Για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα και το θέμα των ανεμβολίαστων μίλησαν στον ΣΚΑΪ η Λοιμωξιολόγος Ελένη Γιαμαρέλλου και ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης.
Καθημερινά βλέπουμε 30-40 θανάτους από κορωνοϊό, ένα αρκετά υψηλό νούμερο, κάτι που ανησυχεί τους ειδικούς. Αυτό το φαινόμενο θα συνεχιστεί αν δεν αυξηθεί το ποσοστό των εμβολιασμών, εξήγησε η κα Γιαμαρέλλου.
Όπως διευκρίνισε αυτό μπορεί να εξηγηθεί με δύο τρόπους.
- Πρώτον, οι διασωληνωμένοι που τελικά πεθαίνουν, στο 92-93% είναι ανεμβολίαστοι.
- Δεύτερον, είναι άτομα που έχουν παράγοντες κινδύνου, ανοσοκατεσταλμένοι ή είναι μεγάλης ηλικίας.
«Τώρα που τα εμβόλια κάλυψαν το 92% αυτών που νοσηλεύονται μένει ένα ευάλωτο 8%», τόνισε η γιατρός.
Όσον αφορά τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και κατά πόσο παίζουν ρόλο στους θανάτους, η κα Γιαμαρέλλου είπε πως «όταν κλείσεις εβδομάδα μέσα στη ΜΕΘ, τότε τα μικρόβια που υπάρχουν στα νοσοκομεία αποικίζουν τους ασθενείς και μόλις δοθεί η ευκαιρία, γιατί πέφτει η άμυνα του οργανισμού, υπάρχει άλλος ένας επιβαρυντικός παράγοντας.»
Σχετικά με τα κρούσματα στη Βόρεια Ελλάδα ο κ. Θωμαΐδης είπε ότι η Θεσσαλονίκη κοκκινίζει επικίνδυνα και αναμένεται να δούμε αύξηση των κρουσμάτων.
«Βλέπουμε μια σταθεροποίηση προς κορύφωση», τόνισε.
Όσον αφορά την πιθανότητα ενός τοπικού lockdown η κα Γιαμαρέλλου επεσήμανε ότι «δεν τα θέλουμε τα lockdown», ωστόσο ανησυχούν τους ειδικούς τα κρούσματα.
Τέλος, ανέφερε ότι στη Βόρεια Ελλάδα οι 6 στους 10 είναι ανεμβολίαστοι.
Καπραβέλος για Θεσσαλονίκη: Lockdown αν δεν εμβολιαστούμε
Να προχωρήσει η Πολιτεία σε περιορισμό των δραστηριοτήτων στη Θεσσαλονίκη, δηλαδή σε ένα μίνι ή μεγαλύτερο lockdown, σε περίπτωση που δεν πειστούν οι πολίτες να εμβολιαστούν, ζητάει μέσω του ethnos.gr o επικεφαλής των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, με δεδομένη τη δύσκολη κατάσταση που διαμορφώνεται ξανά στην πόλη, αναφορικά με τον αριθμό των κρουσμάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία και εν’ όψει της έκτακτης επίσκεψης του Θάνου Πλεύρη και της Μίνας Γκάγκα στη συμπρωτεύουσα.
Μάλιστα, ο κ. Καπραβέλος σημειώνει ότι ο περιορισμός των δραστηριοτήτων πρέπει να γίνει άμεσα, αν οι πολίτες συνεχίζουν να «γυρνούν την πλάτη» στους εμβολιασμούς και να μην περιμένουμε τους άλλους δύο μήνες του φθινοπώρου, όταν η κατάσταση θα είναι σίγουρα πολύ δυσκολότερη.
«Τα άσχημα σημάδια φαίνονται τώρα και αυτό που έχει σημασία είναι να κάνουμε τώρα κάτι, για να προλάβουμε. Αν το σύστημα υγείας πιεστεί υπερβολικά και οδηγηθεί στα πρόθυρα της κατάρρευσης, θα είναι πολύ αργά. Καμία Πολιτεία, καμία κυβέρνηση, κανένα κόμμα δεν μπορεί να αγνοήσει το θάνατο και δεν μπορεί να βλέπει τις νεκροφόρες να περνούν. Ή θα πειστούμε όλοι οι πολίτες να ακολουθήσουμε τα μέτρα, δηλαδή να εμβολιαστούμε ή θα πρέπει να περιορίσουμε πάλι τις δραστηριότητές μας», τονίζει ο κ. Καπραβέλος.
Το σχέδιο για να μην «κλείσει» η πόλη
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι στη Θεσσαλονίκη μετέβησαν σήμερα για επαφές με τις υγειονομικές αρχές ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα. Μαζί τους είναι και ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος καθώς το πρόγραμμα περιλαμβάνει σειρά συναντήσεων με τους διοκητές των Υγειονομικών Περιφερειών και νοσοκομείων, καθώς και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Σημειώνεται ότι στο «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης νοσηλεύονται ταυτόχρονα, οκτώ παιδιά ηλικίας από δύο μηνών έως οκτώ ετών, ενώ μόνο μέσα σε ένα 24ωρο σύμφωνα με τα στοιχεία της Δ’ Υγειονομικής Περιφέρειας, οι νοσηλείες στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 11%.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το υπουργείο Υγείας αναμένεται να θέσει σε εφαρμογή σχέδιο για την αντιμετώπισης της αύξησης του ιικού φόρτου στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα και σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η επίσκεψη της πολιτική ηγεσίας με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι σίγουρα θα ανακοινωθεί αύξηση των κλινών ΜΕΘ.