Πιερρακάκης: «Έρχεται ο ενιαίος αριθμός του πολίτη»

Στη νέα εποχή έχουν μπει πολλές υπηρεσίες που πλέον γίνονται ψηφιακά, ενώ αλλάζουν όλα με τον ενιαίο αριθμός του πολίτη που θα αντικαθιστά ΑΜΚΑ, ΑΦΜ και αριθμό ταυτότητας όπως εξήγησε υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης.

Αναφορικά με το τι μπορούμε να κάνουμε ψηφιακά ώστε να αποφύγουμε τις ουρές, ο κ. Πιερρακάκης μιλώντας στην εκπομπή Live News με τον Νίκο Ευαγγελάτο σημείωσε ότι «θα σας παραπέμψω στη νέα ψηφιακή πύλη του κράτους, στο gov.gr, όπου έχουμε συλλέξει πάνω από 520 υπηρεσίες που οι πολίτες μπορούν να κάνουν ψηφιακά. Οι περισσότερες υπήρχαν και πριν, και έχουμε προσθέσει υπηρεσίες γνησίου υπογραφής. Γίνονται όλα ηλεκτρονικά. Πριν την πανδημία είχαμε 20 χιλιάδες επισκέψεις την ημέρα στα ΚΕΠ. Οι 12.000 αφορούσαν σε υπηρεσίες γνησίου υπογραφής. Αυτές οι υπηρεσίες παρέχονται ψηφιακά. Πλέον για να κάνει κανείς εξουσιοδότηση ή υπεύθυνη δήλωση μπορεί να το κάνει είτε με τους κωδικούς του ΤΑΧΙS, αλλά και από τους κωδικούς του web banking».

«Η πιο χαρακτηριστική υπηρεσία των ημερών είναι η άυλη συνταγογράφηση που αφορά σε επαναλαμβανόμενες συνταγές. Θέλω να τονίσω ότι είναι πολύ απλή διαδικασία. Αρκεί κανείς να γραφτεί μόνο μία φορά, χρησιμοποιώντας κωδικούς TAXIS και τον ΑΜΚΑ του. Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς τον ΑΜΚΑ των συνδεδεμένων μελών, να χρησιμοποιήσει δηλαδή τα παιδιά του. Έπειτα δίνει το κινητό του τηλέφωνο ή και το email του και από εκεί και πέρα χρησιμοποιεί ο γιατρός το τηλέφωνο του πολίτη», συνέχισε ο ίδιος.

«Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για ψηφιακό άλμα σε σχέση με την πρότερη κατάσταση, αλλά είναι το πρώτο βήμα από όσα σχεδιάζουμε. Όλες οι τεχνολογίες έχουν έρθει για να μείνουν. Αυτός ο ρυθμός θα συνεχιστεί ακριβώς ο ίδιος. Τις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε πολλές νέες πρωτοβουλίες και νέες ψηφιακές υπηρεσίες», τόνισε ο κ. Πιερρακάκης.

«Θέλω να σταθώ και σε μία νομοθετική πρωτοβουλία, τον κώδικα ψηφιακής διακυβέρνησης, έναν νόμο που θα διέπει την πληροφορική και τις τηλεπικοινωνίες στην Ελλάδα. Ο νόμος αυτός έχει πολλά πράγματα μέσα του. Ένα από αυτά που πήρε και δημοσιότητα είναι η κατάργηση του φαξ στο δημόσιο. Μέσα στο νόμο θα περιλαμβάνεται και η θέσπιση του ενιαίου αριθμού του πολίτη, τον οποίο θα αποκαλούμε προσωπικό αριθμό, που θα αντικαταστήσει τον ΑΜΚΑ, το ΑΦΜ και τον αριθμό ταυτότητας», κατέληξε ο κ. Πιερρακάκης.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Βουλή: Άκαρπη και η τρίτη ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
6 Φεβρουαρίου, 2025
Λιγκ Καπ Αγγλίας: Στον τελικό η Νιούκαστλ
6 Φεβρουαρίου, 2025
Νέα αναβολή στη δίκη του Χρήστου Μάστορα
6 Φεβρουαρίου, 2025
Ο Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε στο Παρίσι τον μεταβατικό πρόεδρο της Συρίας
6 Φεβρουαρίου, 2025
ΟΗΕ: Η Ελλάδα ζητά από το Νότιο Σουδάν άμεσες μεταρρυθμίσεις για να διασφαλιστούν δίκαιες εκλογές
6 Φεβρουαρίου, 2025
Σουδάν: Τουλάχιστον 40 παιδιά σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς μέσα σε τρεις ημέρες
6 Φεβρουαρίου, 2025
Παραιτήθηκε ο Χρήστος Τριαντόπουλος
6 Φεβρουαρίου, 2025
Τα αμερικανικά κυβερνητικά πλοία θα περνούν δωρεάν από τη Διώρυγα του Παναμά
6 Φεβρουαρίου, 2025
Ο Μάρκο Ρούμπιο σνομπάρει τη σύνοδο της G20 στη Νότια Αφρική
6 Φεβρουαρίου, 2025
Συλλαλητήρια αγροτών σε Φάρσαλα και Mικρό Ελευθεροχώρι
6 Φεβρουαρίου, 2025