Εννέα ημέρες χρειάστηκε η Ρούλα Πισπιρίγκου για την ολοκλήρωση της απολογίας της και ο χρόνος πλέον μετρά αντίστροφα για την ερχόμενη Πέμπτη, όταν η εισαγγελεας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου θα πάρει τη σκυτάλη της ακροαματικής διαδικασίας, προκειμένου να προτείνει την ενοχή της ή όχι.
«Ήταν πολλές οι ημέρες της απολογίας. Αρχικά θέλω να ζητήσω συγγνώμη για κάποιες στιγμές έντασης, είναι δύσκολη η θέση που βρίσκομαι… Έρχομαι να εξηγήσω και να θυμηθώ περιστατικά πολύ δύσκολα, που θα με στοιχειώνουν σε όλη μου τη ζωή», είπε η κατηγορούμενη στον επίλογο της μαραθώνιας απολογίας της και με δάκρυα στα μάτια συνέχισε, λέγοντας: «Αναγνώστηκαν μηνύματα για τη συμπεριφορά μου. Μπορεί να έχω άσχημο χαρακτήρα, κάποιοι να με θεωρούν αχώνευτη. Είμαι ο χειρότερος άνθρωπος στον κόσμο. Έχω κατηγορηθεί για ένα αδίκημα, που είναι το χειρότερο για μια μάνα. Απευθύνομαι στη Δικαιοσύνη κι ελπίζω να δικαιωθεί το παιδί μου. Θέλω να μάθω την αλήθεια. Δεν την ξέρω. Ζητούσα απεγνωσμένα το αίμα του παιδιού μου. Ελάτε στη θέση μου. Αν ήταν το δικό σας παιδί, θα το ζητούσατε; Θέλω να μάθω τι έχει γίνει με το παιδί μου. Θέλω να με βοηθήσετε να μάθω τι έχει γίνει με την κόρη μου».
«Εγώ δεν έχω πειράξει το παιδί μου»
Το «σφυροκόπημα» της Ρούλας Πισπιρίγκου συνεχίστηκε και σήμερα, με την έδρα να την καλεί να εξηγήσει ποιο ήταν το κίνητρο των γιατρών, ώστε να πουν ψέματα για το θάνατο της Τζωρτζίνας και να βάλουν εκείνη στο «κάδρο» της υπόθεσης ως δολοφόνο του παιδιού της.
Η κατηγορούμενη επέμεινε πως δεν «πείραξε» το παιδί της, με την πρόεδρο να σχολιάζει ότι αποφεύγει να πει πως δεν σκότωσε την Τζωρτζίνα.
«Το είπα… Ξέρω ότι εγώ δεν έχω πειράξει το παιδί μου» επανέλαβε και ξέσπασε: «Είμαι σίγουρη ότι αν δικάζατε μια ιατρική αμέλεια θα είχατε απαντήσεις για όσα συνέβησαν. Τότε θα είχαν επιστημονικές απόψεις να εισφέρουν. Θα έλεγαν την αλήθεια και τίποτα δεν θα ήταν ανεξήγητο και παράλογο».
Λίγο αργότερα, ο συνήγορός της, Αλέξης Κούγιας, διαμαρτυρόταν για το περιεχόμενο των ερωτήσεων, που τέθηκαν από την έδρα, κάνοντας λόγο για «ιερά εξέταση» και «δίκη που θα μείνει στην ιστορία».
«Έχω καταλάβει ποια είναι η πρόθεσή σας…», ανέφερε ο συνήγορος, απευθυνόμενος στο δικαστήριο και συμπλήρωσε: «Θέλω να διαμαρτυρηθώ εντονότατα. Μια προϋπόθεση είναι ότι απαγορεύεται σε δικαστή να ειρωνεύεται. Να αποδοκιμάζει, ένα τρόπο που δεν δείχνει αντικειμενικότητα. Μου μεταφέρθηκε ότι η ειρωνία πήγε σύννεφο…
Οι χειρότεροι εγκληματίες δεν έχουν αντιμετωπίσει τέτοια συμπεριφορά… Ρωτάτε σαν να είμαστε κουτσομπόλες της γειτονιάς ποτέ έκανε έρωτα η κοπέλα και τι απέγινε με το διαζύγιο; Αυτά είναι άσχετα με την υπόθεση και δεν επιτρέψατε να εξετάσουμε και πάλι βασικούς μάρτυρες…».
