ως το 2020.
Παράλληλα, τόνισε ότι θα καταρτιστεί λίστα ασφαλούς χώρας, ενώ θα συνεχιστεί η αποσυμφόρηση των νησιών.
Ο κ. Πέτσας είπε πως «η κυβέρνηση κάνει όσα υποσχέθηκε προεκλογικά. Φυλάει τα σύνορα, επιταχύνει τις διαδικασίες ασύλου, αυξάνει τις επιστροφές και κατασκευάζει κλειστά-προαναχωρησιακά κέντρα».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για διεθνοποίηση του ζητήματος και σημείωσε πως «η συμμετοχή στη Σένγκεν σημαίνει και δικαιώματα και υποχρεώσεις. Πρέπει να υπάρχει δίκαιος καταμερισμός του βάρους που σηκώνουτν οι χώρες υποδοχής, σε σχέση με το βάρος του προσφυγικού/μεταναστευτικού που δέχονται»
«Το βασικό πρόβλημα με την κοινή δήλωση ΕΕ – Τουρκίας είναι από το 2016 που υπεγράφη δεν εφαρμόζεται σε μεγάλο βαθμό ούτε από την ΕΕ ούτε από την Τουρκία. Η Τουρκία πρέπει να ελέγξει τα δίκτυα διακινητών, ενώ η ελληνική κυβέρνηση τα προηγούμενα χρόνια δεν έδειξε ότι έχει τη θέληση να επιστρέφονται στην Τουρκία όσοι πρέπει. Εμείς θα αυξήσουμε τη φύλαξη των συνόρων, ενώ στόχος είναι να πενταπλασιάσουμε τις επιστροφές»
«Μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, που έγινε σε καλό κλίμα, περιμένουμε από την Τουρκία δύο απτές κινήσεις. Πρώτον, να μειώσει τις ροές μεταναστών και να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας»
«Όσοι δεν δικαιούνται άσυλο και δεν μπορούν να είναι σε ανοιχτές δομές ή έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα και δεν δικαιούνται προστασίας, θα είναι στα κλειστά-προαναχωρησιακά κέντρα, δεν θα κυκλοφορούν ελεύθερα. Αυτό θα είναι και ένα μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι. Στα κλειστά κέντρα θα υπάρχουν φύλακες»
Ερωτηθείς αν η Ελλάδα θα θέσει θέμα ποσόστωσης στην ΕΕ για τους πρόσφυγες, απάντησε ότι «θα δούμε όλα τα θέματα όταν συζητηθούν με τους εταίρους».
«Δεν είναι στις προθέσεις του πρωθυπουργού να κάνει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, αλλά ο κ. Μητσοτάκης έχει προναγγείλλει συνάντηση με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Ίσως, το μεταναστευτικό να είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί».
«Αρνητική και ιδεοληπτική η πρώτη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την αλλαγή πολιτικής στο μεταναστευτικό»
Όσον αφορά στο σχέδιο της κυβέρνησης για την ψήφο των ομογενών, ο κ. Πέτσας είπε πως η κυβέρνηση επιδιώκει να λάβει 300 ψήφους και υπογράμμισε πως «θα επιδιώξουμε κάθε δυνατή συναίνεση για το θέμα. Είναι μια βασική υποχρέωση του κράτους το να μπορεί να ασκήσει το πολιτικό του δικαίωμα όποιος είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους»