Πιερρακάκης για ιδιωτικά πανεπιστήμια: Στην Ελλάδα τα αυστηρότερα κριτήρια – Πώς θα προκύπτει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Για πολύ αυστηρά κριτήρια για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια έκανε λόγο ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης. «Καλώ τους πάντες να τα δουν, είναι τα αυστηρότερα στην ΕΕ», τόνισε σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα».

Έχουμε, σημείωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, «μια Ειδική Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής η οποία θα προκύπτει πώς; έχουμε τέσσερα επιστημονικά πεδία σαν τις παλιές δέσμες. Στο καθένα από αυτά υπάρχει ένας μέσος όρος επιδόσεων των μαθητών. Από αυτούς τους τέσσερις μέσους όρους παίρνουμε τον μικρότερο και τον πολλαπλασιάζουμε με τον συντελεστή 0,8 (αντίστοιχος και της ΕΒΕ) και βγαίνει ένας και μόνο βαθμός… αντιστοιχεί σε ένα πλαφόν ουσιαστικά, που κάτω από αυτό δεν υπάρχει είσοδος».

Κάποιος, ο οποίος μέσω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, όπως έχει προκύψει στις πανελλήνιες, δεν μπορεί να μπει στα τμήματα του ελληνικού δημοσίου πανεπιστημίου ουσιαστικά δεν θα μπορεί να μπει και στα μη κρατικά. Ο γενικός «κόφτης» δηλαδή, αυτή είναι η σύλληψη, ξεκαθάρισε ο υπουργός Παιδείας.

«Τα Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης αφορούν μόνο στρατηγικές συνεργασίες και παρουσίες στη χώρα μας, υπάρχουν ποιοτικές προϋποθέσεις. Αυτοί που θα έρθουν θα είναι μόνο σοβαροί, και υπάρχει ενδιαφέρον από σοβαρά πανεπιστήμια. Θα είναι παραρτήματα με μίνιμουμ 30 καθηγητές, μίνιμουμ, για να εξετάσει την αίτηση η ΕΘΑΕΕ (Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης). Δεύτερον, μίνιμουμ τρεις σχολές όπως στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια, με εξαίρεση αν κάποιο πανεπιστήμιο είναι στα Top 20 πανεπιστήμια του πλανήτη. Αυτά είναι μόνο κάποια από τα κριτήρια, πρέπει να κάνουν έρευνα, και οι καθηγητές θα εξελίσσονται με αντίστοιχο τρόπο με τα δημόσια» εξήγησε.

Πρόκειται, εξήγησε, για παραρτήματα μη κερδοσκοπικά των ξένων πανεπιστημίων. «Υπάρχουν και κάποιοι κανόνες που πρέπει να τηρήσουμε σε σχέση και με όλη την υφιστάμενη συνταγματική αποτύπωση του πώς λειτουργεί η ανώτατη παιδεία στη χώρα μας. Αυτά που δημοσιεύτηκαν είναι οι “κόφτες”, είναι τα ελάχιστα, γιατί πρώτον κάθε σχολή θα βάζει τα δικά της κριτήρια, τα οποία δεύτερον θα πρέπει να είναι αντίστοιχα του μητρικού πανεπιστημίου, και τρίτον τα κριτήρια αυτά θα πρέπει να τα εγκρίνουμε και εμείς. Η ΕΘΑΑΕ θα λαμβάνει στο φάκελο και τα κριτήρια».

«Αυτή τη στιγμή έχουμε 40.000 Έλληνες που σπουδάζουν στο εξωτερικό με κριτήρια των ξένων πανεπιστημίων. Εφόσον υπάρχει αναγνώριση από το ΔΟΑΤΑΠ αυτόματα υπάρχει ισοδυναμία και τα επαγγελματικά προσόντα. Έχουμε πάνω από 30 κολέγια στη χώρα μας. Η Ελλάδα έχει συρθεί με ενωσιακή νομολογία να αναγνωρίσει τα επαγγελματικά δικαιώματα αυτών των κολεγίων. Το μείζον έχει ήδη αναγνωριστεί χωρίς ισχυρούς κανόνες επειδή επί δεκαετίες αντιμετωπίζουμε το θέμα αυτό ως ταμπού και κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας» επισήμανε.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Αρ. Καμπανός: «Ζούμε ένα κακό όνειρο- Γίνονται βήματα αλλά δεν μπορούμε να γίνουμε από τη μία στιγμή στην άλλη κοινωνία αγγέλων»
2 Φεβρουαρίου, 2025
Βαρθολομαίος: Ο Αναστάσιος έγινε η ασάλευτη πέτρα της Εκκλησίας της Αλβανίας
2 Φεβρουαρίου, 2025
Εγκεφαλικά νεκρός ο 3χρονος Άγγελος – Επιθυμία της γιαγιάς να γίνει δωρεά των οργάνων του
2 Φεβρουαρίου, 2025
Τα σημεία συγκέντρωσης πληθυσμού για περίπτωση ανάγκης σε Σαντορίνη και Αμοργό
2 Φεβρουαρίου, 2025
Π. Τσακλόγλου: Θα αυξήσουμε το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό ΑμεΑ, νέων, γυναικών και ατόμων μεγάλης ηλικίας
2 Φεβρουαρίου, 2025
Στην τελική ευθεία η ψηφιακή διασταύρωση εγκυρότητας εγγράφων Ελλάδας και Κύπρου – Την Τρίτη η συνάντηση Παπαστεργίου-Δαμιανού
2 Φεβρουαρίου, 2025
Άκης Σκέρτσος: Η Θεσσαλονίκη κερδίζει το στοίχημα της διπλής σύγκλισης
2 Φεβρουαρίου, 2025
Πέθανε ο Ευάγγελος Μπαταγιάννης
2 Φεβρουαρίου, 2025
Νέο βαλλιστικό πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς παρουσίασε το Ιράν
2 Φεβρουαρίου, 2025
Αχαΐα: Νεκρός κτηνοτρόφος από ηλεκτροπληξία
2 Φεβρουαρίου, 2025