Πέτσας για Τουρκία: Δεν ήταν σκοπός μας να επιβληθούν τώρα κυρώσεις

«Δεν είναι αυτοσκοπός οι κυρώσεις αλλά εργαλείο να τερματιστεί η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας για να προχωρήσουν οι σχέσεις μας και οι σχέσεις Ευρώπης – Τουρκίας σε ένα καλύτερο αύριο». Αυτό τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας κατά τη διάρκεια της συζήτησης του Προϋπολογισμού στη Βουλή, μετά την πρόσφατη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου οι όποιες κυρώσεις ναι μεν καταγράφονται αλλά παραπέμπονται για την άνοιξη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι οι κυρώσεις δεν αποτελούσαν τον στόχο της Ελλάδας, αλλά «να πάμε ένα βήμα παραπέρα, και πήγαμε». Όπως εξήγησε, διευρύνθηκε η λίστα των κυρώσεων για τις παράνομες ενέργειες των γειτόνων και παράλληλα δόθηκε εντολή στον κ. Μπορέλ να καταρτίσει έκθεση και να την υποβάλλει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου θα αναλύεται όλο το φάσμα των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας.

Πάντως, παραδέχτηκε ότι η διαδικασία στην Ευρώπη είναι αργή, φράση που χρησιμοποίησε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δήλωσή του μετά το πέρας των εργασιών. «Προχωρά η Ευρώπη με αργά βήματα. Δεν πρέπει να αντικαταστήσουμε τη λέξη κυρώσεις με τη φράση του Καβάφη “περιμένοντας τους βαρβάρους”», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά στοιχεία ο κ. Πέτσας επισήμανε ότι το 2020 θα κλείσει με βαθιά ύφεση, κάτι «που είναι το τίμημα που έπρεπε να πληρώσουμε για να προστατευτεί η δημόσια υγεία και να προστατευθούν ζωές». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι ναι μεν θα είναι βαθιά αλλά όχι η βαθύτερη στην Ευρωπαική Ένωση. «Άλλες χώρες καταγράφουν βαθύτερη ύφεση», τόνισε φέρνοντας ως παράδειγμα την Ιταλία.