Πισπιρίγκου: Γιατί δεν πηγαίνει στο δικαστήριο ο Δασκαλάκης – Τι είπαν οι γιατροί για τη μάνα

Στο προσκήνιο ξανά η υπόθεση με τα τρία νεκρά κορίτσια της Ρούλας Πισπιρίγκου και του Μάνου Δασκαλάκη. Παιδίατρος που τα έζησε στο Καραμανδάνειο νοσοκομείο της Πάτρας, περιγράφει τις αντιδράσεις της μητέρας, τα λόγια του 30χρονου πατέρα όταν η ζωή της Τζωρτζίνας έδειχνε να κρέμεται σε μία κλωστή και τις διαπιστώσεις που έκανε η ίδια, από τις εξετάσεις στο παιδί.

Η γιατρός εξέτασε την Τζωρτζίνα δύο φορές κατά τη διάρκεια της νοσηλείας της στο Καραμανδάνειο, ενώ ήταν παρούσα και κατά τη διαδικασία της ανάνηψης που κράτησε την 8χρονη στη ζωή.

Μέχρι σήμερα, όπως λέει, η περιπέτεια της Τζωρτζίνας παραμένει για την ίδια και τους περισσότερους συναδέλφους της ένας άλυτος γρίφος, αφού, όπως είπε το πρωί στο δικαστήριο, η κλινική της εικόνα δε δικαιολογούσε με τίποτα τα όσα έγιναν.

Πρόεδρος: Μετά το επεισόδιο της ανακοπής πότε είδατε τη μητέρα;

Παιδίατρος: Όταν βγήκε το παιδί με το φορείο ήταν απέξω. Εκεί την είδα. Ήμουν στα επείγοντα και όταν άκουσα τι είχε συμβεί πήγα στο δωμάτιο και ήταν η ώρα της ανάνηψης. Δεν έκανα κάτι γιατί ήταν ήδη πολλοί συνάδελφοι πάνω από το παιδί.

Πρόεδρος: Πώς ήταν η μητέρα όταν την είδατε;

Παιδίατρος: Μια ψύχραιμη μητέρα, αυτό θυμάμαι. Μετά την ανακοπή του παιδιού την είδα ψύχραιμη.

Η παιδίατρος δέχτηκε ερωτήσεις για την στάση και τη συμπεριφορά του πατέρα της μικρής Τζωρτζίνας εκείνο το διάστημα, με την ίδια να θυμάται έναν χαρακτηριστικό διάλογο που είχαν:

«Ο μπαμπάς μου είπε ότι ‘έτσι γίνεται με εμάς. Ποτέ δεν υπάρχει κάτι και όλο κάτι γίνεται’. Ήταν ένας πατέρας που είχε χάσει δυο παιδιά. Δεν τον ρώτησα γιατί κατάλαβα πως αισθάνεται και προσπάθησα να τον καθησυχάσω. Του είπα ‘μην αγχώνεστε στο νοσοκομείο είστε, είμαστε από πάνω’».

Η παιδίατρος κατέθεσε το πρωί, πως συνάδελφός της είχε επικοινωνήσει με την παιδοκαρδιολόγο που επικαλέστηκε χθες ο Αλέξης Κούγιας. Εκείνη, όπως ανέφερε, είχε δώσει εντολές τηλεφωνικά, αφού είχε εξετάσει την Τζωρτζίνα 10 μέρες νωρίτερα.

Κατάθεση της επικουρικής παιδιάτρου, η οποία παρακολουθούσε την Τζωρτζίνα

Με την κατάθεση της επικουρικής παιδιάτρου, η οποία παρακολουθούσε την Τζωρτζίνα στο Καραμανδάνειο συνεχίστηκε η δίκη της μητέρας από την Πάτρα, η οποία κατηγορείται για τη δολοφονία του παιδιού.

Η παιδίατρος επανέλαβε ότι οι εξετάσεις της 9χρονης από την Πάτρα ήταν καλές.

