Μήνυμα για τις τουρκικές προκλήσεις έστειλε ο Στέλιος Πέτσας.
Το μήνυμα του κυβερνητικού εκπροσώπου ήταν ξεκάθαρο αναφορικά με την ελληνική αντίδραση στην περαιτέρω προσέγγιση των έξι ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Μεγίστης: «Την απάντηση μας την έχετε ακούσει καθαρά όλο το προηγούμενο διάστημα και φυσικά δεν υπάρχει κανένα θέμα παραβίασης των έξι μιλίων», τόνισε ο κ. Πέτσας.
Παράλληλα η Αθήνα αναδεικνύει τον αντίκτυπο της παρέμβασης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για το ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων κατά τη Τουρκίας.
«Δεν γίνεται η Ευρώπη να προμηθεύει σφαίρες στην Τουρκία που μπορεί να στραφούν εναντίον της», σημείωσε ο Στέλιος Πέτσας. Υπογράμμισε ότι με αυτήν την κίνηση του ο πρωθυπουργός, ενίσχυσε την εργαλειοθήκη της Ευρώπης, με ακόμη ένα καθοριστικό όπλο, που πλήττει την γεωπολιτική ισχύ της Τουρκίας και ενδεχομένως να την αναγκάσει να συμμορφωθεί.
Ταυτόχρονα όμως, όπως τόνισε ο κ. Πέτσας, ο πρωθυπουργός άνοιξε και έναν δημόσιο διάλογο στην Ευρώπη και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δείχνει ότι ο δημόσιος διάλογος για αυτό το πολύ σημαντικό θέμα έχει ανοίξει εμείς μετατρέπουμε αυτή τη στιγμή τη διπλωματία σε ένα πολύ σημαντικό όπλο.» και πρόσθεσε με νόημα: «Και είναι ξεκάθαρο πλέον ότι όταν μπαίνει εμπάργκο όπλων σε αμερικανικά αεροσκάφη που μπορεί να θίγουν νατοϊκά συμφέροντα, δεν μπορεί να μην μπαίνει ευρωπαϊκό εμπάργκο όταν θίγονται τα ευρωπαϊκά συμφέροντα.», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του κυβερνητικού εκπροσώπου.
Ο κ.Πέτσας επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει τη δύναμη, είναι έτοιμη και αποφασισμένη να προασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα και απηύθυνε προς την Άγκυρα την πάγια ελληνική υπενθύμιση ότι: «αυθαίρετες και παράνομες ενέργειες δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα. Δεν δημιουργείται δίκαιο με παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.» και συμπλήρωσε: «Η Αθήνα – όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός – απέναντι σε έναν γείτονα που στρατικοποιεί την διπλωματία, μετατρέπει την διπλωματία σε δικό της όπλο.»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η Ελλάδα ζητά να καταγραφούν παραβιάσεις της συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσης Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διότι, όπως τόνισε δεν γίνεται μια χώρα υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να γεύεται τα οφέλη της ενιαίας αγοράς, την ίδια ώρα που απειλεί τα ανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να αναστατώνει ολόκληρη τη Μεσόγειο.