«Πίσω απ όλα βρίσκεται ο κ. Ηλιάδης»
Η κατηγορούμενη κατά τη διάρκεια της απολογίας της εξέφρασε τη θέση ότι «πίσω απ’ όλα» βρίσκεται ο εντατικολόγος Ανδρέας Ηλιάδης, σε μια προσπάθεια του να γίνει διάσημος.
Μάλιστα, σημείωσε πως ήταν εκείνος που μίλησε για το σύνδρομο Μινχάουζεν, «που δεν το ήξερε κανείς».
Όταν ρωτήθηκε «ποιο ήταν το κίνητρο του κ. Ηλιάδη;», η Ρούλα Πισπιρίγκου απάντησε πως δε γνωρίζει, ωστόσο στη συνέχεια εκτίμησε πως σχετιζόταν με τη δημοσιότητα.
«Τον ψυχικό κόσμο του κ. Ηλιάδη δεν τον γνωρίζω. Έχει προχωρήσει σε πολλές ενέργειες, που δεν το περίμενα, όπως οι ηχογραφήσεις.
Δεν μπορούσα να εξηγήσω, γιατί κατηγορούσε για το παιδί μόνο εμένα, ενώ σχολίαζε και τη συμπεριφορά του κ. Δασκαλάκη, την ημέρα που τον άκουσα να μιλά στην ιατροδικαστή».
Πρόεδρος: Τι ανάγκη είχε για δημοσιότητα;
Κατηγορούμενη: Βγαίνει σε κανάλια, τώρα με εμένα βγαίνει σε όλους.
Πρόεδρος: Δηλαδή δεν του πηγαίνουν καλά οι δουλειές;
Κατηγορούμενη: Μακάρι εκεί που είναι να μην πηγαίνουν καλά οι δουλειές…
Πρόεδρος: Γιατί να χρησιμοποιήσει εσάς;
Κατηγορούμενη: Δεν ξέρω, μπορεί να ήθελε να γίνει αυτός που ανακάλυψε το Μινχάουζεν…
Πρόεδρος: Τα συνδέετε όλα με τη δημοσιότητα και τις τηλεοράσεις. Είναι τόσο σημαντικά;
Κατηγορούμενη: Αυτή ήταν η ερώτηση και απάντησα.
Πρόεδρος: Πώς τον εμπιστευόσασταν μέχρι τέλους ενώ λειτουργούσε παράλογα;
Κατηγορούμενη: Τότε τον εμπιστευόμουν δεν τα έβλεπα αυτά μπροστά μου του, είχα τυφλή εμπιστοσύνη. Τώρα που τα συσχετίζω όλα περνάνε πολλά από το μυαλό μου…
Η κατηγορούμενη απαντώντας σε ερωτήσεις συνέδρου επέμεινε πως οι γιατροί λένε ψέματα στις περιγραφές τους «λόγω της περιρρέουσας ατμόσφαιρας» που είχε δημιουργηθεί.
Σύνεδρος: Πως ξεκίνησαν όλα;
Κατηγορούμενη: Δεν ξέρω αλλά βλέπω ότι από τον Ηλιάδη ξεκίνησαν αυτά…
Σύνεδρος: Δηλαδή ξεκίνησε ένα ψέμα με σκοπό να γίνει διάσημος και όταν χάνετε τη Τζωρτζίνα, επιλέγει να το συνεχίσει στους δημοσιογράφους και πείθει και τους γιατρούς;
Κατηγορούμενη: Είχε επικοινωνία με όλους. Αυτός είναι πίσω από όλα … Στο Παίδων πήρε τηλέφωνο και ανακατεύτηκε ακόμη και για το πού θα γίνει η νεκροψία. Γιατί δεν ήθελε να κατέβει το παιδί στην Πάτρα, που η κ. Τζιόλα θα έλεγε τι πραγματικά έγινε με το παιδί μου.