«Η 9χρονη εισήχθη στο νοσοκομείο στις 8/4 με πιθανό επεισόδιο σπασμών. Η πρώτη επαφή μου μαζί της ήταν το μεσημέρι στις 9/4. Η συνάδελφος κ. Στογιαννίδου με ενημέρωσε ότι έκανε εμετό και πήγα στο δωμάτιο να δω τι συνέβη. Είδα το νεφροειδές που είχε μέσα σιελώδη εμετό. Είπα στη μαμά ότι αφού έκανε εμετό δε θα πάρουν εξιτήριο και θα μπει ορός», είπε η γιατρός και συνέχισε:

«Την είδα ξανά την Κυριακή το μεσημέρι. Τη βρήκα στο δωμάτιο ξαπλωμένη. Παρακολουθούσε στο tablet ένα παιδικό πρόγραμμα. Της έκανα κι ένα σχόλιο για το παιδικό που έβλεπε και μου χαμογέλασε το παιδάκι. Την εξέτασα και ήταν πάρα πολύ καλά, ούτε ακροαστικά ούτε τίποτα. Ενημέρωσα τον μπαμπά που ήταν εκεί πως ήταν μια χαρά κι εκείνος μου είπε ότι τον προβλημάτιζε που δεν είχε ενεργηθεί και του απάντησα ότι θα το παρακολουθήσουμε, δεν είναι κάτι… η επόμενη φορά που είδα το παιδί ήταν διασωληνωμένο».

Η παιδίατρος επιβεβαίωσε την επικοινωνία που είχαν οι συνάδελφοί της με την παιδοκαρδιολόγο Α. Καρατζά για την Τζωρτζίνα, την οποία όμως, σύμφωνα με τον συνήγορο της κατηγορουμένης, δεν επιβεβαιώνει η ίδια η παιδοκαρδιολόγος.

Σύμφωνα με την παιδίατρο, όταν έγινε η εισαγωγή της Τζωρτζίνας και πριν υποστεί την ανακοπή, συνάδελφός της επικοινώνησε με την κ. Καρατζά. Εκείνη είπε στον παιδίατρο του Καραμανδάνειου ότι είχε εξετάσει το παιδί και δεν είχε διαπιστώσει κάποιο πρόβλημα, ενώ πρότεινε σε δεύτερο χρόνο την τοποθέτηση Holter για την καταγραφή του καρδιακού ρυθμού.

Στη συνέχεια η παιδίατρος δήλωσε συγκλονισμένη από την ανακοπή της Τζωρτζίνας και πρόσθεσε ότι το περιστατικό συζητήθηκε στις ενημερώσεις των γιατρών.

Αναλυτικά τα όσα είπε η γιατρός στη δίκη της μητέρας από την Πάτρα:

Πρόεδρος: Γιατί όταν είδατε τα σάλια είπατε ότι δε θα βγει;

Παιδίατρος: Γιατί παρουσίασε αυτό το σύμπτωμα. Τάση προς εμετό, ναυτία… Οπότε είπαμε να μείνει…

Πρόεδρος: Διαπιστώσατε κάτι άλλο;

Παιδίατρος: Όχι, όχι. Καμία ημέρα από όσες είδα το παιδί. Από την εξέταση δε βρέθηκε κάτι.

Πρόεδρος: Όταν την εξετάσατε στις 9/4 είχατε ενημερωθεί για το ιστορικό του παιδιού;

Παιδίατρος: Ναι, ναι.

Πρόεδρος: Υπήρχε κάτι που σας προβλημάτισε;

Παιδίατρος: Η υποξαιμία που έκανε το παιδί το Σάββατο και ο παροξυσμικός βήχας, σίγουρα είναι κάτι…

Πρόεδρος: Σε σχέση με τα υπόλοιπα γεγονότα η υποξαιμία συνδέεται κάπως; Οδηγεί σε κάποια παθολογία;

Παιδίατρος: Εγώ δεν μπορώ να το συνδέσω. Ένα επεισόδιο υποξίας σίγουρα κάτι σου βάζει στο μυαλό, αλλά εγώ δεν μπορούσα να το συνδέσω κάπως με την υπόλοιπη εικόνα του παιδιού.

Πρόεδρος: Τον πατέρα πως τον είδατε; Έδειχνε να τον προβληματίζει κάτι;

Παιδίατρος: Ναι, ήταν προβληματισμένος για το παιδί. Και μου είπε: «Έτσι συμβαίνει με εμάς. Πάντα δεν υπάρχει κάτι και όλο κάτι γίνεται». Εγώ προσπάθησα να τον καθησυχάσω και του είπα ότι τίποτα δε θα γίνει γιατί βρίσκεται μέσα στο νοσοκομείο.

Πρόεδρος: Μετά το επεισόδιο της ανακοπής πότε είδατε τη μητέρα;

Παιδίατρος: Όταν βγήκε το παιδί με το φορείο ήταν απέξω. Εκεί την είδα. Ήμουν στα επείγοντα και όταν άκουσα τι είχε συμβεί πήγα στο δωμάτιο και ήταν η ώρα της ανάνηψης. Δεν έκανα κάτι γιατί ήταν ήδη πολλοί συνάδελφοι πάνω από το παιδί.

