«Η υπεράσπιση του Νίκου Παππά κατέθεσε πραγματογνωμοσύνη (έκθεση γνωμοδότησης Δικαστικής Γραφολογίας) επί των εκτυπώσεων με τα φερόμενα SMS που έχει καταθέσει η πλευρά Καλογρίτσα, η οποία υπογράφεται από τους εξεταστές Νικόλαο και Δημήτριο Καλαντζή», αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές «η έρευνα πραγματοποιήθηκε και υπογράφεται από εργαστήριο μελετών δικαστικής γραφολογίας. Το συγκεκριμένο εργαστήριο χρησιμοποιείται από την Ελληνική Αστυνομία, ενώ ο ένας εκ των υπογραφόντων έχει διατελέσει διευθυντής στο Εργαστήριο Γραφολογίας της Διευθύνσεως Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας, στο οποίο υπηρέτησε από το 1977».
Αναλυτικά όσα αναφέρουν
Το κεντρικό συμπέρασμα της έρευνας είναι το εξής:
«Εν κατακλείδι, από την θεωρητική προσέγγιση της εξέτασης εγγράφων από φωτοτυπικά η φωτογραφικά αντίγραφα όσο και από την επισκόπηση των διαθεσίμων προς εξέταση εκτυπώσεων, προκύπτει ότι: α) οποιαδήποτε κρίση αναφορικά με τη γνησιότητα προέλευσης ή όχι των εικονιζόμενων στα έγγραφα «Χ1» έως «Χ5» τηλεφωνικών μηνυμάτων δεν μπορεί να γίνει και β) ότι τα έγγραφα «Χ4α» και «Χ5» (πιθανόν και το έγγραφο «Χ4β») φέρουν αλλοιώσεις του περιεχομένου τους με απόσβεση τμημάτων αριθμών τηλεφώνου».
Η πραγματογνωμοσύνη συμπεραίνει, λοιπόν, ότι δεν μπορεί να βεβαιωθεί η γνησιότητα προέλευσης των κατατεθειμένων εγγράφων, ενώ κάποια από αυτά έχουν υποστεί αλλοιώσεις.
Σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι δεν μπορεί να διατυπωθεί συμπέρασμα εάν οι εκτυπώσεις αποτελούν εκτυπώσεις πραγματικών μηνυμάτων.
Εντοπίζει, επίσης, ότι
- Από μία εκτύπωση απουσιάζουν τμήματα
- Υπάρχουν ανακολουθίες αρίθμησης
- Παρουσιάζεται χαμηλή ποιότητα αναπαραγωγής ενώ
- Εντοπίζονται και σημεία αλλοίωσης.
Άνθρακες λοιπόν ο θησαυρός.
Δεν μπορεί να αποδειχθεί ότι οι εκτυπώσεις αποτελούν πιστή αποτύπωση πραγματικών SMS. Αποδεικνύεται αναντίρρητα ότι είμαστε ενώπιον ασυνάρτητων ισχυρισμών, μηδενικής αποδεικτικής αξίας υλικού, αλλά και δημιουργικών εκτυπώσεων από τη μεριά ενός αποβληθέντα από τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών.
*Σημειώνουμε ότι ο Νίκος Παππάς έχει απευθυνθεί από τις αρχές του 2022 στο πάροχο κινητής τηλεφωνίας με αίτημα την ανάκτηση των φερόμενων συνομιλιών. Η απάντηση από τον πάροχο ήταν ότι δεν κρατούνται αρχεία.
► Στη σελίδα του εργαστηρίου παρουσιάζονται τα βιογραφικά των ειδικών εξεταστών Νικολάου Καλαντζή και Δημητρίου Καλαντζή.
Ο Νικόλαος Καλαντζής είναι απόφοιτος του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει εκπαιδευτεί και ειδικευτεί στην Δικαστική Γραφολογία σε Ελλάδα, Γερμανία και Αγγλία. Έχοντας δύο μεταπτυχιακά διπλώματα από το Πανεπιστήμιο του Staffordshire (μεταπτυχιακό PgD σε εγκληματολογικές επιστήμες/Forensic Science, και μεταπτυχιακό MSc στη Δικαστική Γραφολογία) υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης με το Πανεπιστήμιο του Staffordshire από το 2008 έως το 2018 όπου έγινε ερευνητής, συμμετέχοντας σε πειράματα και ερευνητικά προγράμματα. Επίσης παραδίδει διαλέξεις σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο σε ιδρύματα & οργανισμούς ανά τον κόσμο (Αγγλία, Καναδάς, Σαουδική Αραβία κλπ.) και σχεδιάζει και παραδίδει τμήματα μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Είναι επαγγελματικό μέλος MFSSoc και διπλωματούχος στη Δικαστική Γραφολογία της Forensic Science Society έχοντας δώσει με επιτυχία τις εξετάσεις σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Strathclyde το 2008 (το επαγγελματικό δίπλωμα ανανεώθηκε το 2013), και είναι associate member της Association of Certified Fraud Examiners, συμμετέχοντας ενεργά στις δραστηριότητες του Ελληνικού παραρτήματος της ACFE. Τέλος, έχει ενεργή παρουσία σε επίπεδο έρευνας δημοσιεύοντας και παρουσιάζοντας σε διεθνή φόρα την ερευνητική του δραστηριότητα.
Ο Δημήτριος Καλαντζής, πτυχιούχος του Παντείου Πανεπιστημίου και της Σχολής Αξιωματικών της Αστυνομίας Πόλεων και απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, εκπαιδεύθηκε και ειδικεύτηκε ως Δικαστικός Γραφολόγος στο Εργαστήριο Γραφολογίας της Διευθύνσεως Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας, από το 1977. Εκεί υπηρέτησε μέχρι το 1994, όπου και διετέλεσε Διευθυντής των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της Διευθύνσεως Εγκληματολογικών Ερευνών, από το 1992 μέχρι το 1994. Έχει επιμορφωθεί στη Δικαστική Γραφολογία στα Εγκληματολογικά εργαστήρια BUNDESKRIMINALAMT στην Γερμανία, από τον τότε Διευθυντή τους Dr. Manfred Hecker και διατελεί Τακτικό Μέλος και Διπλωματούχος «Πραγματογνώμονας Δικαστικής Γραφολογίας» της Εταιρείας για την Δικαστική Γραφολογία GESELLSCHAFT FϋR FORENSISCHE SCHRIFTUNTER-SUCHUNG (GFS), και Επαγγελματικό μέλος (MFSSoc) της Βρετανικής Εταιρείας Εγκληματολογικών Επιστημών, «Forensic Science Society». Ο Δημήτριος Καλαντζής είναι εγγεγραμμένος στον κατάλογο Πραγματογνωμόνων του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών-Πειραιώς κλπ., για θέματα Δικαστικής Γραφολογίας από το 1981, ενώ είναι και ειδικός στην εξέταση ιχνών όπλων και εργαλείων, με μετεκπαιδεύσεις στην Γερμανία και στην Ακαδημία του FΒΙ.