ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ: Έστειλε «μηνύματα» ο Αλέξης Τσίπρας

Δεν βγήκαν σπαθιά στην σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς από την αρχή ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποίησε τα μέλη του οργάνου να σταματήσουν τις προσωπικές αντιπαραθέσεις, τις ανταλλαγές κειμένων και τις διαρροές.

Επιπλέον, κατά τις πληροφορίες ζήτησε από τα στελέχη του κόμματος να ρίξουν το βάρος στην αντιπολιτευτική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώνοντας στα εργασιακά, το μεταναστευτικό, τα εθνικά θέματα και τα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής, θέματα για τα οποία όπως είπε -κι αυτό έχει την αξία του- θα μπορούσαν να υπάρξουν συγκλίσεις και με άλλες προοδευτικές δυνάμεις. Εμμέσως πλην σαφώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσε την τάση που υπάρχει το τελευταίο διάστημα στην Κουμουνδούρου όχι μόνο να κατεβάσει τους τόνους προς το ΚΙΝΑΛ αλλά να προσπαθήσει να βρει και τόπους συνεννόησης.

Ως προς το κλίμα η συνεδρίαση δεν θύμιζε εκείνην της προηγούμενης εβδομάδας όπου έγινε κατά γενική παραδοχή «χαμός», ωστόσο υπήρξε γκρίνια από κάποια στελέχη ότι στοχοποιείται ο γραμματέας του κόμματος με αφορμή αρθρογραφία που αναφέρεται στα πεπραγμένα του. Ο Πάνος Λάμπρου για παράδειγμα είπε ότι «πρέπει να στηρίξουμε τον γραμματέα Σκουρλέτη», για να τού απαντήσει η Όλγα Γεροβασίλη «πως δεν έχει ανάγκη από στήριξη, να μην κάνουμε θυματοποίηση».

Πάντως στο πλαίσιο της οδηγίας Τσίπρα να πέσουν οι τόνοι ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ θα περιγράφει την ανάγκη ενότητας στο κόμμα και την διαπίστωση πως σ’ αυτήν την δύσκολη συγκυρία δεν χωρούν προσωπικές αντιπαραθέσεις και στοχοποιήσεις. Ο Δ. Τζανακόπουλος φέρεται να είπε πως η κατάσταση στο κόμμα σήμερα δείχνει πως οι μισοί τάσσονται υπέρ της διεύρυνσης και οι άλλοι μισοί κατά, ενώ κάποια μέλη του οργάνου σχολίασαν πως είναι άλλο πράγμα η διαφορετική γνώμη και άλλο το να γίνονται με υποβολιμιαίο τρόπο διαρροές μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσε ότι η Κεντρική Επιτροπή μετατίθεται για το Σαββατοκύριακο στις 15 και 16 Φεβρουαρίου καθώς δεν είναι έτοιμο το κείμενο απολογισμού-70 σελίδων- που θα πρέπει να περάσει από το όργανο. Επίσης θα συνεδριάσει εκ νέου την Παρασκευή για να διευκρινίσει για θέματα που αφορούν το συνέδριο από τα αριστίνδην μέλη έως και το μέτρο που θα ισχύσει για την εκλογή των σύνεδρων και των μελών της νέας Κεντρικής Επιτροπής.

Η σημερινή πολύ πιο ήπια συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας συγκριτικά με την τελευταία δεν κατάφερε να κρύψει βεβαίως την απόσταση και το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των επιμέρους τάσεων του κόμματος. Ενδεχομένως τις επόμενες ημέρες να ληφθούν πρωτοβουλίες για την απομάκρυνση της εσωστρέφειας.

Ως προς το μενού της συνεδρίασης, δηλαδή τα κομματικά μέσα του ΣΥΡΙΖΑ αποφασίστηκε να υπάρξουν μειώσεις της τάξης του 20% ετησίως χωρίς όμως αυτές να θίξουν τους εργαζόμενους στον ραδιοσταθμό Κόκκινο και την Αυγή. Συντονιστής στα κομματικά μέσα θα αναλάβει ο Λευτέρης Αρβανίτης.

Βούλα Κεχαγιά