Πρόεδρος: Πως ήταν η μητέρα όταν την είδατε;

Παιδίατρος: Μια ψύχραιμη μητέρα, αυτό θυμάμαι. Μετά την ανακοπή του παιδιού την είδα ψύχραιμη.

Εισαγγελέας: Αναφερθήκατε στον εμετό στις 9/4. Έγινε μπροστά σας;

Παιδίατρος: Όχι, με ενημέρωσε η συνάδελφος και πήγα και κρατούσε το δοχείο στα χέρια της και είδα το σιελώδες περιεχόμενο.

Εισαγγελέας: Τι καταλάβατε εσείς; Γιατί έκανε εμετό;

Παιδίατρος: Είπε η μαμά ότι μετά από βήχα έκανε εμετό. Ωστόσο εγώ όταν πήγα αμέσως μετά, το παιδί δεν έβηχε καθόλου.

Εισαγγελέας: Ένας παροξυσμικός βήχας μπορεί να φτάσει στο σημείο να προκαλέσει εμετό και αφού το παιδί μέχρι τότε έτρωγε, γιατί δεν έβγαλε τροφή αλλά μόνο σάλια;

Παιδίατρος: Δεν μπορώ να σας απαντήσω σε αυτό. Δε γνωρίζουμε πόσο έντονη ήταν η ναυτία και το αντανακλαστικό του εμετού.

Εισαγγελέας: Τι περιέχει ο όρος;

Παιδίατρος: Γλυκόζη, κάλλιο, νάτριο και φυσιολογικό όρο.

Εισαγγελέας: Τροφώδη εμετό αυτό το παιδί έκανε ποτέ;

Παιδίατρος: Εγώ δεν είδα τίποτα τέτοιο….

Εισαγγελέας: Η πτώση κορεσμού το βράδυ του Σαββάτου που μπορεί να οφείλεται;

Παιδίατρος: Σε πολλά αίτια. Μια λοίμωξη αναπνευστικού, μια μικρή εισρόφηση…βέβαια δε διαπιστώθηκαν ποτέ ακροαστικά ευρήματα και ήταν ένα επεισόδιο πολύ παροδικό που πολύ γρήγορα εξαφανίστηκε. Αυτό που σκέφτηκαν οι συνάδελφοι – και επειδή αυτό έγινε μέσα στον ύπνο της – ήταν μήπως υπήρχε μια μικρή εισρόφηση. Αλλά και πάλι δεν εμφάνισε ακροαστικά ευρήματα ούτε πριν, ούτε μετά.

Πολιτική αγωγή: Ότι το παιδί δεν θα πάρει εξιτήριο το παιδί το είπατε εσείς στη μητέρα;

Παιδίατρος: Ναι, εγώ το είπα και συζήτησα με την κυρία Τριάντου για τη διακοπή της σίτισης.

Πολιτική αγωγή: Τι της είπατε της μητέρας;

Παιδίατρος: Ότι λόγω του συμπτώματος δε θα πάρει εξιτήριο. Ωστόσο εκείνη δεν αντέδρασε, δεν μου είπε κάτι.

Πολιτική αγωγή: Είχατε προτείνει στη μητέρα να δει το παιδί παιδοψυχίατρος;

Παιδίατρος: Ναι, της το είπε η κυρία Τριάντου ότι καλό θα ήταν το παιδί να το δουν και εκεί όταν τελειώσει η νοσηλεία της…

Υπεράσπιση: Συνάδελφος σας έχει πει εδώ ότι μαζευτήκατε όλοι οι γιατροί και συζητήσατε για την υπόθεση της 9χρονης. Πότε συνέβη αυτό;

Παιδίατρος: Στο πλαίσιο κάποιας ενημέρωσης μεσημεριανής, βραδινής σίγουρα συζητήθηκε, γιατί μας απασχολούσε το παιδί, πως το έπαθε αυτό. Αλλά επί τούτου συνάντηση δεν έγινε ποτέ. Αλλά το παιδί μας απασχολούσε, δε γινόταν να μην το συζητήσουμε.

Εισαγγελέας: Στα περιστατικά της Παρασκευής με τον εμετό, η μητέρα καλούσε τους γιατρούς;

Παιδίατρος: Εμένα με φώναξε συνάδελφος, αλλά νομίζω ότι η πρώτη κρούση έγινε σε νοσηλεύτρια.

