Πέτσας για Μόρια: «Ό,τι είχαν στο μυαλό τους όσοι έβαλαν τις φωτιές να το ξεχάσουν»

Τι είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για την καταστροφική πυρκαγιά στη Μόρια, για τις τουρκικές προκλήσεις και τις κινήσεις της Αθήνας και για την οικονομία.

Για την πυρκαγιά στη Μόρια

«Είναι ήδη προφανές πως τα γεγονότα που διαδραματίζονται στη Μόρια εγείρουν σοβαρά ζητήματα εθνικής ασφάλειας, ανθρωπισμού και προστασίας της δημόσιας υγείας. Και γι’ αυτούς τους λόγους η κατάσταση στη Μόρια που έχει διαμορφωθεί από τα ξημερώματα της Τετάρτης δεν μπορεί να συνεχιστεί»

«Η πρώτη πυρκαγιά ξεκίνησε από αιτούντες άσυλο που αρνούνταν την καραντίνα. Κάποιοι δεν σέβονται την χώρα που τους φιλοξενεί και έβαλαν δεύτερη πυρκαγιά. Θεώρησαν ότι αν πυρπολήσουν τη Μόρια θα φύγουν αδιακρίτως από το νησί. Ό,τι είχαν στο μυαλό τους όσοι έβαλαν τις φωτιές να το ξεχάσουν»

«Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αποφασίστηκε να υπάρξει συντονισμένη κινητοποίηση για την παροχή άμεσης στήριξης, στέγασης, σίτισης και υγειονομικής προστασίας στους ευάλωτους αυτούς ανθρώπους αλλά και αποφασιστικότητα στη φύλαξη των συνόρων μας που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης»

«Πρέπει να συγκρατηθεί τυχόν διασπορά του κορωνοϊού. Ξεκίνησαν να γίνονται χιλιάδες τεστ στο νησί και αποστέλονται κι άλλα»

«Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να στεγαστούν, αλλά αυτό δεν μας αποσυντονίζει από τον στόχο, που είναι να δημιουργηθούν κλειστές ελεγχόμενες δομές. Καλούμε την τοπική αυτοδιοίκηση να αναλάβει τις ευθύνες της»

Για το πού θα μείνουν οι άστεγοι πρόσφυγες: «Θα γίνει συνδυασμός ενεργειών. Άλλοι θα μείνουν σε σκηνές, άλλοι στο πλοίο που έφτασε, άλλοι σε περιοχές της Μόριας, με προτεραιότητα στις ευάλωτες ομάδες, τις οικογένειες και τα παιδιά.

Για τουρκικές προκλήσεις

Στο ΝΑΤΟ συζητήθηκαν οι τουρκικές προκλήσεις και η Ελλάδα ενημέρωσε τους συμμάχους της για τις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Η ελληνική πλευρά θα υποβάλει σήμερα στη γραμματεία του ΝΑΤΟ τα σχόλιά της για τη λίστα προτεινόμενων μέτρων για την τουρκική προκλητικότητα»

«Το μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης προς την Τουρκία είναι έξι καθαρές λέξεις “Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις”»