Φωνές ΣΟΚ στην Τουρκία: «Πάρτε την Κρήτη, ελληνικά μόνο τα Χανιά» (χάρτες)

Δεν θα περιοριστούν στο Καστελλόριζο οι τουρκικές διεκδικήσεις, ούτε πρόκειται να αμβλυνθούν ακόμη και στη μετά Ερντογάν εποχή.

Η Τουρκία τα θέλει όλα και αυτό περιλαμβάνει ακόμη και τα 3/4 της Κρήτης.

Το σενάριο της διεκδίκησης έχει στηθεί με χάρτες και επιχειρήματα και το ενδιαφέρον είναι ότι σεναριογράφος δεν είναι ο Ερντογάν αλλά η τουρκική αξιωματική αντιπολίτευση που απαιτεί την Κρήτη και 14 νησιά γύρω από αυτήν.

Η Realnews παρουσιάζει τους χάρτες αλλά και την επιχειρηματολογία του Ρεπουμπλικανικού ΛαϊκούΚόμματος CHΡ ο ηγέτης του οποίου Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου συχνά-πυκνά κατηγορεί τον Ερντογάν για ενδοτικότητα έναντι της Ελλάδας.

Εχοντας υιοθετήσει επιστημονικές μελέτες, ο Κιλιτσντάρογλου, υποστήριξε πριν από μερικά 24ωρα ότι από όλη την Κρήτη μόνο τα Χανιά ανήκουν στην Ελλάδα.

Η τουρκική αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση του σουλτάνου ότι έχει παραχωρήσει στην Ελλάδα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες οι οποίες ανήκουν στην Τουρκία.

Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνει:

  • Tα 3/4 της Κρήτης και 14 νησίδες που βρίσκονται γύρω από αυτήν.
  • Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, η Κρήτη μοιράστηκε σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Μαυροβούνιο
    και Σερβία με τη Συνθήκη του Λονδίνου που υπεγράφη στις 30/5/1913.
  • Με την ίδια συνθήκη 14 νησίδες γύρω από την Κρήτη παρέμειναν υπό την κυριαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κάτι που επιβεβαιώθηκε και στο άρθρο 12 της Συνθήκης της Λωζάννης.

Στη συνέχεια Βουλγαρία, Σερβία και Μαυροβούνιο παραιτήθηκαν των δικαιωμάτων τους στην Κρήτη χωρίς ωστόσο να τα παραχωρήσουν επίσημα στην Ελλάδα.

Συνεπώς καταλήγει η επιχειρηματολογία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα δικαιώματα επί των 3/4 στην Κρήτη επέστρεψαν στον πρώτο τους κάτοχο που ήταν το οθωμανικό κράτος και φυσικά κληρονομήθηκαν στην Τουρκία.

Περισσότερα στην εφημερίδα «Real News»