Σύνεδρος: Και τις τοξικολογικές;
Κατηγορούμενη: Θα τις έδινε σε κάποιο εργαστήριο…
Σύνεδρος: Είχατε το σθένος να συζητήσετε για τη νεκροψία του παιδιού σας εκείνη την ώρα;
Κατηγορούμενη: Ήταν η γραφειοκρατεία που μου ζήτησε ο κ. Δασκαλάκης.
Σύνεδρος: Ήταν πιο σημαντική από την αιτία θανάτου.
Κατηγορούμενη: Ήμουν μόνη μου. Έπρεπε να πάω.
«Γιατί δεν είπε “έχω βρει ένα καράβι κεταμίνη”;»
Η Ρούλα Πισπιρίγκου με «βροχή» ερωτήσεων κλήθηκε να εξηγήσει τους λόγους που οι γιατροί την κατηγόρησαν. «Δεν είναι συνηθισμένο να κατηγορούνται οι γονείς» ανέφερε χαρακτηριστικά η δικαστική λειτουργός.
Σύνεδρος: Πιστεύετε ότι η πρώτη γιατρός στο Παίδων μπήκε κι έκανε ΚΑΡΠΑ σε παιδί που δεν είχε ανακοπή; Τι ήθελε να καλύψει;
Κατηγορούμενη: Ότι εκείνη την ώρα αρχίζει η ανακοπή.
Σύνεδρος: Ο αναισθησιολόγος τι ήθελε να κρύψει;
Κατηγορούμενη: Την κεταμίνη.
Σύνεδρος: Ας υποθέσουμε ότι δόθηκε κεταμίνη και ότι αυτό ήταν το πρωτόκολλο της διασωλήνωσης. Γιατί να πει ψέμματα, αν αυτό ήταν το πρωτόκολλο; Θα έφερνε 50 γιατρούς να πουν ότι έτσι έπρεπε να γίνει.
Πισπιρίγκου: Αυτό που υποθέτω εγώ είναι ότι ο Ράικος πήρε τηλέφωνο στην εντατική και τους είπε «έχω βρει ένα καράβι κεταμίνη» και άρα τους είπε ότι έχει γίνει σφάλμα και πήγαν να το καλύψουν.
Σύνεδρος: Έπρεπε να στοχοποιήσουν τη μητέρα δηλαδή;
Πισπιρίγκου: Προφανώς θα έσωζε τον εαυτό του. Δεν έχω ακούσει ποτέ να κατηγορούν γονείς για φάρμακο που έχουν στα χέρια τους οι γιατροί. Πιστεύω ότι είναι όλα υποκινούμενα από τον Ηλιάδη.
Η Ρούλα Πισπιρίγκου επανέλαβε πως ζητά να μάθει την αλήθεια. «Δεν με ενδιαφέρει να αθωωθώ. Με ενδιαφέρει να βγει η αλήθεια για το παιδί. Η αιτία θανάτου του. Αυτό εννοούσα όταν είπα ότι η Τζωρτζίνα θα φύγει, όταν δικαιωθεί…», τόνισε η ίδια, με τη συνήγορό της να σημειώνει πως σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει ισχυρισμός ότι πάσχει από κάποιο σύνδρομο. Άλλωστε, αυτός ήταν και ο λόγος, όπως εξήγησε η συνήγορος, που υπέβαλαν το αίτημα διενέργειας ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης, για να αποδειχθεί ότι δεν πάσχει.
Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα για πραγματογνωμοσύνη, υιοθετώντας την πρόταση της εισαγγελέως, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε: «Έχει έρθει η κατηγορούμενη και μας λέει “είμαι καλά, δεν έχω πειράξει το παιδί μου, δεν πάσχω από κάτι, είμαι εδώ για τη δικαίωση του παιδιού μου”. Θα πω να εξεταστεί; Το Μινχάουζεν απ’ ό,τι έχω καταλάβει είναι διαταραχή συμπεριφοράς. Απάντησε η κατηγορούμενη με νηφαλιότητα, είπε τα γεγονότα με χρονική αλληλουχία, δεν έδωσε την εντύπωση μιας γυναίκας που πάσχει και δεν καταλαβαίνει τι γίνεται εδώ μέσα…».