Εισαγγελέας: Η μητέρα απευθυνόταν στους γιατρούς ή στους νοσηλευτές;

Παιδίατρος: Αυτό δεν το γνωρίζω.

Εισαγγελέας: Η υποψία για βρογχοπνευμονία ή για γαστρεντερίτιδα επιβεβαιώθηκε κάπως;

Παιδίατρος: Όχι. Γιατί δεν υπήρχαν άλλα συμπτώματα για τίποτα από τα δύο. Δεν εξηγεί κάτι το επεισόδιο της υποξαιμίας. Η βρογχοπνευμονία δεν στοιχειοθετήθηκε ποτέ. Γιατί δεν είχε ακροαστικά. Επίσης ήταν ένα επεισόδιο εντελώς παροδικό. Πριν και μετά δεν βρέθηκε τίποτα.

Πρόεδρος: Στο φύλλο νοσηλείας φαίνεται όταν ξεκινά η σίτιση, το παιδί να τρώει ελαφρά, σούπα και φρυγανιά. Η μητέρα στις 11/4 του πήρε σουβλάκι. Πως το εξηγείτε;

Παιδίατρος: Δεν μπορώ να το εξηγήσω. Δεν ήταν η ενδεδειγμένη διατροφή, σίγουρα.

Εισαγγελέας: Η γιατρός κα Στογιαννίδου μας είπε οτι η μητέρα όφειλε να ρωτήσει για το σουβλάκι, ωστόσο δεν το έκανε.

Υπεράσπιση: Είπατε ότι η μητέρα ήταν ψύχραιμη όταν της είπατε για εξιτήριο;

Παιδίατρος: Ήρθε η κα Στογιαννίδου και μου είπε να πάω κι εγώ στο δωμάτιο γιατί η μητέρα ήταν εκνευρισμένη και φώναζε «θέλετε να δώσετε εξιτήριο σε αυτό το παιδί;»

Μάνος Δασκαλάκης: Απέχει από το δικαστήριο λόγω… μεροκάματου

Ο Μάνος Δασκαλάκης λείπει αυτές τις μέρες από το δικαστήριο και ο λόγος είναι επειδή βρήκε δουλειά. Συγκεκριμένα, εργάζεται σε μεγάλη αλυσίδα καταστημάτων ως επιθεωρητής.

Όπως δήλωσε ο δικηγόροι του πως θα παρευρεθεί κα πάλι στο δικαστήριο όταν θα καταθέσουν οι γιατροί και τότε θα πάρει άδεια.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Γάζα: «Πράσινο φως» από τη Χαμάς για συμφωνία
15 Ιανουαρίου, 2025
Κυβερνητικές πηγές: «Ενωτική πρόταση» ο Κ. Τασούλας – Στο Μέγαρο Μαξίμου ο Νικήτας Κακλαμάνης, φαβορί για πρόεδρος της Βουλής
15 Ιανουαρίου, 2025
Βουλή: Αναστολή της χρηματοδότησης των «Σπαρτιατών» αποφάσισε η Ολομέλεια
15 Ιανουαρίου, 2025
Σε ποιους δρόμους της Β. Ελλάδας κρίνονται απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες παρά την ύφεση της κακοκαιρίας
15 Ιανουαρίου, 2025
Φάμελλος για την υποψηφιότητα Τασούλα: Ο Μητσοτάκης κατώτερος των περιστάσεων
15 Ιανουαρίου, 2025
Κύκλωμα προστασίας: Αρνήθηκε τις κατηγορίες ο φερόμενος ως αρχηγός – Απολογείται και η αστυνομικός
15 Ιανουαρίου, 2025
Νεκρός ο άνδρας που έπεσε στις γραμμές του Μετρό στην Εθνική Άμυνα
15 Ιανουαρίου, 2025
«Αν πήγαινες στα γραφεία τους θα το έτρωγες το παραμύθι», λέει ο ηθοποιός για τα περί εμπλοκής του με το κύκλωμα προστασίας των οίκων ανοχής
15 Ιανουαρίου, 2025
Χανιά: Προφυλακίστηκε ο 45χρονος οδηγός για το θανατηφόρο τροχαίο με θύμα 22χρονο
15 Ιανουαρίου, 2025
Στο στόχαστρο του Αλέξη Κούγια και η Φαίη Σκορδά: «Δεν μπορεί να ξεπεράσει τα προσωπικά της θέματα μαζί μου» – Τι απάντησε η ίδια
15 Ιανουαρίου, 2025