Πέτσας: Ο κ. Τσίπρας είτε θα διαγράψει τον κ. Παππά, είτε θα αναλάβει την ευθύνη του παρακράτους

Ανταπάντηση στη δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το Μεσολόγγι ήλθε από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα.

Ο κ. Πετσας ο οποίος είχε νωρίτερα καλέσει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να διαγράψει το Νίκο Παππά μετά την κατάθεση συνομιλίας τους για το Δημήτρη Παπαγγελόπουλο από τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, σχολίασε την πλήρη στήριξη Τσίπρα στον πρώην υπουργό του.

Ολόκληρη η δήλωσή του

«Ο κ. Τσίπρας αντί να απαντήσει επί της ουσίας και να αποβάλει τον κ. Παππά, πέταξε την μπάλα στην εξέδρα. Ας μην έχει όμως αυταπάτες. Έχει μόνο δύο επιλογές. Είτε θα διαγράψει τον κ. Παππά, είτε θα αναλάβει την ευθύνη του παρακράτους.

Περιμένουμε την απάντησή του. Το θέμα δεν κλείνει. Θα θέτουμε συνεχώς τον κ. Τσίπρα προ των ευθυνών του».

Στο «μικροσκόπιο» του εισαγγελέα η ηχογραφημένη συνομιλία Παππά – Μιωνή
Στο «μικροσκόπιο» του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Βαγγέλη Ιωαννίδη βρίσκεται η ηχογραφημένη συνομιλία του πρώην υπουργού Νίκου Παππά με τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή.

Η προανακριτική επιτροπή της Βουλής διαβίβασε σήμερα στον εισαγγελικό λειτουργό τον πλήρη φάκελο με τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της στον οποίο συμπεριλαμβάνεται και ένα usb με την επίμαχη συνομιλία. Ο φάκελος περιλαμβάνει, επίσης, το συνοδευτικό έγγραφο του κ. Μιωνή, τα πρακτικά της χθεσινής συνεδρίασης της προανακριτικής επιτροπής, τα πρακτικά της κατάθεσης του Νίκου Παππά, τον περασμένο Μάρτιο, αλλά και την χθεσινή κατάθεση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και δήλωση του πρώην υπουργού Επικρατείας.

Ο κ. Ιωαννίδης θα μελετήσει το περιεχόμενο του φακέλου και στη συνέχεια θα αποφασίσει, ενδεχομένως και αύριο, εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να παραγγείλει έρευνα και προς ποια κατεύθυνση.

H ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή διαβίβασε το φάκελο στον εισαγγελέα σύμφωνα με το άρθρο 38 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας βάσει του οποίου «οι ανακριτικοί υπάλληλοι οφείλουν να ανακοινώσουν χωρίς χρονοτριβή στον αρμόδιο εισαγγελέα ο,τιδήποτε πληροφορούνται με κάθε τρόπο για αξιόποινη πράξη που διώκεται αυτεπαγγέλτως.

Η ανακοίνωση γίνεται γραπτώς και πρέπει να περιέχει όλα τα στοιχεία που υπάρχουν και αφορούν την αξιόποινη πράξη, τους δράστες και τις αποδείξεις.»

Δικαστικοί κύκλοι, πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφεραν πως μπορεί να αξιοποιηθεί το εν λόγω ηχογραφημένο υλικό – εφόσον διαπιστωθεί η γνησιότητα του- στην περίπτωση που αφορά σε υπόθεση οικονομικού εγκλήματος ή διαφθοράς. Και αυτό γιατί ρητά ορίζεται από το άρθρο 14 το ν. 4637/2019, ότι μπορεί να ληφθεί υπόψη σε πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα, εφόσον μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτό οι εισαγγελείς.

Και βέβαια στις περιπτώσεις που θεωρείται δικαιολογημένη η χρήση του για την απόδειξη της αλήθειας, η βλάβη που προκαλεί είναι μικρότερη από το επιδιωκόμενο όφελος και δεν προσβάλει την ανθρώπινη αξία.

-Ad-