Αυξάνουν τις πιέσεις οι ειδικοί επιστήμονες προς την κυβέρνηση για λήψη πρόσθετων μέτρων, ιδιαίτερα στην Αττική, η οποία καταρρίπτει το ένα μετά το άλλο, τα αρνητικά ρεκόρ στη διασπορά του κορονοϊού και ο χρόνος για αναχαίτιση της πανδημίας λιγοστεύει δραματικά.
Μαζί του και οι αντοχές του ΕΣΥ, το οποίο βρίσκεται σε μόνιμο συναγερμό, αξιολογώντας καθημερινά τις δυνάμεις του.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, στο σύνολο της χώρας υπάρχουν 944 κλίνες ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 606 είναι κατειλημμένες και οι υπόλοιπες 338 κενές. Από αυτές, οι 274 είναι προγραμματισμένο να διατεθούν για περιστατικά κορονοϊού. Αυτή τη στιγμή, χρησιμοποιούνται οι 100 πανελλαδικά, γεγονός που σημαίνει ότι παραμένουν προς διάθεση 174. Με τον ρυθμό, ωστόσο, που αυξάνονται καθημερινά τα περιστατικά που χρίζουν διασωλήνωσης, είναι θέμα χρόνου να προκύψουν πιεστικές ανάγκες για νέες κλίνες ΜΕΘ.
Κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει πρόσθετα μέτρα και ότι η εικόνα που έχει αυτή τη στιγμή δείχνει σταθεροποίηση.
Χαρακτηρίζουν, δε, θετικό στοιχείο το γεγονός ότι το ποσοστό των θετικών τεστ παραμένει σε ελεγχόμενα επίπεδα, πολύ χαμηλότερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πάντα κατά τις ίδιες πηγές, αν συνεχιστεί η εικόνα σταθεροποίησης, πόσω μάλλον αν επιτευχθεί ανάσχεση της μετάδοσης, τότε δεν θα χρειαστεί η λήψη νέων μέτρων.
Αρκετοί επιδημιολόγοι, ωστόσο, επιμένουν και δημοσίως ότι θα πρέπει να αποφασιστεί τουλάχιστον το μέτρο της καθολικής χρήσης μάσκας (σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους), πριν να είναι πολύ αργά.
Η Επιτροπή των Επιδημιολόγων αναμένει τα στοιχεία από την πορεία της πανδημίας μέχρι την επόμενη Δευτέρα.
Τότε, ίσως κορυφώσει τις πιέσεις για την καθολική χρήση μάσκας. Αντιθέτως, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, η κυβέρνηση αποκλείει τόσο το lockdown όσο όμως και τον περαιτέρω περιορισμό λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης.